Przepis na gołąbki jarskie krok po kroku

Składniki
  • Kapusta włoska 1500 g 1 główka
  • Cebula 100 g 1 sztuka
  • Czosnek 10 g 2 ząbki czosnku
  • Marchewka 70 g 1 średnia marchew
  • Pieczarki 300 g 15 sztuk
  • Papryka czerwona 220 g 1 sztuka
  • Seler korzeniowy 60 g 1 plaster
  • Ryż biały 200 g 2 woreczki
  • Jajko 1 szt. 1 jajko rozmiar M
  • Koncentrat pomidorowy 75 g 3 łyżki
  • Przecier pomidorowy bez soli 120 g 1/2 szklanki
  • bulion warzywny 1000 ml
  • Por 70 g 1/2 sztuki
  • Olej rzepakowy 30 ml 3 łyżki
  • Śmietana 18% 100 g 4 łyżki
  • Mąka pszenna typ 500 22 g 1 i 1/2 łyżki
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, papryka ostra, cukier
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek, duży garnek, garnek mały, miska, miseczka

Z kapusty wytnij głąb. Tak przygotowaną kapustę włóż do garnka, a następnie zalej ją wrzątkiem. Kapustę gotuj ok. 8-10 min pod przykryciem na małym ogniu. Po tym czasie ją wyjmij i zostaw do wystudzenia.

Ryż ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Zostaw do wystudzenia.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.

Pieczarki obierz i pokrój w kostkę.

Marchewkę i seler opłucz i obierz, a następnie zetrzyj na tarce na dużych oczkach.

Por opłucz i pokrój w talarki.

Paprykę opłucz i wytnij gniazdo nasienne, a następnie pokrój ją w kostkę.

Na patelni rozgrzej olej. Następnie dodaj cebulkę, czosnek, pieczarki, marchew, seler, por i paprykę. Dodaj 1/2 łyżeczki papryki słodkiej i 1/2 łyżeczki papryki ostrej. Wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku. Całość podsmażaj ok. 10-15 min. Po tym czasie zostaw do wystudzenia.

Wystudzone pieczarki z warzywami i ostudzonym ryżem połącz z surowym jajkiem i dobrze wymieszaj.

Ostudzoną kapustę rozdziel na liście i wytnij z nich grube nerwy. Do gołąbków wykorzystaj duże i średnie liście. Układaj na nich farsz i dobrze zawijaj.

Na dnie garnka ułóż pozostałe mniejsze liście kapusty. Na nich ułóż mocno ściśnięte gołąbki. Następnie zalej bulionem warzywnym i gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 30 min.

Ugotowane gołąbki przełóż do innego naczynia.

2 szklanki wywaru z gołąbków przelej do mniejszego garnka. Dodaj koncentrat i przecier pomidorowy. Wymieszaj i dodaj 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżkę majeranku, szczyptę świeżo mielonego pieprzu. Ponownie wymieszaj i gotuj na małym ogniu (cały czas mieszając) przez ok. 5-7 min.

W miseczce wymieszaj na gładką masę śmietanę z mąką i zahartuj gorącym wywarem. Następnie, ciągle mieszając, dodaj do gotującego się sosu. Gotuj przez 1 min i zdejmij z ognia.

Gołąbki jarskie znajdują się w biało-czerwonym garnku. Obok leżą papryki, drewniana łyżka, ząbki czosnku i pory.
Gołąbki jarskie
Koszt przygotowania dania
56.08 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
218 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
30

Gołąbki jarskie - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o gołąbkach jarskich

Gołąbki jarskie bardzo często można znaleźć na naszych stołach. Są tak samo dobre, co tradycyjne gołąbki z ryżem i mięsem. Gołąbki z warzywami można podawać w czasie świąt, ale też można je przygotować na zwyczajny, rodzinny obiad. Ten przepis na gołąbki jarskie zakłada, że na porcję składają się dwa gołąbki po ok. 200 gram.

Jak zrobić gołąbki jarskie? Tak naprawdę nie jest to tak łatwe zadanie, jak mogłoby się wydawać. Gołąbki dla wegetarian są czasochłonne, a do ich wykonania potrzeba dużo składników. Bardzo ważne jest odpowiednie sparzenie i ugotowanie kapusty. Warto wziąć pod uwagę to, że biała kapusta może szybciej się ugotować. Jeśli więc zdecydujesz się na taką zamianę, należy o tym pamiętać. Może się okazać, że o kilka minut trzeba będzie skrócić czas gotowania.

