Gołąbki
- Mięso mielone wieprzowe (600 g)
- Ryż biały - 1 torebka (100 g)
- Cebula - 1 szt (100 g)
- Kapusta biała - 1 średnia kapusta (1500 g)
- Bulion warzywny - 3 szkl (720 ml)
Przepis na gołąbki krok po kroku
Ryż ugotuj w małym garnku według instrukcji na opakowaniu.
Do dużej miski przełóż mięso, dodaj ryż i startą na drobnych oczkach cebulę. Dodaj pieprz, sól i czosnek. Wszystko razem wymieszaj. Najlepiej ręką, tak by powstała spójna masa.
Kapustę włóż do dużego garnka i zalej wrzątkiem, tak by przykryć ją całą. Pogotuj ją około 10-12 minut i wyciągnij delikatnie, by się nie poparzyć. Oddziel wszystkie liście. Pierwszych liści nie wyrzucaj, ułóż je na dno dużego garnka, w którym będziesz gotować gołąbki.
Z farszu mięsnego uformuj rulony i umieść je na środku liścia kapusty. Brzegi kapusty schowaj do środka, a całość liścia zroluj. Gotowe gołąbki układaj ciasno w garnku łączeniem do dołu.
Gotowe gołąbki zalej bulionem warzywnym i gotuj na małym ogniu przez 60 minut, tak by zmiękły.
-
Gołąbki bez zawijania
-
Szarma
-
Sos pomidorowy do gołąbków
-
Gołąbki z młodej kapusty
-
Gołąbki z kapusty włoskiej
-
Gołąbki z piekarnika
-
Gołąbki wegetariańskie
-
Gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie pomidorowym
-
Gołąbki z kapusty pekińskiej
-
Gołąbki w sosie pomidorowym
-
Gołąbki z ziemniakami
-
Oszukane gołąbki
-
Gołąbki z kaszą jęczmienną
-
Gołąbki z ryżem
-
Farsz do gołąbków
-
Dolma
-
Gołąbki z kaszą gryczaną
-
Gołąbki pieczone
-
Gołąbki
Więcej informacji na temat gołąbków
Gołąbki to idealny pomysł na pyszny obiad, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnych dań. Gołąbki z tego przepisu wychodzą bardzo smaczne, delikatne i odpowiednio miękkie. Kapusta świetnie przylega do gołąbków i nie rozpada się, przez co całość prezentuje się bardzo dobrze. Są tak pyszne, że nie potrzebują żadnych dodatków. Można zajadać się nimi na co dzień i od święta, bo pasują do każdej okazji.
Przepis na gołąbki jest naprawdę łatwy, choć wydaje się skomplikowany i pracochłonny. Wystarczy wykonać wszystko krok po kroku z rozpiski i można cieszyć się wspaniałym smakiem tego cudownego dania. Ich wykonanie nie jest długie, dzięki czemu są świetnym pomysłem na obiad dla całej rodziny.
Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić gołąbki z kapusty lub jak ugotować gołąbki, to ten przepis będzie dla ciebie idealną inspiracją. Sprawdzi się idealnie dla początkujących kucharzy, którzy szukają receptury łatwej i takiej, która zawsze się udaje. Ten przepis pokaże Ci jak zrobić idealny farsz na gołąbki. Pyszny, dobrze połączony i świetnie doprawiony. Ten farsz idealnie komponuje się z kapustą. Dowiesz się z niego czym przyprawić farsz, tak, by nie zdominował całego dania, a dobrze się łączył z pozostałymi składnikami.
Wszystkie składniki na gołąbki są bardzo podstawowe i łatwo jest znaleźć je w sklepie. Dzięki temu ta potrawa świetnie sprawdzi się prawie dla każdego. W dodatku jest dość tania. Warto zadbać o dobrej jakości składniki, zwłaszcza mięso, które jest bazą farszu i decyduje o smaku całego dania.
To dobry przepis na domowe i tradycyjne gołąbki, które sprawdzą się świetnie na obiad. Są naprawdę sycące i już jedna porcja wystarczy, by dobrze się najeść. Można podawać je same lub z ziemniakami. Świetnie smakują także gołąbki w sosie pomidorowym zrobionym z pomidorów z puszki i śmietany lub gęstego jogurtu. To danie smakuje równie dobrze kolejnego dnia, podgrzane w piekarniku lub na patelni, gdy kapusta miło się przyrumieni. Gołąbki smakują nie tylko dorosłym, ale również dzieciom, dzięki temu mogą spokojnie gościć na domowym stole.
Alergeny w gołąbkach
Lista alergenów dla gołąbków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze gołąbków
Energia i białka
(460g)
Węglowodany
(460g)
Tłuszcze
(460g)
Witaminy
(460g)
Składniki mineralne
(460g)
-
mięso,
ryż,
cebula,
kapusta biała,
kapusta,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.