Gołąbki bez kapusty

Opublikowano: 28.12.2021 r., 19:03 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gołąbki bez kapusty zapiekane.
Gołąbki bez kapusty
Gołąbki bez kapusty to doskonały pomysł na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Gołąbki bez zawijania są dużo szybsze do przygotowania. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 90 min
644 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Ryż biały (400 g)
  • Mięso mielone wieprzowe (1000 g)
  • Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
  • Kasza manna (200 g)
  • Pieczarki - 30 dużych sztuk (400 g)
  • Śmietanka kremowa 30% - 2 szklanki (500 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
  • Natka pietruszki - 1 pęczek (20 g)
  • Bulion drobiowy (300 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, naczynie ceramiczne do zapiekania

Przepis na gołąbki bez kapusty krok po kroku

Ugotuj ryż w osolonej wodzie.

Obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę.

W misce umieść ryż, mięso mielone, kaszę mannę, cebulę, dopraw solą i pieprzem.

Wymieszaj dokładnie całość.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy.

Formuj podłużne kotlety i obsmaż je z dwóch stron.

Pieczarki pokrój w plastry.

Na patelni podsmaż je, aż zrobią się brązowe.

Śmietanę dopraw solą i pieprzem, wymieszaj z bulionem oraz mąką i dodaj do pieczarek.

Kotlety umieść w naczyniu do zapiekania i zalej sosem, dodaj ząbki zmiażdżonego czosnku.

Piecz w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku przez 60 minut.

Na koniec całość posyp posiekaną natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na gołąbki bez kapusty
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,2% osób

Więcej informacji na temat gołąbków bez kapusty

Gołąbki bez kapusty to bardzo ciekawa propozycja na gołąbki inaczej. Pomysł na gołąbki świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Dobre gołąbki bez zawijania są dużo szybsze do przygotowania. Przepis na gołąbki bez kapusty jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia gołąbków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mięso mielone wieprzowe, kasza manna, ryż biały, cebula, śmietana kremówka, pieczarki, natka pietruszki, czosnek, sól, pieprz, bulion drobiowy, mąka pszenna, olej rzepakowy.

Jak zrobić gołąbki bez kapusty? Ugotuj ryż w osolonej wodzie. Obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę. W misce umieść ryż, mięso mielone, kaszę mannę, cebulę, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie całość. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Formuj podłużne kotlety i obsmaż je z dwóch stron. Pieczarki pokrój w plastry. Na patelni podsmaż je, aż zrobią się brązowe. Śmietanę dopraw solą i pieprzem, wymieszaj z bulionem oraz mąką i dodaj do pieczarek. Kotlety umieść w naczyniu do zapiekania i zalej sosem, dodaj ząbki zmiażdżonego czosnku. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 60 minut. Na koniec całość posyp posiekaną natką pietruszki.

Mięso wieprzowe jest bardzo dobrym źródłem białka. Zawiera dużą ilość żelaza, potasu oraz witamin z grupy B. Żelazo jest składnikiem mineralnym niezbędnym do transportu tlenu przez erytrocyty do wszystkich komórek naszego ciała. Potas pomaga w utrzymaniu prawidłowej gospodarki elektrolitowej. Ma także bardzo duży wpływ na obniżenie ciśnienia krwi. Ryż biały jest zbożem bezglutenowym. Może być spożywany przez osoby chorujące na celiakię. Ryż biały pozbawiony jest prawie całkowicie błonnika pokarmowego oraz składników mineralnych.

Podsumowując pyszne gołąbki bez zawijania to świetny pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. Gołąbki możesz przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Możesz je zabrać do pracy na lunch. Gołąbki możesz przygotować z kaszą jęczmienną zamiast ryżu lub z ryżem brązowym. Sos do gołąbków na bazie śmietany możesz zastąpić sosem pomidorowym.

Alergeny w gołąbkach bez kapusty

Lista alergenów dla gołąbków bez kapusty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza manna
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Wartości odżywcze gołąbków bez kapusty

na 100g gotowej potrawy

Gołąbki bez kapusty to bardzo dobre źródło białka. Gołąbki zawierają dużą ilość węglowodanów prostych, dlatego powinny być spożywane przez osoby chorujące na cukrzycę w ograniczonych ilościach. Możesz zamienić biały ryż na brązowy, danie zyska więcej błonnika pokarmowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
214.69
644.08
Białko (g)
8.35
25.04

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
17.62
52.86
Węglowodany przyswajalne (g)
17.04
51.11
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.59
1.76
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
12.20
36.60
Tłuszcze nasycone (g)
8.42
25.25
Tłuszcze nienasycone (g)
3.79
11.36

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina B6 (mg)
0.16
0.48
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.30
0.89
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.45
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.38
7.14
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
14.36
43.07
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
56.89
170.68
Potas (mg)
174.06
522.19
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
9.74
29.23
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
93.80
281.39
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.93
44.79
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.58
1.74
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.05
3.15
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.32
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gołąbków bez kapusty 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gołąbków bez kapusty

Koszt składników
66.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż biały
400 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 400 g
Mięso mielone wieprzowe
1000 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 3
20.00
Za 1000 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Kasza manna
200 g
2.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 200 g
Pieczarki
400 g
30 dużych sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Śmietanka kremowa 30%
500 g
2 szklanki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 500 g
Mąka pszenna typ 500
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Natka pietruszki
20 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Bulion drobiowy
300 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
6.43
Za 300 g
Koszt składników
66.00