Gofry z płatków owsianych

Opublikowano: 03.04.2024 r., 17:00 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gofry z płatków owsianych z owocami i lodami podane na różowym talerzyku.
Gofry z płatków owsianych
Gofry z płatków owsianych to doskonała alternatywa na tradycyjne gofry z mąki pszennej. Koniecznie podaj je z dodatkiem bitej śmietany i owocami świeżymi lub po prostu z cukrem pudrem.
Przygotowanie 20 min
147 kcal
Kcal w porcji
90 g
Wielkość porcji
62
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 12 porcji
  • Płatki owsiane (300 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki stołowe (20 ml)
  • Cukier - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
  • Mleko owsiane - 3 szklanki (750 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
blender, gofrownica, pojemnik blendera

Przepis na gofry z płatków owsianych krok po kroku

Do pojemnika blendera wsyp płatki owsiane. Następnie dodaj do nich olej rzepakowy, cukier, mleko owsiane, 1 łyżeczkę soli oraz 1 łyżeczkę proszku do pieczenia.

Składniki zblenduj na gładką, jednolitą masę i odstaw na 15 minut, aby ciasto zgęstniało.

Gofrownice dobrze rozgrzej i w razie potrzeby przesmaruj ją olejem.

Na gofrownice wylej część masy i piecz do momentu, aż gofry staną się złote i chrupiące.

Gotowe gofry owsiane podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na gofry z płatków owsianych
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób

Więcej informacji na temat gofrów z płatków owsianych

Płatki owsiane i gofry - jesteś ciekawy jak je przygotować? Koniecznie dotrwaj do końca. Gofry z płatków owsianych to zdrowsza wersja tradycyjnych gofrów, które przygotowywane są na bazie mąki pszennej. Gofry świetnie sprawdzą się na śniadanie na słodko dla dzieci i dorosłych. Pyszne gofry możesz podać z dodatkiem dżemu, świeżych owoców lub z cukrem pudrem. Przepis na gofry z płatków owsianych jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania gofrów potrzebne będą następujące produkty spożywcze: płatki owsiane, olej rzepakowy, cukier, mleko owsiane, sól oraz proszek do pieczenia.

A jak zrobić gofry z płatków owsianych? Do pojemnika blendera wsyp płatki owsiane. Następnie dodaj do nich olej rzepakowy, cukier, mleko owsiane, 1 łyżeczkę soli oraz 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Składniki zblenduj na gładką, jednolitą masę i odstaw na 15 minut, aby ciasto zgęstniało. Gofrownice dobrze rozgrzej i w razie potrzeby przesmaruj ją olejem. Na gofrownice wylej część masy i piecz do momentu, aż gofry staną się złote i chrupiące. Gotowe gofry owsiane podawaj z ulubionymi dodatkami.

Płatki owsiane to doskonałe źródło węglowodanów. Płatki owsiane zawierają także sporą ilość witamin i składników. Do witamin obecnych w płatkach możemy zaliczyć witaminę B1, witaminę B5 oraz witaminę E. Natomiast do składników mineralnych obecnych w płatkach owsianych możemy zaliczyć fosfor, wapń, magnez, krzem oraz cynk. Witamina B5 jest niezbędna do metabolizowania białek, tłuszczów oraz węglowodanów. Odpowiednia podaż witaminy B1 wpływa natomiast na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Podsumowując wiesz już jak przygotować pyszne gofry z płatków owsianych. Gofry są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu - są wtedy bardzo chrupiące. Gotowe gofry podaj z dodatkiem dżemu, bitej śmietany z owocami lub po prostu posypane cukrem pudrem. Możesz podać je z dodatkiem kawy, herbaty lub kakao. Produkty niezbędne do wykonania smacznego deseru lub śniadania dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w gofrach z płatków owsianych

Lista alergenów dla gofrów z płatków owsianych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Płatki owsiane
    • mleko owsiane
    • proszek do pieczenia

Wartości odżywcze gofrów z płatków owsianych

na 100g gotowej potrawy

Gofry z płatków owsianych to doskonała propozycja na pożywne śniadanie. Jako dodatek do gofrów wykorzystaj domowy dżem lub świeże owoce.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(90g)
Energia (kcal)
164.24
147.82
Białko (g)
3.74
3.36

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(90g)
Węglowodany (g)
27.13
24.42
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.64
3.28

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(90g)
Tłuszcz (g)
4.55
4.10
Tłuszcze nasycone (g)
0.81
0.73
Tłuszcze nienasycone (g)
3.74
3.37
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.18
1.96
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.57
1.41
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(90g)
Witamina B12 (µg (mcg))
0.25
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.50
0.45
Ryboflawina (mg)
0.18
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(90g)
Sód (mg)
25.76
23.18
Wapń (mg)
94.33
84.90
Szacunkowy indeks glikemiczny gofrów z płatków owsianych 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gofrów z płatków owsianych

Koszt składników
23.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Płatki owsiane
300 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 300 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Cukier
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Mleko owsiane
750 ml
3 szklanki
10.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
7.88
Za 750 ml
Koszt składników
23.00