Gofry z twarogiem
Opublikowano: 01.11.2022 r.
Ser twarogowy półtłusty, mąka orkiszowa i jajka – oto trio, które robi robotę w tych gofrach. Dodaj do tego mleko, erytrytol zamiast cukru i proszek do pieczenia, a wyjdzie ci śniadaniowy hit! Gofry z twarogiem są lekkie, lekko chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, idealnie komponując się z ulubionymi dodatkami.
Składniki dla 8 porcji:
- Ser twarogowy półtłusty - 250 g (1 kostka)
- Mąka orkiszowa - 100 g
- Mleko 2% - 100 ml
- Jajko - 100 szt. (2 sztuki)
- Proszek do pieczenia - 1 g (1 łyżeczka)
- Erytrytol - 50 g
- Przyprawy - proszek do pieczenia, erytrytol
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- blender, miska, gofrownica, łyżka
Przepis krok po kroku
- Umieść w misce twaróg, mąkę, jajka, mleko, proszek do pieczenia i erytrytol.
- Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę.
- Nakładaj masę łyżą do nagrzanej gofrownicy.
- Piecz gofry ok. 10 minut.
Komentarz dietetyka
Zdrowe gofry z twarogiem. Idealne da dzieci.
~ Martyna Bednarczyk, dietetyk