Gołąbki bez zawijania
- Łopatka wieprzowa (800 g)
- Ryż biały - 1 woreczek / 0,5 szklanki (100 g)
- Kapusta biała - 0,5 średniej gówki (1000 g)
- Marchewka - 1 duża (50 g)
- Cebula - 1 duża (100 g)
- Jajko (1 szt.)
- Przecier pomidorowy bez soli - 1 opakowanie (400 g)
- Bulion warzywny - 1 szklanka (500 ml)
- Natka pietruszki - 1 łyżeczka (5 g)
- Koperek - 1 łyżeczka (4 g)
Przepis na gołąbki bez zawijania krok po kroku
Zmiel mięso lub jeśli używasz gotowego mielonego przełóż do miski.
Bardzo drobno posiekaj cebulę i kapustę, możesz zetrzeć na tarce oraz startą marchewkę. Przełóż do mięsa.
Dodaj wcześniej ugotowany na półtwardo ryż, jajko, sporą szczyptę soli i pieprzu.
Zagotuj 500 ml bulionu warzywnego.
Uformuj pulpety i wrzuć do bulionu. Naczynie powinno być szerokie ale niskie aby pulpety nie były położone na sobie. Pulpety możesz wcześniej usmażyć i dopiero dodać do bulionu.
Gotuj pod przykryciem przez 5 minut.
Dodaj przecier pomidorowy, natkę pietruszki, koperek i sporą szczyptę soli. Gotuj przez 15 minut bez przykrycia.
Ewentualnie dopraw solą oraz pieprzem.
-
Gołąbki
-
Szarma
-
Sos pomidorowy do gołąbków
-
Gołąbki z młodej kapusty
-
Gołąbki z kapusty włoskiej
-
Gołąbki z piekarnika
-
Gołąbki wegetariańskie
-
Gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie pomidorowym
-
Gołąbki z kapusty pekińskiej
-
Gołąbki w sosie pomidorowym
-
Gołąbki z ziemniakami
-
Oszukane gołąbki
-
Gołąbki z kaszą jęczmienną
-
Gołąbki z ryżem
-
Farsz do gołąbków
-
Dolma
-
Gołąbki z kaszą gryczaną
-
Gołąbki pieczone
-
Gołąbki
Więcej informacji na temat gołąbków bez zawijania
Gołąbki to jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej. Pojawiły się na naszych terenach w XIX wieku z Ukrainy. Jednak potrawy ze zwijanej kapusty z farszem pojawiały się w całej Europie Środkowej i Wschodniej. Gołąbki w Polsce, holubce w Czechach, gołubcy w Rosji, kåldolmar w Szwecji, kaalikääryleet w Finlandii, Krautwickel/Kohlrouladen w Niemczech jednak wszystkie je łączy farsz zawinięty w liście kapusty. Specyficzną odmianą gołąbków w krajach takich jak Turcja, Grecja czy Gruzja są kiszone liście winorośli, w które zawija się farsz z ryżu, jagnięciny czy baraniny. Potrawa ta prawdopodobnie wzięła się z tego, że w zamożnych domach przygotowywane były gołębie w liściach kapusty, chroniące przed wysuszeniem mięsa. Początkowo farsz stanowiły kasza i ziemniaki, w miarę z upływem czasu zaczęto dodawać mięso a kaszę zastąpił ryż. Aktualnie farsz można urozmaicić różnymi dodatkami, na przykład cebulą, grzybami czy ziołami ale nieodłączną ich częścią jest sos pomidorowy. Tradycyjnie gołąbki przygotowuje się z podgotowanych liści kapusty w osolonej wodzie. Możesz je dusić, smażyć lub piec, w każdej formie będą wyśmienite.
Gołąbki bez zawijania są nowoczesną wariacją na temat gołąbków. Początkowo przygotowywano klops z mięsa i ryżu, który otaczały liście kapusty. Z biegiem czasu na popularności zyskały pomysł na klopsiki duszone w sosie pomidorowym, które są oprócz z mięsem przygotowuje się z ryżem i kapustą. Forma ta jest dużo szybsza i wymaga mniej pracy niż przygotowanie tradycyjnej formy gołąbków. Przepis na gołąbki bez zawijania z ryżem jest naprawdę łatwy i szybki a gołąbki pyszne i w smaku bardzo przypominające tradycyjne gołąbki. W taki sposób możesz przygotować siekane lub mielone mięso. Do gołąbków możesz dodać ryż biały lub brązowy, jeśli wolisz możesz dodać kaszę. Do gołąbków możesz dodać kaszę gryczaną, owsianą lub jęczmienną. Tradycyjny sos wykonaj w sezonie ze świeżych pomidorów, będzie smakował niesamowicie. W zimie wykorzystaj dobrej jakości passatę pomidorową. Jak się robi gołąbki bez zawijania dowiesz się z dokładnego przepisu gdzie każdy etap jest opisany krok po kroku.
Gołąbki to wyśmienite danie kuchni polskiej, które możesz przygotować na codzienny obiad lub przygotować na świąteczny obiad. Wypróbuj każdą wersję gołąbków i wybierz swoją ulubioną.
Alergeny w gołąbkach bez zawijania
Lista alergenów dla gołąbków bez zawijania przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze gołąbków bez zawijania
Pyszne, gotowane gołąbki bez zawijania są bardzo dobrym daniem na szybkie obiady. Zdrowe, pełne wartości odżywczych mogą być często spożywane. Aby zwiększyć wartość odżywczą dania możesz podawać je z surówką.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.