Gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską

Opublikowano: 03.01.2022 r., 13:03 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gołąbki bez zawijania na talerzu
Gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską
Przepis na gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską różni się przede wszystkim tym, że nie potrzebne jest ich zawijanie. To domowe, pyszne danie zrobicie w kilka chwil, bez uciążliwego obgotowywania liści kapusty.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
294 kcal
Kcal w porcji
280 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Kapusta pekińska - 1/2 sztuki (500 g)
  • Mięso mielone z indyka (500 g)
  • Ryż biały (200 g)
  • Kasza manna (120 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Koncentrat pomidorowy - 4 łyżki (50 g)
  • Bulion warzywny (1000 ml)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki świeża, tymianek, koper
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek

Przepis na gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską krok po kroku

Ryż ugotuj według opisu na opakowaniu. Odsącz i zostaw do ostygnięcia.

Wierzchnie liście kapusty oderwij i wyrzuć do kosza. Pozostałe liście umyj i osusz ręcznikiem papierowym.

Kapustę posiekaj w drobne paski, wrzuć do miski. Posól dużą szczyptą soli i pougniataj chwilę dłońmi, żeby puściła sok.

Odstaw na około 25 minut. Następnie odlej nadmiar płynu z kapusty.

Dodaj mielone mięso, kaszę mannę, jajko, ryż. Dopraw solą, pieprzem i łyżeczką majeranku.

Wyrabiaj dokładnie dłońmi, aż składniki dobrze się wymieszają.

Z masy uformuj kotleciki wielkości małej mandarynki. Lekko spłaszcz i smaż z obu stron na rozgrzanym oleju.

W szerokim garnku zagotuj bulion, dodaj koncentrat pomidorowy, łyżeczkę tymianku i koperku.

Podsmażone mięso przełóż do sosu i gotuj przez 25 minut. Na koniec dopraw solą i pieprzem.

Podawaj posypane natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,9% osób

Więcej informacji na temat gołąbków bez zawijania z kapustą pekińską

Gołąbki uznaje się za danie wywodzące się z rejonów Europy Środkowej i Wschodniej, ze względu na dużą uprawę kapusty w tych miejscach na świecie. Przypuszcza się, że pierwszy przepis na gołąbki oparty był właśnie na mięsie z gołębia zawiniętego w liście kapusty, stąd najprawdopodobniej wywodzi się nazwa tego dania.

Farsz do gołąbków uległ wielu modyfikacjom, ale dziś przedstawiamy Wam jak zrobić gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską.

Gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską to dobre urozmaicenie diety dla osób, które chciałaby wypróbować czegoś nowego w swojej kuchni.

Przepis na gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską różni się przede wszystkim tym, że nie potrzebne jest ich zawijanie. To domowe, pyszne danie zrobicie w kilka chwil, bez uciążliwego obgotowywania liści kapusty. Tak jak tradycyjne gołąbki podawane są one z sosem pomidorowym na bazie bulionu warzywnego.

Do przygotowania potrzebujesz mięsa mielonego z indyka, ryżu, kaszy manny, jajka i kapusty pekińskiej. Sos powstaje z połączenia bulionu, koncentratu pomidorowego i przypraw. Tak przygotowane gołąbki będą najlepsze, szczególnie dla osób, które z gołąbków jedzą głównie sam farsz. Dzięki użytym składnikom można danie przygotować na kilka dni do przodu i po przestudzeniu przechowywać w lodówce, co zaoszczędzi czas spędzony w kuchni.

Aby wykonać ten przepis na początku ugotuj ryż. Następnie posiekaj kapustę, posól i odstaw na chwilę by puściła sok. Po około 25 minutach połącz ryż, kapustę, surowe mięso, kaszę mannę, pieprz, sól i majeranek. Uformuj z masy małe kotleciki. Kolejnym krokiem jest ich krótkie podsmażenie. W oddzielnym garnuszku doprowadź do wrzenia bulion i dodaj do niego koncentrat razem z tymiankiem i koperkiem. Podsmażone kotleciki włóż do sosu i razem gotuj jeszcze przez 25 minut. Podawaj danie posypane świeżą natką pietruszki.

Tak przygotowanie gołąbki na pewno zaskoczą Twoją rodzinę, która z miejsca je polubi. Gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską jeszcze nie raz zagoszczą na Twoim stole.

Alergeny w gołąbkach bez zawijania z kapustą pekińską

Lista alergenów dla gołąbków bez zawijania z kapustą pekińską przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza manna
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze gołąbków bez zawijania z kapustą pekińską

na 100g gotowej potrawy

Każde danie, które wzbogaca dietę w warzywa, jest szczególnie dobre dla naszego zdrowia.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(280g)
Energia (kcal)
105.10
294.27
Białko (g)
7.52
21.05

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(280g)
Węglowodany (g)
11.33
31.72
Węglowodany przyswajalne (g)
10.81
30.26
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.52
1.46

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(280g)
Tłuszcz (g)
3.38
9.46
Tłuszcze nasycone (g)
1.14
3.19
Tłuszcze nienasycone (g)
2.24
6.27
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.34
3.75
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.90
2.52
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
27.18
76.11
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(280g)
Witamina A (µg (mcg))
60.57
169.60
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.19
0.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.29
0.82
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
9.81
27.48
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.09
0.24
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
8.51
23.82
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.08
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.25
6.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
21.07
59.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
612.09
1713.84
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(280g)
Sód (mg)
221.01
618.84
Potas (mg)
158.04
442.51
Wapń (mg)
31.75
88.89
Fosfor (mg)
80.84
226.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.74
44.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.68
1.89
Cynk (mg)
0.87
2.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gołąbków bez zawijania z kapustą pekińską 60
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gołąbków bez zawijania z kapustą pekińską

Koszt składników
73.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta pekińska
500 g
1/2 sztuki
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 500 g
Mięso mielone z indyka
500 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Ryż biały
200 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Kasza manna
120 g
2.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.48
Za 120 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koncentrat pomidorowy
50 g
4 łyżki
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.94
Za 50 g
Bulion warzywny
1000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
73.50