Gołąbki bez zawijania Thermomix

Opublikowano: 09.02.2022 r., 18:20 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gołąbki bez zawijania w Thermomix
Gołąbki bez zawijania Thermomix
Gołąbki bez zawijania Thermomix z mięsem mielonym to dobre urozmaicenie diety dla osób, które chciałaby wypróbować czegoś nowego w swojej kuchni. To także świetny pomysł na szybkie danie na obiad.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Czas duszenia 60 min
438 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Ryż biały (100 g)
  • Kapusta włoska (300 g)
  • Marchewka - 2 sztuki (90 g)
  • Cebula - 2 sztuki (180 g)
  • Czosnek - 3 ząbki (15 g)
  • Olej rzepakowy (40 ml)
  • Mięso mielone z indyka (450 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Passata pomidorowa (750 g)
  • Papryka czerwona - 1 sztuka (240 g)
  • Cukier (5 g)
  • Śmietana 18% (100 g)
  • Kasza manna (24 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, papryka ostra, czosnek, cukier
Sprzęt kuchenny
thermomix, kopystka (thermomix), koszyczek (thermomix), przystawka varoma (thermomix)

Przepis na gołąbki bez zawijania z thermomixa krok po kroku

Do naczynia Thermomixa wlej 1 l wody. Dodaj do niej łyżkę soli. Nałóż koszyczek i wsyp do niego ryż. Gotuj przez 20 minut / Varoma / obroty 4.

Ugotowany ryż przełóż do innego naczynia. Naczynie Thermomixa przepłucz czystą wodą i osusz.

Do naczynia Thermomixa włóż kapustę i rozdrobnij przez 25 sekund / obroty 4. Przełóż do innego naczynia.

Następnie włóż marchewki, 2 ząbki czosnku, jedną cebulę i rozdrobnij przez 5 sekund / obroty 5.

Dodaj kapustę ponownie do naczynia Thermomixa. Wlej 20 ml oleju i duś przez 4 minuty / 120 stopni / obroty 1.

Do warzyw następnie dodaj ryż, mielone mięso i jajka. Dopraw łyżką majeranku, łyżeczką słodkiej papryki i ziołowego pieprzu i połową łyżeczki czarnego pieprzu.

Wymieszaj 30 sekund / obroty wsteczne 4. Następnie przełóż do miski, dodaj kaszę mannę i wymieszaj kopystką.

Naczynie Thermomixa przepłucz wodą. Dodaj paprykę bez gniazda nasiennego pokrojoną na kawałki i rozdrobnij 3 sekundy / obroty 5. Przełóż do innego naczynia.

Naczynie Thermomixa przepłucz wodą. Następnie dodaj pozostały czosnek i cebulę. Rozdrobnij 5 sekund / obroty 5. Zgarnij kopystką na dno naczynia. Dodaj 20 ml oleju i duś 3 minuty / 120 stopni / obroty 1.

Wlej passatę i 200 ml wody, dodaj paprykę, cukier, pół łyżeczki pieprzu i pół łyżeczki ostrej papryki.

Z mięsnej masy uformuj kotleciki natłuszczonymi dłońmi. Kotleciki układaj na natłuszczonej nakładce Varoma.

Przystawkę Varoma ustaw na naczyniu Thermomixa i gotuj całość przez 40 minut / Varoma / obroty 1.

Następnie zdejmij przystawkę i do sosu dolej śmietanę. Wymieszaj przez 15 sekund, stopniowo zwiększając obroty od 4 do 9.

Podawaj gołąbki bez zawijania polane sosem.

Jak oceniasz przepis na gołąbki bez zawijania z thermomixa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,4% osób

Więcej informacji na temat gołąbków bez zawijania z thermomixa

Gołąbki uznaje się za danie wywodzące się z rejonów Europy Środkowej i Wschodniej, ze względu na dużą uprawę kapusty w tych miejscach na świecie. Przypuszcza się, że pierwszy przepis na gołąbki oparty był właśnie na mięsie z gołębia zawiniętego w liście kapusty, stąd najprawdopodobniej wywodzi się właśnie nazwa tego dania.

