Gołąbki jarskie
- Kapusta włoska - 1 główka (1500 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Czosnek - 2 ząbki czosnku (10 g)
- Marchewka - 1 średnia marchew (70 g)
- Pieczarki - 15 sztuk (300 g)
- Papryka czerwona - 1 sztuka (220 g)
- Seler korzeniowy - 1 plaster (60 g)
- Ryż biały - 2 woreczki (200 g)
- Jajko - 1 jajko rozmiar M (1 szt.)
- Koncentrat pomidorowy - 3 łyżki (75 g)
- Przecier pomidorowy bez soli - 1/2 szklanki (120 g)
- Bulion warzywny (1000 ml)
- Por - 1/2 sztuki (70 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki (30 ml)
- Śmietana 18% - 4 łyżki (100 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 1 i 1/2 łyżki (22 g)
Przepis na gołąbki jarskie krok po kroku
Z kapusty wytnij głąb. Tak przygotowaną kapustę włóż do garnka, a następnie zalej ją wrzątkiem. Kapustę gotuj ok. 8-10 min pod przykryciem na małym ogniu. Po tym czasie ją wyjmij i zostaw do wystudzenia.
Ryż ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Zostaw do wystudzenia.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
Pieczarki obierz i pokrój w kostkę.
Marchewkę i seler opłucz i obierz, a następnie zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
Por opłucz i pokrój w talarki.
Paprykę opłucz i wytnij gniazdo nasienne, a następnie pokrój ją w kostkę.
Na patelni rozgrzej olej. Następnie dodaj cebulkę, czosnek, pieczarki, marchew, seler, por i paprykę. Dodaj 1/2 łyżeczki papryki słodkiej i 1/2 łyżeczki papryki ostrej. Wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku. Całość podsmażaj ok. 10-15 min. Po tym czasie zostaw do wystudzenia.
Wystudzone pieczarki z warzywami i ostudzonym ryżem połącz z surowym jajkiem i dobrze wymieszaj.
Ostudzoną kapustę rozdziel na liście i wytnij z nich grube nerwy. Do gołąbków wykorzystaj duże i średnie liście. Układaj na nich farsz i dobrze zawijaj.
Na dnie garnka ułóż pozostałe mniejsze liście kapusty. Na nich ułóż mocno ściśnięte gołąbki. Następnie zalej bulionem warzywnym i gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 30 min.
Ugotowane gołąbki przełóż do innego naczynia.
2 szklanki wywaru z gołąbków przelej do mniejszego garnka. Dodaj koncentrat i przecier pomidorowy. Wymieszaj i dodaj 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżkę majeranku, szczyptę świeżo mielonego pieprzu. Ponownie wymieszaj i gotuj na małym ogniu (cały czas mieszając) przez ok. 5-7 min.
W miseczce wymieszaj na gładką masę śmietanę z mąką i zahartuj gorącym wywarem. Następnie, ciągle mieszając, dodaj do gotującego się sosu. Gotuj przez 1 min i zdejmij z ognia.
-
Gołąbki
-
Gołąbki bez zawijania
-
Szarma
-
Sos pomidorowy do gołąbków
-
Gołąbki z młodej kapusty
-
Gołąbki z kapusty włoskiej
-
Gołąbki z piekarnika
-
Gołąbki wegetariańskie
-
Gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie pomidorowym
-
Gołąbki z kapusty pekińskiej
-
Gołąbki w sosie pomidorowym
-
Gołąbki z ziemniakami
-
Oszukane gołąbki
-
Gołąbki z kaszą jęczmienną
-
Gołąbki z ryżem
-
Farsz do gołąbków
-
Dolma
-
Gołąbki z kaszą gryczaną
-
Gołąbki
Więcej informacji na temat gołąbków jarskich
Gołąbki jarskie bardzo często można znaleźć na naszych stołach. Są tak samo dobre, co tradycyjne gołąbki z ryżem i mięsem. Gołąbki z warzywami można podawać w czasie świąt, ale też można je przygotować na zwyczajny, rodzinny obiad. Ten przepis na gołąbki jarskie zakłada, że na porcję składają się dwa gołąbki po ok. 200 gram.
Jak zrobić gołąbki jarskie? Tak naprawdę nie jest to tak łatwe zadanie, jak mogłoby się wydawać. Gołąbki dla wegetarian są czasochłonne, a do ich wykonania potrzeba dużo składników. Bardzo ważne jest odpowiednie sparzenie i ugotowanie kapusty. Warto wziąć pod uwagę to, że biała kapusta może szybciej się ugotować. Jeśli więc zdecydujesz się na taką zamianę, należy o tym pamiętać. Może się okazać, że o kilka minut trzeba będzie skrócić czas gotowania.
Możesz zmodyfikować ten przepis, aby gołąbki jarskie bardziej wpasowywały się w twoje gusta smakowe. Ta potrawa nie musi być przygotowana z ryżem. Gołąbki jarskie będą też dobre z kaszą jęczmienną. Gołąbki wegetariańskie z ryżem i warzywami bardzo dobrze komponują się z pieczarkami, ale zazwyczaj ich się nie dodaje, gdy danie przeznaczone jest dla dzieci.
Tradycyjne gołąbki podaje się w sosie pomidorowym. Gołąbki jarskie nie są wyjątkiem od tej reguły. Ten sos przygotowuje się z wywaru, w którym gotowały się gołąbki. Należy dodać do niego m.in. koncentrat pomidory, a potem całość zagotować. Przed dodaniem śmietany do sosu, należy ją zahartować.
Liście kapusty mają zgrubienie, które należy usunąć. Zawijanie gołąbków nie jest trudne. Wystarczy umieścić farsz na dole liścia, a potem złożyć liście po bokach i ciasno zawinąć.
W dużym garnku należy umieścić kilka warstw gołąbków jarskich. Nie należy gotować ich oddzielnie (na raty). Umieszczanie na spodzie garnka liści kapusty uchroni gołąbki przed ich przypaleniem, dlatego zawsze warto o tym pamiętać. Gołąbki możesz też przygotować w piekarniku. W takim wypadku liście kapusty, które nie zostały wykorzystane do gołąbków, należy ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego.
Alergeny w gołąbkach jarskich
Lista alergenów dla gołąbków jarskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
- bulion warzywny
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze gołąbków jarskich
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.