Gofry ze szpinakiem

Opublikowano: 20.01.2023 r., 15:07 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gofry ze szpinakiem na białym talerzu
Gofry ze szpinakiem
Gofry ze szpinakiem to świetny pomysł na kolację i śniadanie. Taki prosty przepis to pyszne rozwiązanie na warzywny posiłek, który na pewno spodoba się dzieciom.
Przygotowanie 15 min
296 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 3 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (130 g)
  • Mleko 3,2% - 3/4 szklanki (190 ml)
  • Szpinak (200 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (5 g)
  • Sól - 1 łyżeczka (3 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
blender, gofrownica

Przepis na gofry ze szpinakiem krok po kroku

Szpinak umyj i wysusz.

W kielichu blendera umieść liście szpinaku, dodaj olej i całość dokładnie zblenduj.

W misce umieść zblendowany szpinak, mąkę, jajko, mleko, proszek do pieczenia i sól. Całość dokładnie wymieszaj.

Rozgrzej gofrownicę. Nalewaj porcję ciasta i upiecz gofry.

Jak oceniasz przepis na gofry ze szpinakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,4% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat gofrów ze szpinakiem

Gofry swoje początki miały już w średniowieczu. W tym czasie ich pieczenie odbywało się pomiędzy dwoma żeliwnymi blaszkami umieszczonymi nad paleniskiem. W wieku XIII powstały pierwsze formy o fakturze plastra miodu, dzięki czemu przypominały już one trochę nasze, obecne gofry. Choć obecnie uznawane są głównie jako deser, to wcześniej stanowiły zamiennik pieczywa i podawano je np. z mięsami przygotowanymi w sosie.

Pod nazwą gofry znajdziemy tak naprawdę kilka różnych wafli różniących się dodatkami takimi, jak np. miód czy cynamon. Z Holandii warto przywieźć stroopwafels- bardzo cienkie, okrągłe, przekładane karmelem gofry. W Skandynawii wykonuje się głównie gofry w kształcie serca. Natomiast w Ameryce, te najbardziej nam znane, chrupiące, prostokątne gofry stanowią częste śniadanie.

Gofry ze szpinakiem to świetny pomysł na kolację i śniadanie. Taki prosty przepis to pyszne rozwiązanie na warzywny posiłek, który na pewno spodoba się dzieciom.

Przepis na gofry ze szpinakiem rozpocznij od umycia i wysuszenia szpinaku. W kielichu blendera umieść liście szpinaku, dodaj olej i całość dokładnie zblenduj. W misce umieść zblendowany szpinak, mąkę, jajko, mleko, proszek do pieczenia i sól. Całość dokładnie wymieszaj. Rozgrzej gofrownicę. Nalewaj porcję ciasta i upiecz gofry.

Jeśli wiesz już jak zrobić gofry ze szpinakiem to pewnie zastanawiasz się, z czym można je podać. Najlepsze będą wytrawne smarowidła np. serek śmietankowy naturalny lub z różnymi dodatkami. Warto dodać również warzywa np. pomidorki koktajlowe, paprykę lub ogórka. Takie dobre gofry to świetny zamiennik standardowych kanapek.

Szpinak to małe, zielone listki. Jest to nie tylko dobry dodatek do koktajli, ale również prawdziwa bomba witaminowa. W wersji świeżej lub po obróbce termicznej zawiera w sobie dużo witaminy C, a także potas czy kwas foliowy. Nic więc dziwnego, że był to ulubiony przysmak pewnego marynarza. Ta bajkowa postać miała na celu zwiększyć wśród dzieci spożywanie warzyw i tak, aż o 33% wzrosła sprzedaż szpinaku w Stanach Zjednoczonych w czasie emisji tej bajki. Można więc przypuszczać, że cel został osiągnięty. Przez wiele lat krążył mit o wielkim bogactwie szpinaku w żelazo. Niestety jego ilość nie jest aż tak dużo. Na 100 g listków przypada tylko około 3 mg żelaza. Mimo wszystko szpinak to bardzo zdrowy i smaczny składnik dań, koktajli czy ciast.

Smaczne gofry ze szpinakiem polecają się na posiłek!

Alergeny w gofrach ze szpinakiem

Lista alergenów dla gofrów ze szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze gofrów ze szpinakiem

na 100g gotowej potrawy

Szpinak w wersji świeżej lub po obróbce termicznej zawiera w sobie dużo witaminy C, a także potas czy kwas foliowy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
148.49
296.98
Białko (g)
6.21
12.42

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
18.82
37.65
Węglowodany przyswajalne (g)
18.08
36.15
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.75
1.50
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
5.68
11.36
Tłuszcze nasycone (g)
1.78
3.55
Tłuszcze nienasycone (g)
3.91
7.81
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.74
5.49
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.16
2.32
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
37.71
75.42
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
180.23
360.46
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.12
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.25
0.50
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
9.37
18.74
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.53
1.06
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.11
0.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
24.36
48.72
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.25
0.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.24
0.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.70
3.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
100.83
201.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1869.54
3739.07
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
245.56
491.11
Potas (mg)
356.09
712.19
Wapń (mg)
116.84
233.67
Fosfor (mg)
149.83
299.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
39.06
78.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.32
4.65
Cynk (mg)
0.66
1.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gofrów ze szpinakiem 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gofrów ze szpinakiem

Koszt składników
30.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
130 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.39
Za 130 g
Mleko 3,2%
190 ml
3/4 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.47
Za 190 ml
Szpinak
200 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
6.67
Za 200 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Proszek do pieczenia
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Sól
3 g
1 łyżeczka
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 3 g
Koszt składników
30.10