Gołąbki

Opublikowano: 25.04.2021 r., 15:37 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ugotowane gołąbki w garnku.
Gołąbki
Gołąbki są pysznym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Najlepiej smakują połączone z sosem pomidorowym. To dobra propozycja dla miłośników tradycyjnych potraw.
Przygotowanie 35 min
Gotowanie 60 min
363 kcal
Kcal w porcji
460 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Mięso mielone wieprzowe (600 g)
  • Ryż biały - 1 torebka (100 g)
  • Cebula - 1 szt (100 g)
  • Kapusta biała - 1 średnia kapusta (1500 g)
  • Bulion warzywny - 3 szkl (720 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duży garnek, tarka, duża miska, czajnik

Przepis na gołąbki krok po kroku

Ryż ugotuj w małym garnku według instrukcji na opakowaniu.

Do dużej miski przełóż mięso, dodaj ryż i startą na drobnych oczkach cebulę. Dodaj pieprz, sól i czosnek. Wszystko razem wymieszaj. Najlepiej ręką, tak by powstała spójna masa.

Kapustę włóż do dużego garnka i zalej wrzątkiem, tak by przykryć ją całą. Pogotuj ją około 10-12 minut i wyciągnij delikatnie, by się nie poparzyć. Oddziel wszystkie liście. Pierwszych liści nie wyrzucaj, ułóż je na dno dużego garnka, w którym będziesz gotować gołąbki.

Z farszu mięsnego uformuj rulony i umieść je na środku liścia kapusty. Brzegi kapusty schowaj do środka, a całość liścia zroluj. Gotowe gołąbki układaj ciasno w garnku łączeniem do dołu.

Gotowe gołąbki zalej bulionem warzywnym i gotuj na małym ogniu przez 60 minut, tak by zmiękły.

Jak oceniasz przepis na gołąbki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,6% osób

Więcej informacji na temat gołąbków

Gołąbki to idealny pomysł na pyszny obiad, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnych dań. Gołąbki z tego przepisu wychodzą bardzo smaczne, delikatne i odpowiednio miękkie. Kapusta świetnie przylega do gołąbków i nie rozpada się, przez co całość prezentuje się bardzo dobrze. Są tak pyszne, że nie potrzebują żadnych dodatków. Można zajadać się nimi na co dzień i od święta, bo pasują do każdej okazji.

Przepis na gołąbki jest naprawdę łatwy, choć wydaje się skomplikowany i pracochłonny. Wystarczy wykonać wszystko krok po kroku z rozpiski i można cieszyć się wspaniałym smakiem tego cudownego dania. Ich wykonanie nie jest długie, dzięki czemu są świetnym pomysłem na obiad dla całej rodziny.

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić gołąbki z kapusty lub jak ugotować gołąbki, to ten przepis będzie dla ciebie idealną inspiracją. Sprawdzi się idealnie dla początkujących kucharzy, którzy szukają receptury łatwej i takiej, która zawsze się udaje. Ten przepis pokaże Ci jak zrobić idealny farsz na gołąbki. Pyszny, dobrze połączony i świetnie doprawiony. Ten farsz idealnie komponuje się z kapustą. Dowiesz się z niego czym przyprawić farsz, tak, by nie zdominował całego dania, a dobrze się łączył z pozostałymi składnikami.

Wszystkie składniki na gołąbki są bardzo podstawowe i łatwo jest znaleźć je w sklepie. Dzięki temu ta potrawa świetnie sprawdzi się prawie dla każdego. W dodatku jest dość tania. Warto zadbać o dobrej jakości składniki, zwłaszcza mięso, które jest bazą farszu i decyduje o smaku całego dania.

To dobry przepis na domowe i tradycyjne gołąbki, które sprawdzą się świetnie na obiad. Są naprawdę sycące i już jedna porcja wystarczy, by dobrze się najeść. Można podawać je same lub z ziemniakami. Świetnie smakują także gołąbki w sosie pomidorowym zrobionym z pomidorów z puszki i śmietany lub gęstego jogurtu. To danie smakuje równie dobrze kolejnego dnia, podgrzane w piekarniku lub na patelni, gdy kapusta miło się przyrumieni. Gołąbki smakują nie tylko dorosłym, ale również dzieciom, dzięki temu mogą spokojnie gościć na domowym stole.

Alergeny w gołąbkach

Lista alergenów dla gołąbków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze gołąbków

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(460g)
Energia (kcal)
79.07
363.74
Białko (g)
4.32
19.86

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(460g)
Węglowodany (g)
6.05
27.85
Węglowodany przyswajalne (g)
4.74
21.80
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.31
6.05

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(460g)
Tłuszcz (g)
4.32
19.89
Tłuszcze nasycone (g)
2.05
9.41
Tłuszcze nienasycone (g)
2.28
10.48
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.89
8.69
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.39
1.79
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
14.30
65.80
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(460g)
Witamina A (µg (mcg))
5.74
26.41
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.14
0.66
Witamina B12 (µg (mcg))
0.14
0.64
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
18.66
85.83
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.40
1.83
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.18
0.85
Ryboflawina (mg)
0.07
0.34
Niacyna (mg)
1.05
4.82
Foliany (µg (mcg))
23.51
108.15
Beta karoten (µg (mcg))
48.75
224.24
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(460g)
Sód (mg)
90.93
418.30
Potas (mg)
153.30
705.20
Wapń (mg)
24.32
111.89
Fosfor (mg)
52.47
241.36
Magnez (mg)
11.06
50.89
Żelazo (mg)
0.44
2.01
Cynk (mg)
0.58
2.66
Miedź (mg)
0.03
0.14
Szacunkowy indeks glikemiczny gołąbków 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gołąbków

Koszt składników
57.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wieprzowe
600 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 600 g
Ryż biały
100 g
1 torebka
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Kapusta biała
1500 g
1 średnia kapusta
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 1500 g
Bulion warzywny
720 ml
3 szkl
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
15.43
Za 720 ml
Koszt składników
57.00