Przepis na gofry ze szpinakiem krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 130 g 1 szklanka
- Mleko 3,2% 190 ml 3/4 szklanki
- Szpinak 200 g
- Jajko 1 szt.
- Olej rzepakowy 20 ml
- Proszek do pieczenia 5 g 1 łyżeczka
- Sól 3 g 1 łyżeczka
Szpinak umyj i wysusz.
W kielichu blendera umieść liście szpinaku, dodaj olej i całość dokładnie zblenduj.
W misce umieść zblendowany szpinak, mąkę, jajko, mleko, proszek do pieczenia i sól. Całość dokładnie wymieszaj.
Rozgrzej gofrownicę. Nalewaj porcję ciasta i upiecz gofry.
-
Naleśniki
-
Parówka w cieście francuskim
-
Ryż z jabłkami
-
Bułki cynamonowe
-
Budyń jaglany
-
Omlet cesarski
-
Bułeczki z jagodami
-
Babeczki wielkanocne
-
Grysik
-
Naleśnik bezglutenowy
-
Bułeczki z serem
-
Knedliczki
-
Zupa klopsowa
-
Racuchy bez drożdży
-
Pyry z gzikiem
-
Naleśniki z bananami
-
Placuszki serowe
-
Frytki stekowe
-
Kolacja dla dzieci

(liczba kalorii)
Gofry ze szpinakiem - cechy przepisu
Więcej o gofrach ze szpinakiem
Gofry swoje początki miały już w średniowieczu. W tym czasie ich pieczenie odbywało się pomiędzy dwoma żeliwnymi blaszkami umieszczonymi nad paleniskiem. W wieku XIII powstały pierwsze formy o fakturze plastra miodu, dzięki czemu przypominały już one trochę nasze, obecne gofry. Choć obecnie uznawane są głównie jako deser, to wcześniej stanowiły zamiennik pieczywa i podawano je np. z mięsami przygotowanymi w sosie.
Pod nazwą gofry znajdziemy tak naprawdę kilka różnych wafli różniących się dodatkami takimi, jak np. miód czy cynamon. Z Holandii warto przywieźć stroopwafels- bardzo cienkie, okrągłe, przekładane karmelem gofry. W Skandynawii wykonuje się głównie gofry w kształcie serca. Natomiast w Ameryce, te najbardziej nam znane, chrupiące, prostokątne gofry stanowią częste śniadanie.
Gofry ze szpinakiem to świetny pomysł na kolację i śniadanie. Taki prosty przepis to pyszne rozwiązanie na warzywny posiłek, który na pewno spodoba się dzieciom.
Przepis na gofry ze szpinakiem rozpocznij od umycia i wysuszenia szpinaku. W kielichu blendera umieść liście szpinaku, dodaj olej i całość dokładnie zblenduj. W misce umieść zblendowany szpinak, mąkę, jajko, mleko, proszek do pieczenia i sól. Całość dokładnie wymieszaj. Rozgrzej gofrownicę. Nalewaj porcję ciasta i upiecz gofry.
Jeśli wiesz już jak zrobić gofry ze szpinakiem to pewnie zastanawiasz się, z czym można je podać. Najlepsze będą wytrawne smarowidła np. serek śmietankowy naturalny lub z różnymi dodatkami. Warto dodać również warzywa np. pomidorki koktajlowe, paprykę lub ogórka. Takie dobre gofry to świetny zamiennik standardowych kanapek.
Szpinak to małe, zielone listki. Jest to nie tylko dobry dodatek do koktajli, ale również prawdziwa bomba witaminowa. W wersji świeżej lub po obróbce termicznej zawiera w sobie dużo witaminy C, a także potas czy kwas foliowy. Nic więc dziwnego, że był to ulubiony przysmak pewnego marynarza. Ta bajkowa postać miała na celu zwiększyć wśród dzieci spożywanie warzyw i tak, aż o 33% wzrosła sprzedaż szpinaku w Stanach Zjednoczonych w czasie emisji tej bajki. Można więc przypuszczać, że cel został osiągnięty. Przez wiele lat krążył mit o wielkim bogactwie szpinaku w żelazo. Niestety jego ilość nie jest aż tak dużo. Na 100 g listków przypada tylko około 3 mg żelaza. Mimo wszystko szpinak to bardzo zdrowy i smaczny składnik dań, koktajli czy ciast.
Smaczne gofry ze szpinakiem polecają się na posiłek!
Wartości odżywcze gofrów ze szpinakiem
Energia i białka
(200g)
Węglowodany w gofrach ze szpinakiem
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy w przepisie na gofry ze szpinakiem
(200g)
Składniki mineralne w przepisie na gofry ze szpinakiem
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w gofrach ze szpinakiem
Lista alergenów dla gofrów ze szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
- proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko