Gołąbki bez zawijania Thermomix
- Ryż biały (100 g)
- Kapusta włoska (300 g)
- Marchewka - 2 sztuki (90 g)
- Cebula - 2 sztuki (180 g)
- Czosnek - 3 ząbki (15 g)
- Olej rzepakowy (40 ml)
- Mięso mielone z indyka (450 g)
- Jajko (2 szt.)
- Passata pomidorowa (750 g)
- Papryka czerwona - 1 sztuka (240 g)
- Cukier (5 g)
- Śmietana 18% (100 g)
- Kasza manna (24 g)
Przepis na gołąbki bez zawijania z thermomixa krok po kroku
Do naczynia Thermomixa wlej 1 l wody. Dodaj do niej łyżkę soli. Nałóż koszyczek i wsyp do niego ryż. Gotuj przez 20 minut / Varoma / obroty 4.
Ugotowany ryż przełóż do innego naczynia. Naczynie Thermomixa przepłucz czystą wodą i osusz.
Do naczynia Thermomixa włóż kapustę i rozdrobnij przez 25 sekund / obroty 4. Przełóż do innego naczynia.
Następnie włóż marchewki, 2 ząbki czosnku, jedną cebulę i rozdrobnij przez 5 sekund / obroty 5.
Dodaj kapustę ponownie do naczynia Thermomixa. Wlej 20 ml oleju i duś przez 4 minuty / 120 stopni / obroty 1.
Do warzyw następnie dodaj ryż, mielone mięso i jajka. Dopraw łyżką majeranku, łyżeczką słodkiej papryki i ziołowego pieprzu i połową łyżeczki czarnego pieprzu.
Wymieszaj 30 sekund / obroty wsteczne 4. Następnie przełóż do miski, dodaj kaszę mannę i wymieszaj kopystką.
Naczynie Thermomixa przepłucz wodą. Dodaj paprykę bez gniazda nasiennego pokrojoną na kawałki i rozdrobnij 3 sekundy / obroty 5. Przełóż do innego naczynia.
Naczynie Thermomixa przepłucz wodą. Następnie dodaj pozostały czosnek i cebulę. Rozdrobnij 5 sekund / obroty 5. Zgarnij kopystką na dno naczynia. Dodaj 20 ml oleju i duś 3 minuty / 120 stopni / obroty 1.
Wlej passatę i 200 ml wody, dodaj paprykę, cukier, pół łyżeczki pieprzu i pół łyżeczki ostrej papryki.
Z mięsnej masy uformuj kotleciki natłuszczonymi dłońmi. Kotleciki układaj na natłuszczonej nakładce Varoma.
Przystawkę Varoma ustaw na naczyniu Thermomixa i gotuj całość przez 40 minut / Varoma / obroty 1.
Następnie zdejmij przystawkę i do sosu dolej śmietanę. Wymieszaj przez 15 sekund, stopniowo zwiększając obroty od 4 do 9.
Podawaj gołąbki bez zawijania polane sosem.
-
Chlebek ziołowy Thermomix
-
Pizza Thermomix
-
Gofry Thermomix
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Ciasto na pizzę Thermomix
-
Naleśniki Thermomix
-
Placki ziemniaczane Thermomix
-
Kawa mrożona Thermomix
-
Szarlotka Thermomix
-
Sernik Thermomix
-
Chałka Thermomix
-
Malinowa chmurka Thermomix
-
Pierniki z Thermomixu
-
Kopytka z Thermomixu
-
Ciasto na pierogi Thermomix
-
Sernik rosa Thermomix
-
Owsianka Thermomix
-
Piernik Thermomix
-
Przepisy do Thermomixa
Więcej informacji na temat gołąbków bez zawijania z thermomixa
Gołąbki uznaje się za danie wywodzące się z rejonów Europy Środkowej i Wschodniej, ze względu na dużą uprawę kapusty w tych miejscach na świecie. Przypuszcza się, że pierwszy przepis na gołąbki oparty był właśnie na mięsie z gołębia zawiniętego w liście kapusty, stąd najprawdopodobniej wywodzi się właśnie nazwa tego dania.
Farsz do gołąbków uległ wielu modyfikacjom, ale dziś przedstawiamy Wam jak zrobić gołąbki bez zawijania w Thermomixie.
Gołąbki bez zawijania Thermomix z mięsem mielonym to dobre urozmaicenie diety dla osób, które chciałaby wypróbować czegoś nowego w swojej kuchni. To także świetny pomysł na szybkie danie na obiad.
Przepis na gołąbki bez zawijania z Thermomixa różni się przede wszystkim tym, że nie potrzebne jest ich zawijanie. To domowe, pyszne danie zrobicie w kilka chwil, bez uciążliwego obgotowywania liści kapusty. Tak jak tradycyjne gołąbki podawane są one z pysznym sosem paprykowo-pomidorowym.
Do przygotowania potrzebujesz mięsa mielonego z indyka, ryżu, kaszy manny, jajka, marchewki, cebuli i kapusty włoskiej. Sos powstaje z połączenia podduszonej cebuli z czosnkiem, passaty i czerwonej papryki. Tak przygotowane gołąbki będą najlepsze szczególnie dla osób, które z gołąbków jedzą głównie sam farsz. Dzięki użytym składnikom można danie przygotować na kilka dni do przodu i po przestudzeniu przechowywać w lodówce, co zaoszczędzi czas spędzony w kuchni.
Aby wykonać ten przepis na początku ugotuj ryż w Thermomixie. Następnie rozdrobnij kapustę i przełóż do innego naczynia. Rozdrobnij również marchewki, czosnek i cebulę i podduś na oleju przez kilka minut. Do warzyw dodaj kapustę, mięso, jajka i przyprawy. Przełóż do innego naczynia i dodaj również kaszę mannę, by kotleciki były bardziej sztywne. Do sosu również rozdrobnij cebulę z czosnkiem i podduś na oleju. Następnie dodaj rozdrobnioną paprykę, passatę i przyprawy. Z mięsnej masy uformuj kotleciki i układaj je na przystawce Varoma. Całość gotuj przez 40 minut. Na koniec do sosu dodaj śmietanę i go zblenduj.
Tak przygotowanie gołąbki na pewno zaskoczą Twoją rodzinę, która z miejsca je polubi. Gołąbki bez zawijania Thermomix jeszcze nie raz zagoszczą na Twoim stole.
Alergeny w gołąbkach bez zawijania z thermomixa
Lista alergenów dla gołąbków bez zawijania z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Kasza manna
Wartości odżywcze gołąbków bez zawijania z thermomixa
Każdy sposób jest dobry na przemycenie warzyw.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.