Gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie pomidorowym
- Mięso mielone wieprzowo-wołowe (500 g)
- Ryż biały (100 g)
- Jajko (1 szt.)
- Kapusta biała (200 g)
- Cebula (100 g)
- Olej rzepakowy (10 ml)
- Przecier pomidorowy bez soli (500 g)
- Bulion drobiowy (300 g)
Przepis na gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie pomidorowym krok po kroku
Zacznij od ugotowania ryżu al dente. Ostudź go.
Rozgrzej na patelni olej. Podsmaż posiekaną drobno cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz poszatkowaną drobno kapustę. Posól. Smaż pod przykryciem, aż kapusta zmięknie. Ostudź.
Mięso wymieszaj bardzo dokładnie rękami z podsmażonymi warzywami, ugotowanym ryżem, jajkiem, solą i pieprzem.
Z mięsa uformuj równe kotleciki podłużne. Na patelni, na której smażyły się warzywa, podsmaż krótko gołąbki do zmiany koloru mięsa (z każdej strony).
Podsmażone kotleciki wyłóż do naczynia żaroodpornego i zalej je przecierem wymieszanym z bulionem, papryką słodką w proszku, solą i pieprzem.
Piecz danie przez około 30 minut, aż sos lekko zgęstnieje.
-
Gołąbki
-
Gołąbki bez zawijania
-
Szarma
-
Sos pomidorowy do gołąbków
-
Gołąbki z młodej kapusty
-
Gołąbki z kapusty włoskiej
-
Gołąbki z piekarnika
-
Gołąbki wegetariańskie
-
Gołąbki z kapusty pekińskiej
-
Gołąbki w sosie pomidorowym
-
Gołąbki z ziemniakami
-
Oszukane gołąbki
-
Gołąbki z kaszą jęczmienną
-
Gołąbki z ryżem
-
Farsz do gołąbków
-
Dolma
-
Gołąbki z kaszą gryczaną
-
Gołąbki pieczone
-
Gołąbki
Więcej informacji na temat gołąbków bez zawijania w piekarniku w sosie pomidorowym
Wspaniałe gołąbki bez zawijania z piekarnika w sosie pomidorowym podane z ziemniakami tłuczonymi oraz z ogórkiem kiszonym to klasyka gatunku. Sprawdź koniecznie.
Smaczny, łatwy i szybki przepis. Taki pomysł na obiad jest wspaniałą propozycją dla całej rodziny. Soczyste zapiekane kotleciki z dodatkiem sosu pomidorowego to jest pyszne połączenie, które wpisze się w Wasze menu. Pyszne zioła – majeranek i bazylia – podkręcą pyszny smak potrawy. Ziemniaki tłuczone fajnie jest zrobić z masłem i śmietaną, koniecznie posypane koperkiem.
Alergeny w gołąbkach bez zawijania w piekarniku w sosie pomidorowym
Lista alergenów dla gołąbków bez zawijania w piekarniku w sosie pomidorowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
Wartości odżywcze gołąbków bez zawijania w piekarniku w sosie pomidorowym
Przepis odpowiedni dla wszystkich. Jest to dobry posiłek i dla dorosłych, i dla dzieci. Jest bardzo sycący. Ryż biały ma o wiele mniej błonnika niż brązowy. Dla osób mających problem ze zbyt wysokim poziomem glukozy i insuliny lepszym wyborem jest ryż brązowy.
Energia i białka
(255g)
Węglowodany
(255g)
Tłuszcze
(255g)
Witaminy
(255g)
Składniki mineralne
(255g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.