Możesz zmodyfikować ten przepis, aby gołąbki jarskie bardziej wpasowywały się w twoje gusta smakowe. Ta potrawa nie musi być przygotowana z ryżem. Gołąbki jarskie będą też dobre z kaszą jęczmienną. Gołąbki wegetariańskie z ryżem i warzywami bardzo dobrze komponują się z pieczarkami, ale zazwyczaj ich się nie dodaje, gdy danie przeznaczone jest dla dzieci.

Tradycyjne gołąbki podaje się w sosie pomidorowym. Gołąbki jarskie nie są wyjątkiem od tej reguły. Ten sos przygotowuje się z wywaru, w którym gotowały się gołąbki. Należy dodać do niego m.in. koncentrat pomidory, a potem całość zagotować. Przed dodaniem śmietany do sosu, należy ją zahartować.

Liście kapusty mają zgrubienie, które należy usunąć. Zawijanie gołąbków nie jest trudne. Wystarczy umieścić farsz na dole liścia, a potem złożyć liście po bokach i ciasno zawinąć.

W dużym garnku należy umieścić kilka warstw gołąbków jarskich. Nie należy gotować ich oddzielnie (na raty). Umieszczanie na spodzie garnka liści kapusty uchroni gołąbki przed ich przypaleniem, dlatego zawsze warto o tym pamiętać. Gołąbki możesz też przygotować w piekarniku. W takim wypadku liście kapusty, które nie zostały wykorzystane do gołąbków, należy ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego.

Wartości odżywcze gołąbków jarskich

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (400g)
Energia (kalorie)
54.71 kcal
218.85 kcal
Białko
1.75 g
7.02 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Węglowodany w gołąbkach jarskich

Na 100g
Na porcję (400g)
Węglowodany
9.15 g
36.60 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
7.68 g
30.73 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (400g)
Tłuszcz
1.60 g
6.38 g
Tłuszcze nasycone
0.55 g
2.19 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
0.98 g
3.93 g
Brak danych dla: ryż biały, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
0.69 g
2.74 g
Brak danych dla: pieczarki, ryż biały, por, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na gołąbki jarskie

Na 100g
Na porcję (400g)
Witamina B6
0.10 mg
0.41 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
22.84 mg
91.37 mg
Brak danych dla: ryż biały, jajko, olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.22 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.08 mg
0.31 mg
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.69 mg
2.77 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
25.36 µg (mcg)
101.46 µg (mcg)
Brak danych dla: bulion warzywny, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na gołąbki jarskie

Na 100g
Na porcję (400g)
Sód
91.03 mg
364.13 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
166.26 mg
665.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
24.98 mg
99.93 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
35.81 mg
143.23 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
10.11 mg
40.46 mg
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.50 mg
2.00 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
0.26 mg
1.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.28 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gołąbków jarskich 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w gołąbkach jarskich

Lista alergenów dla gołąbków jarskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, papryka ostra, cukier.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
    • bulion warzywny
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania gołąbków jarskich

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta włoska
1500 g
1 główka
12.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 2
18.00
Za 1500 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki czosnku
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Marchewka
70 g
1 średnia marchew
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 70 g
Pieczarki
300 g
15 sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Papryka czerwona
220 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.96
Za 220 g
Seler korzeniowy
60 g
1 plaster
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Ryż biały
200 g
2 woreczki
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Jajko
1 szt.
1 jajko rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koncentrat pomidorowy
75 g
3 łyżki
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
1.41
Za 75 g
Przecier pomidorowy bez soli
120 g
1/2 szklanki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 120 g
bulion warzywny
1000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Por
70 g
1/2 sztuki
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.93
Za 70 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Śmietana 18%
100 g
4 łyżki
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 100 g
Mąka pszenna typ 500
22 g
1 i 1/2 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 22 g
Liczba porcji:
Razem
111.70
Łączny koszt
56.08
Jak oceniasz przepis na gołąbki jarskie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób