Gołąbki pieczone
- Kapusta biała (1000 g)
- Mięso mielone wieprzowe (1500 g)
- Ryż biały (500 g)
- Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
- Przecier pomidorowy bez soli (100 g)
- Mąka pszenna typ 500 (70 g)
- Śmietanka kremowa 30% (200 g)
Przepis na gołąbki pieczone krok po kroku
Ugotuj ryż w osolonej wodzie do miękkości, wystudź.
Wytnij głąb z kapusty i umieść ją w garnku z wodą, gotuj tak długo, aż liście zaczną swobodnie odchodzić.
W misce umieść mięso, dodaj ryż, dopraw solą i pieprzem ziołowym.
Cebulę obierz z łuski i posiekaj drobno, dodaj ja do farszu i wyrób masę.
Liście kapusty wypełniaj farszem, złóż brzegi liścia do środka i zwiń w rulon.
Gotowe gołąbki układaj w brytfannie.
W misce wymieszaj przecier pomidorowy z mąką pszenną i wodą oraz śmietaną kremówką, dopraw solą i pieprzem, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
Zalej gołąbki sosem i piecz pod przykryciem w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 90 minut.
-
Gołąbki
-
Gołąbki bez zawijania
-
Szarma
-
Sos pomidorowy do gołąbków
-
Gołąbki z młodej kapusty
-
Gołąbki z kapusty włoskiej
-
Gołąbki z piekarnika
-
Gołąbki wegetariańskie
-
Gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie pomidorowym
-
Gołąbki z kapusty pekińskiej
-
Gołąbki w sosie pomidorowym
-
Gołąbki z ziemniakami
-
Oszukane gołąbki
-
Gołąbki z kaszą jęczmienną
-
Gołąbki z ryżem
-
Farsz do gołąbków
-
Dolma
-
Gołąbki z kaszą gryczaną
-
Gołąbki
Więcej informacji na temat gołąbków pieczonych
Gołąbki pieczone to doskonała propozycja na pyszny obiad. Gołąbki są bardzo popularnym danie obiadowym, często przygotowujemy je także na uroczystości rodzinne. Przepis na gołąbki pieczone jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby je upiec. Do przygotowania gołąbków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kapusta biała, ryż, mięso mielone wieprzowe, cebula, przecier pomidorowy, śmietana kremówka, mąka pszenna, sól, pieprz, pieprz ziołowy, liść laurowy, ziele angielskie.
Jak zrobić gołąbki pieczone? Ugotuj ryż w osolonej wodzie do miękkości, wystudź. Wytnij głąb z kapusty i umieść ją w garnku z wodą, gotuj tak długo, aż liście zaczną swobodnie odchodzić. W misce umieść mięso, dodaj ryż, dopraw solą i pieprzem ziołowym. Cebulę obierz z łuski i posiekaj drobno. Dodaj do farszu cebulę i wyrób masę. Liście kapusty wypełniaj farszem, złóż brzegi liścia do środka i zwiń w rulon. Gotowe gołąbki układaj w brytfannie. W misce wymieszaj przecier pomidorowy z mąką pszenną i wodą oraz śmietaną kremówką, dopraw solą i pieprzem, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Zalej gołąbki sosem, zamknij naczynie i piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 90 minut.
Kapusta biała jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik daje nam uczucie sytości na dłużej oraz poprawia perystaltykę naszych jelit. Kapusta jest cennym źródłem witaminy A i K. Witamina A jest naturalną substancją przeciwnowotworową. Chroni nas także przed promieniowaniem UV. Kapusta biała zawiera fitosterole, które wpływają korzystnie na nasz układ krwionośny. Kapusta jest warzywem zawierającym małą ilość węglowodanów, dodatkowo ma niski indeks glikemiczny, Jest więc odpowiednia dla osób z cukrzycą. Mięso mielone wieprzowe jest dobrym źródłem łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Mięso wieprzowe zawiera sporą ilość sodu oraz żelaza. Zawiera także dużo kwasów tłuszczowych, dlatego jest kaloryczne. Jeśli chcesz ograniczyć ilość spożywanych kalorii wybieraj mniej tłuste kawałki mięsa.
Podsumowując pyszne gołąbki z mięsem mielonym to świetny pomysł na imprezę lub na obiad dla całej rodziny. Dobre gołąbki możesz przechowywać w lodówce 2-3 dni. Gołąbki możesz także przygotować z młodej kapusty, będą wtedy bardzo miękkie i delikatne.
Alergeny w gołąbkach pieczonych
Lista alergenów dla gołąbków pieczonych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- pieprz ziołowy
Wartości odżywcze gołąbków pieczonych
Gołąbki pieczone to dobre źródło łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Zawierają one także węglowodany proste. Jeśli chcesz aby gołąbki zawierały więcej błonnika pokarmowego przygotuj je z brązowym ryżem.
Energia i białka
(360g)
Węglowodany
(360g)
Tłuszcze
(360g)
Witaminy
(360g)
Składniki mineralne
(360g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.