Gołąbki bez mięsa
- Kapusta biała (500 g)
- Ryż biały (500 g)
- Marchewka - 3 średnie sztuki (400 g)
- Pietruszka - 1 mała sztuka (200 g)
- Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
- Masło klarowane (100 g)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
- Przecier pomidorowy z solą (30 g)
- Pomidory w puszce (400 g)
Przepis na gołąbki bez mięsa krok po kroku
Kapustę białą umieść w mikrofali i ustaw czas na 13 minut.
Po tym czasie kapusta jest miękka i nadaje się do przygotowania gołąbków.
Ugotuj ryż w osolonej wodzie.
Obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę.
Obierz marchew, pietruszkę i zetrzyj na tarce.
Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę, dodaj marchew i pietruszkę, smaż przez 5 minut.
Dodaj ryż do warzyw i wymieszaj, dopraw solą, pieprzem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną natkę pietruszki.
Liście kapusty odetnij nożem i każdy z nich faszeruj ryżem z warzywami.
Gołąbki umieść w naczyniu żaroodpornym i dodaj pomidory z puszki, przecier pomidorowy z wodą oraz liść laurowy i ziele angielskie.
Piecz w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku przez 90 minut.
-
Gołąbki
-
Gołąbki bez zawijania
-
Szarma
-
Sos pomidorowy do gołąbków
-
Gołąbki z młodej kapusty
-
Gołąbki z kapusty włoskiej
-
Gołąbki z piekarnika
-
Gołąbki wegetariańskie
-
Gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie pomidorowym
-
Gołąbki z kapusty pekińskiej
-
Gołąbki w sosie pomidorowym
-
Gołąbki z ziemniakami
-
Oszukane gołąbki
-
Gołąbki z kaszą jęczmienną
-
Gołąbki z ryżem
-
Farsz do gołąbków
-
Dolma
-
Gołąbki z kaszą gryczaną
-
Gołąbki
Więcej informacji na temat gołąbków bez mięsa
Gołąbki bez mięsa to doskonała propozycja na pyszne jarskie danie obiadowe dla całej rodziny. Wegetariańskie gołąbki przygotować można z ryżem białym lub kaszą, niezbędnym dodatkiem są warzywa korzeniowe. Przepis na gołąbki bez mięsa jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia gołąbków będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: kapusta biała, ryż biały, marchew, pietruszka, cebula, czosnek, natka pietruszki, przecier pomidorowy, pomidory w puszce, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, masło klarowane.
Jak zrobić gołąbki bez mięsa? Kapustę białą umieść w mikrofali i ustaw czas na 13 minut. Po tym czasie kapusta jest miękka i nadaje się do przygotowania gołąbków. Ugotuj ryż w osolonej wodzie. Obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę. Obierz marchew, pietruszkę i zetrzyj na tarce. Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę, dodaj marchew i pietruszkę, smaż przez 5 minut. Dodaj ryż do warzyw i wymieszaj, dopraw solą, pieprzem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Liście kapusty odetnij nożem i każdy z nich faszeruj ryżem z warzywami. Gołąbki umieść w naczyniu żaroodpornym i dodaj pomidory z puszki, przecier pomidorowy z wodą oraz liść laurowy i ziele angielskie. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 90 minut.
Ryż biały jest przede wszystkim źródłem węglowodanów prostych. Ryż jest zbożem niezawierającym glutenu. Jest łatwo strawny, dlatego polecany jest dla osób z problemami żołądkowymi. Biały ryż jest pozbawiony prawie całkowicie błonnika i składników mineralnych.
Podsumowując pyszne jarskie gołąbki wspaniale sprawdzą się na obiad dla całej rodziny. Gołąbki nie zawierają mięsa, więc możesz je podać podczas imprezy dla osób na diecie wegetariańskiej. Dobre gołąbki w sosie pomidorowym możesz przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Możesz je także zamrozić, należy je jednak obgotować przed mrożeniem. Farsz do gołąbków bez mięsa możesz przygotować na bazie kaszy jęczmiennej. Pomysł na gołąbki możesz wykorzystać jako zabawę z dziećmi w kuchni.
Alergeny w gołąbkach bez mięsa
Lista alergenów dla gołąbków bez mięsa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
Wartości odżywcze gołąbków bez mięsa
Gołąbki bez mięsa są bardzo dobrym danie jarskim. Potrawy bez mięsa powinny występować w naszej diecie przynajmniej dwa razy w tygodniu. Ryż jest głównie źródłem węglowodanów prostych, nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.