Przepis na gofry ziemniaczane krok po kroku
- Ziemniaki ugotowane 500 g
- Cebula 100 g 1 duża sztuka
- Olej rzepakowy 60 ml 6 łyżek
- Jajko 2 szt.
- Mąka pszenna typ 500 50 g 5 łyżek
Cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż na patelni na oliwie.
Ugotowane ziemniaki ugnieć na bardzo gładkie puree.
Do ziemniaków dodaj jajka, mąkę, cebulę i przyprawy. Wymieszaj.
Rozgrzej gofrownicę i posmaruj olejem.
Wykładaj porcje ciasta, smażąc gofry.
-
Pancakes
-
Papryka faszerowana
-
Placki z dyni
-
Pulpety
-
Krokiety z mięsem
-
Zupa krem z cukinii
-
Szakszuka klasyczna
-
Szakszuka po meksykańsku
-
Paszteciki z pieczarkami
-
Pasztet wieprzowo-drobiowy
-
Ceviche
-
Kluseczki ziemniaczane
-
Spring rolls
-
Zupa krem z pomidorów
-
Pałki z kurczaka
-
Moussaka
-
Bananowe pancakes
-
Jak zrobić pancake
-
Pyszna kolacja

(liczba kalorii)
Gofry ziemniaczane - cechy przepisu
Więcej o gofrach ziemniaczanych
Gofry ziemniaczane to pomysł na niecodzienne wydanie gofrów, które najczęściej kojarzą nam się z czymś słodkim. Gofry wytrawne, przygotowane z ziemniaków gotowanych nieco przypominają placki ziemniaczane, jednak mogą być ich zdecydowanie mniej kaloryczną wersją, ponieważ często wymagają mniejszego użycia tłuszczu. Ziemniaczane gofry można podawać z wieloma różnymi dodatkami, zarówno na kolację, śniadanie, jak i obiad. Są bardzo smaczne i dobre na wiele okazji, świetnie komponują się zarówno z dodatkami mięsnymi, rybnymi, jak i warzywnymi. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić gofry ziemniaczane koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz sprawdzony przepis, z którego powstaną pyszne, chrupiące gofry. Do ich przygotowania potrzebujesz jedynie ugotowanych ziemniaków, mąki, oleju, jajek, cebuli oraz przypraw. Świetnie sprawdzi się po prostu sól i pieprz, warto też dodać zioła prowansalskie, majeranek lub przyprawę do ziemniaków. Przepis na gofry ziemniaczane jest bardzo prosty, jednak stosunkowo czasochłonny w porównaniu do innych rodzajów gofrów, dlatego zaplanuj sobie ich przygotowanie odpowiednio wcześnie. Wynika to z konieczności ugotowania ziemniaków do miękkości i ich zmielenia lub rozgniecenia na gładkie puree. Tak przygotowane ziemniaki wystarczy już tylko wymieszać z resztą składników, doprawić i smażyć w gofrownicy. Gofry ziemniaczane można podawać na przykład z twarożkiem z rzodkiewką i szczypiorkiem, serkiem kanapkowym i wędzonym łososiem, hummusem, świeżymi warzywami, wędzoną makrelą, awokado, jajkiem sadzonym…. Opcji jest bardzo wiele i tak naprawdę ogranicza Cię wyłącznie Twoja wyobraźnia i preferencje kulinarne. Koniecznie poznaj nasz przepis na pyszne gofry ziemniaczane, na pewno zostanie z Tobą na dłużej.
Wartości odżywcze gofrów ziemniaczanych
Energia i białka
(370g)
Węglowodany w gofrach ziemniaczanych
(370g)
Tłuszcze
(370g)
Witaminy w przepisie na gofry ziemniaczane
(370g)
Składniki mineralne w przepisie na gofry ziemniaczane
(370g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w gofrach ziemniaczanych
Lista alergenów dla gofrów ziemniaczanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500