Farsz do gołąbków uległ wielu modyfikacjom, ale dziś przedstawiamy Wam jak zrobić gołąbki bez zawijania w Thermomixie.

Gołąbki bez zawijania Thermomix z mięsem mielonym to dobre urozmaicenie diety dla osób, które chciałaby wypróbować czegoś nowego w swojej kuchni. To także świetny pomysł na szybkie danie na obiad.

Przepis na gołąbki bez zawijania z Thermomixa różni się przede wszystkim tym, że nie potrzebne jest ich zawijanie. To domowe, pyszne danie zrobicie w kilka chwil, bez uciążliwego obgotowywania liści kapusty. Tak jak tradycyjne gołąbki podawane są one z pysznym sosem paprykowo-pomidorowym.

Do przygotowania potrzebujesz mięsa mielonego z indyka, ryżu, kaszy manny, jajka, marchewki, cebuli i kapusty włoskiej. Sos powstaje z połączenia podduszonej cebuli z czosnkiem, passaty i czerwonej papryki. Tak przygotowane gołąbki będą najlepsze szczególnie dla osób, które z gołąbków jedzą głównie sam farsz. Dzięki użytym składnikom można danie przygotować na kilka dni do przodu i po przestudzeniu przechowywać w lodówce, co zaoszczędzi czas spędzony w kuchni.

Aby wykonać ten przepis na początku ugotuj ryż w Thermomixie. Następnie rozdrobnij kapustę i przełóż do innego naczynia. Rozdrobnij również marchewki, czosnek i cebulę i podduś na oleju przez kilka minut. Do warzyw dodaj kapustę, mięso, jajka i przyprawy. Przełóż do innego naczynia i dodaj również kaszę mannę, by kotleciki były bardziej sztywne. Do sosu również rozdrobnij cebulę z czosnkiem i podduś na oleju. Następnie dodaj rozdrobnioną paprykę, passatę i przyprawy. Z mięsnej masy uformuj kotleciki i układaj je na przystawce Varoma. Całość gotuj przez 40 minut. Na koniec do sosu dodaj śmietanę i go zblenduj.

Tak przygotowanie gołąbki na pewno zaskoczą Twoją rodzinę, która z miejsca je polubi. Gołąbki bez zawijania Thermomix jeszcze nie raz zagoszczą na Twoim stole.

Alergeny w gołąbkach bez zawijania z thermomixa

Lista alergenów dla gołąbków bez zawijania z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza manna

Wartości odżywcze gołąbków bez zawijania z thermomixa

na 100g gotowej potrawy

Każdy sposób jest dobry na przemycenie warzyw.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
109.74
438.95
Białko (g)
7.10
28.41

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
9.87
39.48
Węglowodany przyswajalne (g)
8.45
33.81
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.42
5.68

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
5.03
20.11
Tłuszcze nasycone (g)
1.74
6.98
Tłuszcze nienasycone (g)
3.28
13.13
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.11
8.46
Brak danych dla: ryż biały, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.17
4.67
Brak danych dla: ryż biały, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
36.70
146.79
Brak danych dla: ryż biały, kapusta włoska.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
72.64
290.57
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.24
0.95
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.30
1.19
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
21.63
86.52
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.13
0.52
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.90
3.61
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy, kasza manna.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
16.85
67.39
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.35
9.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
20.64
82.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
574.15
2296.61
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
151.54
606.15
Potas (mg)
275.81
1103.23
Wapń (mg)
27.82
111.28
Fosfor (mg)
87.42
349.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.23
76.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.08
4.33
Cynk (mg)
0.90
3.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.14
0.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gołąbków bez zawijania z thermomixa 70
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gołąbków bez zawijania z thermomixa

Koszt składników
73.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż biały
100 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Kapusta włoska
300 g
12.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 300 g
Marchewka
90 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Cebula
180 g
2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.54
Za 180 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Olej rzepakowy
40 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Mięso mielone z indyka
450 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 450 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Passata pomidorowa
750 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 750 g
Papryka czerwona
240 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Cukier
5 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Śmietana 18%
100 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 100 g
Kasza manna
24 g
2.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 24 g
Koszt składników
73.70