Gofry z twarogiem

Opublikowano: 01.11.2022 r., 21:45 | Autor: Martyna Bednarczyk
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gofry z twarogiem z dżemem
Gofry z twarogiem
Gofry z twarogiem to deser w całkiem nowej odsłonię. Dla mnie ograniczenia w kuchni nie istnieją. Lubię eksperymentować w kuchni i wymyślać nowe dania. Gofry z tego przepisu często goszczą u nas na stole w weekend lub w święta, kiedy mamy więcej czasu na przygotowanie posiłku. Są miękkie w środku, a z zewnątrz chrupiące. Z pewnością zasmakują dzieciom.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 30 min
142 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
51
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Ser twarogowy półtłusty 1 kostka (250 g)
  • Mąka orkiszowa (100 g)
  • Mleko 2% (100 ml)
  • Jajko 2 sztuki (100 szt.)
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka (1 g)
  • Erytrytol (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia, erytrytol
Sprzęt kuchenny
blender, miska, gofrownica, łyżka

Przepis na gofry z twarogiem krok po kroku

Umieść w misce twaróg, mąkę, jajka, mleko, proszek do pieczenia i erytrytol.

Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę.

Nakładaj masę łyżą do nagrzanej gofrownicy.

Piecz gofry ok. 10 minut.

Jak oceniasz przepis na gofry z twarogiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,5% osób

Więcej informacji na temat gofrów z twarogiem

Gofry z twarogiem to kolejny mój udany eksperyment w kuchni. Uwielbiam wymyślać i publikować nowe przepisy. Często, jak mam dzień wolny od pracy, to eksperymentuję i testuję nowe potrawy. Później je fotografuję i zamieszczam na blogu. Najczęściej są to dania, które zasmakują dzieciom. A jak wiadomo, każdy lubi gofry.

Pomysł na te gofry powstał na bazie placuszków twarogowych. Są to najlepsze gofry, jakie kiedykolwiek zrobiłam. Dzieci też tak stwierdziły. Często je przygotowuję w weekendy lub święta na śniadanie dla dzieci. Wtedy mam więcej czasu niż w tygodniu, więc staram się aby posiłek był bardziej urozmaicony. Poza tym wszystkie dzieci uwielbiają potrawy na słodko. Jest to świetna odmiana od tradycyjnych kanapek.

Przepis na gofry z twarogiem również często pojawiają się w przepisach moich pacjentów, ponieważ staram się żeby ich diety nie były nudne ani monotonne. Poza tym przepis można modyfikować na różne sposoby. Osoby zmagające się z insulinoopornością wystarczy, że mąkę zamienią na mąkę pełnoziarnistą lub owsianą. Można dodać dowolne słodzidło. Ja polecam najbardziej erytrol.

Kiedy pierwszy raz zrobiłam te gofry, to sama byłam zaskoczona, że wyszły takie dobre. Nawet mąż się nimi zajadał. W dni, gdy mam mniej czasu, to robię placuszki lub omlet z podobnego przepisu. Tak naprawdę z twarogu można wyczarować cuda, wystarczy odrobina kreatywności.

W przepisie na gofry, twaróg można zamienić na serek wiejski lub twarożek grani.

Jak zrobić gofry z twarogu?

Poniżej przedstawię sprawdzony przepis na smaczne gofry.

Wystarczy umieścić w dużej misce 250 g twarogu (czyli całą kostkę), 2 jajka, 100 g dowolnej mąki (najlepiej orkiszowej pełnoziarnistej), 100 ml mleka 2%, 2 łyżki oleju rzepakowego, szczyptę proszku do pieczenia oraz dowolne słodzidło (polecam erytrol lub miód). Wszystkie składniki blindujemy na gładką masę. Nakładamy łyżką masę do nagrzanej gofrownicy. Można ją wcześniej nasmarować olejem, żeby się nie przypaliły. Pieczemy gofry ok. 10 minut. Z podanych składników wychodzi ok. 8 sztuk.

Smacznego!

Alergeny w gofrach z twarogiem

Lista alergenów dla Gofrów z twarogiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy półtłusty
    • Mleko 2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka orkiszowa
    • Proszek do pieczenia
    • proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze gofrów z twarogiem

na 100g gotowej potrawy

Zdrowe gofry z twarogiem. Idealne da dzieci.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
142.28
142.28
Białko (g)
12.31
12.31

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
2.95
2.95
Węglowodany przyswajalne (g)
2.72
2.72
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.22
0.22

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
8.95
8.95
Tłuszcze nasycone (g)
3.80
3.80
Tłuszcze nienasycone (g)
5.15
5.15
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.39
3.39
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.76
1.76
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
341.78
341.78

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina D (µg (mcg))
1.86
1.86
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
143.93
143.93
Wapń (mg)
58.15
58.15
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.66
1.66
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gofrów z twarogiem 51
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gofrów z twarogiem

Koszt składników
134.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser twarogowy półtłusty
250 g
1 kostka
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 250 g
Mąka orkiszowa
100 g
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 100 g
Mleko 2%
100 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 ml
Jajko
100 szt.
2 sztuki
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 17
100.00
Za 100 szt.
Proszek do pieczenia
1 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.02
Za 1 g
Erytrytol
50 g
18.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 50 g
Koszt składników
134.60