Przepis na gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki świeża, tymianek, koper
To będzie niezbędne
patelnia duża, garnek

Ryż ugotuj według opisu na opakowaniu. Odsącz i zostaw do ostygnięcia.

Wierzchnie liście kapusty oderwij i wyrzuć do kosza. Pozostałe liście umyj i osusz ręcznikiem papierowym.

Kapustę posiekaj w drobne paski, wrzuć do miski. Posól dużą szczyptą soli i pougniataj chwilę dłońmi, żeby puściła sok.

Odstaw na około 25 minut. Następnie odlej nadmiar płynu z kapusty.

Dodaj mielone mięso, kaszę mannę, jajko, ryż. Dopraw solą, pieprzem i łyżeczką majeranku.

Wyrabiaj dokładnie dłońmi, aż składniki dobrze się wymieszają.

Z masy uformuj kotleciki wielkości małej mandarynki. Lekko spłaszcz i smaż z obu stron na rozgrzanym oleju.

W szerokim garnku zagotuj bulion, dodaj koncentrat pomidorowy, łyżeczkę tymianku i koperku.

Podsmażone mięso przełóż do sosu i gotuj przez 25 minut. Na koniec dopraw solą i pieprzem.

Podawaj posypane natką pietruszki.

Gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską na talerzu z przyprawami i kapustą w tle
Gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską
Koszt przygotowania dania
39.49 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
294 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
60

Gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o gołąbkach bez zawijania z kapustą pekińską

Gołąbki uznaje się za danie wywodzące się z rejonów Europy Środkowej i Wschodniej, ze względu na dużą uprawę kapusty w tych miejscach na świecie. Przypuszcza się, że pierwszy przepis na gołąbki oparty był właśnie na mięsie z gołębia zawiniętego w liście kapusty, stąd najprawdopodobniej wywodzi się nazwa tego dania.

Farsz do gołąbków uległ wielu modyfikacjom, ale dziś przedstawiamy Wam jak zrobić gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską.

Gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską to dobre urozmaicenie diety dla osób, które chciałaby wypróbować czegoś nowego w swojej kuchni.

Przepis na gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską różni się przede wszystkim tym, że nie potrzebne jest ich zawijanie. To domowe, pyszne danie zrobicie w kilka chwil, bez uciążliwego obgotowywania liści kapusty. Tak jak tradycyjne gołąbki podawane są one z sosem pomidorowym na bazie bulionu warzywnego.

Do przygotowania potrzebujesz mięsa mielonego z indyka, ryżu, kaszy manny, jajka i kapusty pekińskiej. Sos powstaje z połączenia bulionu, koncentratu pomidorowego i przypraw. Tak przygotowane gołąbki będą najlepsze, szczególnie dla osób, które z gołąbków jedzą głównie sam farsz. Dzięki użytym składnikom można danie przygotować na kilka dni do przodu i po przestudzeniu przechowywać w lodówce, co zaoszczędzi czas spędzony w kuchni.

Aby wykonać ten przepis na początku ugotuj ryż. Następnie posiekaj kapustę, posól i odstaw na chwilę by puściła sok. Po około 25 minutach połącz ryż, kapustę, surowe mięso, kaszę mannę, pieprz, sól i majeranek. Uformuj z masy małe kotleciki. Kolejnym krokiem jest ich krótkie podsmażenie. W oddzielnym garnuszku doprowadź do wrzenia bulion i dodaj do niego koncentrat razem z tymiankiem i koperkiem. Podsmażone kotleciki włóż do sosu i razem gotuj jeszcze przez 25 minut. Podawaj danie posypane świeżą natką pietruszki.

Tak przygotowanie gołąbki na pewno zaskoczą Twoją rodzinę, która z miejsca je polubi. Gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską jeszcze nie raz zagoszczą na Twoim stole.

Wartości odżywcze gołąbków bez zawijania z kapustą pekińską

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(280g)
Energia (kalorie)
105.10 kcal
294.27 kcal
Białko
7.52 g
21.05 g

Węglowodany w gołąbkach bez zawijania z kapustą pekińską

Na 100g
Na porcję
(280g)
Węglowodany
11.33 g
31.72 g
Węglowodany przyswajalne
10.81 g
30.26 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.52 g
1.46 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(280g)
Tłuszcz
3.38 g
9.46 g
Tłuszcze nasycone
1.03 g
2.89 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
2.24 g
6.27 g
Tłuszcze jednonasycone
1.34 g
3.75 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.90 g
2.52 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Cholesterol
27.18 mg
76.11 mg
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską

Na 100g
Na porcję
(280g)
Witamina A
60.57 µg (mcg)
169.60 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.19 mg
0.53 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.29 µg (mcg)
0.82 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
9.81 mg
27.48 mg
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.09 µg (mcg)
0.24 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Retinol
8.51 µg (mcg)
23.82 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.16 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.08 mg
0.23 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.25 mg
6.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
21.07 µg (mcg)
59.01 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
612.09 µg (mcg)
1713.84 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską

Na 100g
Na porcję
(280g)
Sód
221.01 mg
618.84 mg
Potas
158.04 mg
442.51 mg
Wapń
31.75 mg
88.89 mg
Fosfor
80.84 mg
226.36 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
15.74 mg
44.07 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.68 mg
1.89 mg
Cynk
0.87 mg
2.44 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.21 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gołąbków bez zawijania z kapustą pekińską 60
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w gołąbkach bez zawijania z kapustą pekińską

Lista alergenów dla gołąbków bez zawijania z kapustą pekińską przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza manna
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Cena przygotowania gołąbków bez zawijania z kapustą pekińską

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta pekińska
500 g
1/2 sztuki
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 500 g
Mięso mielone z indyka
500 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Ryż biały
200 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Kasza manna
120 g
2.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.48
Za 120 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koncentrat pomidorowy
50 g
4 łyżki
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.94
Za 50 g
Bulion warzywny
1000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
73.50
Jak oceniasz przepis na gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób