Przepis na gołąbki bez zawijania z thermomixa krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, papryka ostra, czosnek, cukier
To będzie niezbędne
thermomix, kopystka (thermomix), koszyczek (thermomix), przystawka varoma (thermomix)

Do naczynia Thermomixa wlej 1 l wody. Dodaj do niej łyżkę soli. Nałóż koszyczek i wsyp do niego ryż. Gotuj przez 20 minut / Varoma / obroty 4.

Ugotowany ryż przełóż do innego naczynia. Naczynie Thermomixa przepłucz czystą wodą i osusz.

Do naczynia Thermomixa włóż kapustę i rozdrobnij przez 25 sekund / obroty 4. Przełóż do innego naczynia.

Następnie włóż marchewki, 2 ząbki czosnku, jedną cebulę i rozdrobnij przez 5 sekund / obroty 5.

Dodaj kapustę ponownie do naczynia Thermomixa. Wlej 20 ml oleju i duś przez 4 minuty / 120 stopni / obroty 1.

Do warzyw następnie dodaj ryż, mielone mięso i jajka. Dopraw łyżką majeranku, łyżeczką słodkiej papryki i ziołowego pieprzu i połową łyżeczki czarnego pieprzu.

Wymieszaj 30 sekund / obroty wsteczne 4. Następnie przełóż do miski, dodaj kaszę mannę i wymieszaj kopystką.

Naczynie Thermomixa przepłucz wodą. Dodaj paprykę bez gniazda nasiennego pokrojoną na kawałki i rozdrobnij 3 sekundy / obroty 5. Przełóż do innego naczynia.

Naczynie Thermomixa przepłucz wodą. Następnie dodaj pozostały czosnek i cebulę. Rozdrobnij 5 sekund / obroty 5. Zgarnij kopystką na dno naczynia. Dodaj 20 ml oleju i duś 3 minuty / 120 stopni / obroty 1.

Wlej passatę i 200 ml wody, dodaj paprykę, cukier, pół łyżeczki pieprzu i pół łyżeczki ostrej papryki.

Z mięsnej masy uformuj kotleciki natłuszczonymi dłońmi. Kotleciki układaj na natłuszczonej nakładce Varoma.

Przystawkę Varoma ustaw na naczyniu Thermomixa i gotuj całość przez 40 minut / Varoma / obroty 1.

Następnie zdejmij przystawkę i do sosu dolej śmietanę. Wymieszaj przez 15 sekund, stopniowo zwiększając obroty od 4 do 9.

Podawaj gołąbki bez zawijania polane sosem.

Gołąbki bez zawijania Thermomix podane w białym naczyniu
Gołąbki bez zawijania Thermomix
Koszt przygotowania dania
30.32 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
438 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
70

Gołąbki bez zawijania Thermomix - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o gołąbkach bez zawijania z Thermomixa

Gołąbki uznaje się za danie wywodzące się z rejonów Europy Środkowej i Wschodniej, ze względu na dużą uprawę kapusty w tych miejscach na świecie. Przypuszcza się, że pierwszy przepis na gołąbki oparty był właśnie na mięsie z gołębia zawiniętego w liście kapusty, stąd najprawdopodobniej wywodzi się właśnie nazwa tego dania.

Farsz do gołąbków uległ wielu modyfikacjom, ale dziś przedstawiamy Wam jak zrobić gołąbki bez zawijania w Thermomixie.

Gołąbki bez zawijania Thermomix z mięsem mielonym to dobre urozmaicenie diety dla osób, które chciałaby wypróbować czegoś nowego w swojej kuchni. To także świetny pomysł na szybkie danie na obiad.

Przepis na gołąbki bez zawijania z Thermomixa różni się przede wszystkim tym, że nie potrzebne jest ich zawijanie. To domowe, pyszne danie zrobicie w kilka chwil, bez uciążliwego obgotowywania liści kapusty. Tak jak tradycyjne gołąbki podawane są one z pysznym sosem paprykowo-pomidorowym.

Do przygotowania potrzebujesz mięsa mielonego z indyka, ryżu, kaszy manny, jajka, marchewki, cebuli i kapusty włoskiej. Sos powstaje z połączenia podduszonej cebuli z czosnkiem, passaty i czerwonej papryki. Tak przygotowane gołąbki będą najlepsze szczególnie dla osób, które z gołąbków jedzą głównie sam farsz. Dzięki użytym składnikom można danie przygotować na kilka dni do przodu i po przestudzeniu przechowywać w lodówce, co zaoszczędzi czas spędzony w kuchni.

Aby wykonać ten przepis na początku ugotuj ryż w Thermomixie. Następnie rozdrobnij kapustę i przełóż do innego naczynia. Rozdrobnij również marchewki, czosnek i cebulę i podduś na oleju przez kilka minut. Do warzyw dodaj kapustę, mięso, jajka i przyprawy. Przełóż do innego naczynia i dodaj również kaszę mannę, by kotleciki były bardziej sztywne. Do sosu również rozdrobnij cebulę z czosnkiem i podduś na oleju. Następnie dodaj rozdrobnioną paprykę, passatę i przyprawy. Z mięsnej masy uformuj kotleciki i układaj je na przystawce Varoma. Całość gotuj przez 40 minut. Na koniec do sosu dodaj śmietanę i go zblenduj.

Tak przygotowanie gołąbki na pewno zaskoczą Twoją rodzinę, która z miejsca je polubi. Gołąbki bez zawijania Thermomix jeszcze nie raz zagoszczą na Twoim stole.

Wartości odżywcze gołąbków bez zawijania z Thermomixa

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kalorie)
109.74 kcal
438.95 kcal
Białko
7.10 g
28.41 g

Węglowodany w gołąbkach bez zawijania z thermomixa

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany
9.87 g
39.48 g
Węglowodany przyswajalne
8.45 g
33.81 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.42 g
5.68 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz
5.03 g
20.11 g
Tłuszcze nasycone
1.74 g
6.98 g
Tłuszcze nienasycone
3.28 g
13.13 g
Tłuszcze jednonasycone
2.11 g
8.46 g
Brak danych dla: ryż biały, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.17 g
4.67 g
Brak danych dla: ryż biały, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
36.70 mg
146.79 mg
Brak danych dla: ryż biały, kapusta włoska.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na gołąbki bez zawijania z thermomixa

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A
72.64 µg (mcg)
290.57 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.24 mg
0.95 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.30 µg (mcg)
1.19 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
21.63 mg
86.52 mg
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.13 µg (mcg)
0.52 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina E
0.90 mg
3.61 mg
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy, kasza manna.
czytaj dalej
Retinol
16.85 µg (mcg)
67.39 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.21 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.11 mg
0.45 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.35 mg
9.39 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
20.64 µg (mcg)
82.55 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
574.15 µg (mcg)
2296.61 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na gołąbki bez zawijania z thermomixa

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód
151.54 mg
606.15 mg
Potas
275.81 mg
1103.23 mg
Wapń
27.82 mg
111.28 mg
Fosfor
87.42 mg
349.67 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
19.23 mg
76.91 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.08 mg
4.33 mg
Cynk
0.90 mg
3.59 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.14 mg
0.58 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gołąbków bez zawijania z Thermomixa 70
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w gołąbkach bez zawijania z Thermomixa

Lista alergenów dla gołąbków bez zawijania z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza manna

Cena przygotowania gołąbków bez zawijania z Thermomixa

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż biały
100 g
3.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Kapusta włoska
300 g
12.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 300 g
Marchewka
90 g
2 sztuki
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Cebula
180 g
2 sztuki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.54
Za 180 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Olej rzepakowy
40 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Mięso mielone z indyka
450 g
8.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 450 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Passata pomidorowa
750 g
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 750 g
Papryka czerwona
240 g
1 sztuka
4.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Cukier
5 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Śmietana 18%
100 g
2.20
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 100 g
Kasza manna
24 g
2.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 24 g
Koszt składników
73.70
Jak oceniasz przepis na gołąbki bez zawijania z thermomixa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób