Przepis na gofry z patelni krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
patelnia duża, rózga, miska

Mąkę wsyp do miski, wlej mleko i wymieszaj za pomocą rózgi.

Wbij jajko, dodaj proszek do pieczenia, cukier i olej rzepakowy.

Wymieszaj ponownie całą masę.

Wylewaj ciasto w niewielkich porcjach na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu.

gofry z patelni
Gofry z patelni
Koszt przygotowania dania
1.97 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
119 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
70

Gofry z patelni - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o gofrach z patelni

Nie masz gofrownicy, ale naszła Cię ochota na gofry? Nic straconego poznaj mój przepis na gofry z patelni, które przygotujesz dosłownie w kilka chwil ze składników, które na pewno masz w swoim domu.

Moje domowe gofry z patelni bez gofrownicy są tak samo łatwe i szybkie w przygotowaniu jak tradycyjna wersja. Dodatkowo możesz przygotować je na słodko z bitą śmietaną i owocami lub w wersji wytrawnej np. z łososiem, lub rukolą i warzywami.

Zatem, jak zrobić gofry z patelni?

Potrzebujesz takich składników jak: mąka, jajka, mleko lub napój roślinny, cukier, proszek do pieczenia i odrobina oleju.

Śmiało możesz przygotować gofry w wersji bezglutenowej. Wystarczy, że wybierzesz odpowiednią mąkę np. ryżową lub z ciecierzycy. Możesz skorzystać też z mąki orkiszowej, która powinna być bezglutenowa, jednak bardzo często dochodzi do jej zanieczyszczenia glutenem w trakcie uprawy, zbiorów i magazynowania. Dlatego, jeśli cierpisz na choroby glutenowe, koniecznie wybierz mąkę orkiszową oznaczoną symbolem przekreślonego kłosa. Wtedy będziesz mieć pewność, że mąka nie zawiera szkodliwego dla Ciebie glutenu.

W pierwszej kolejności przesiej mąkę przez sitko, wbij jajka i wlej mleko. Całość wymieszaj i dodaj pozostałe składniki. Wymieszaj całość za pomocą rózgi. Ciasto powinno mieć nieco bardziej gęstą konsystencję niż ciasto naleśnikowe.

Jeśli masz więcej czasu odstaw ciasto na chwilę i daj mu poleżakować, jeśli nie śmiało, też możesz, od razu upiec gofry. Usmaż gofry na patelni bez tłuszczu, gdy zaczną się rumienić, przewróć je na drugą stronę na kolejne 2-3 minuty. Możesz je usmażyć na zwykłej patelni, jeśli zależy Ci na charakterystycznym wypieku, przygotuj je z patelni grillowej.

Sam widzisz, jaki to prosty przepis na smażone gofry, koniecznie go wykorzystaj i przygotuj dla całej swojej rodziny.

Najlepsze będą, jeśli podasz je z owocami, bitą śmietaną lub lodami. Korzystając z owoców, postaw na te sezonowe. Jeśli masz domowy dżem lub konfiturę wystaw ją na stół w towarzystwie chrupiących gofrów.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Wartości odżywcze gofrów z patelni

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kalorie)
238.22 kcal
119.11 kcal
Białko
6.19 g
3.10 g

Węglowodany w gofrach z patelni

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany
34.41 g
17.21 g
Węglowodany przyswajalne
33.73 g
16.87 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.68 g
0.34 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz
8.33 g
4.17 g
Tłuszcze nasycone
1.72 g
0.86 g
Tłuszcze nienasycone
6.61 g
3.31 g
Tłuszcze jednonasycone
4.58 g
2.29 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.03 g
1.02 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
62.20 mg
31.10 mg

Witaminy w przepisie na gofry z patelni

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A
55.58 µg (mcg)
27.79 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.08 mg
0.04 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.34 µg (mcg)
0.17 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
0.26 mg
0.13 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.72 µg (mcg)
0.36 µg (mcg)
Witamina E
0.19 mg
0.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
55.58 µg (mcg)
27.79 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.35 mg
0.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.28 mg
0.14 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.51 mg
1.26 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
78.88 µg (mcg)
39.44 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
1.09 µg (mcg)
0.54 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na gofry z patelni

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód
40.13 mg
20.07 mg
Potas
410.46 mg
205.23 mg
Wapń
185.25 mg
92.62 mg
Fosfor
298.78 mg
149.39 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
12.90 mg
6.45 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
3.17 mg
1.58 mg
Cynk
0.61 mg
0.30 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.03 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gofrów z patelni 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w gofrach z patelni

Lista alergenów dla gofrów z patelni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia

Cena przygotowania gofrów z patelni

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mleko 2%
125 ml
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
125 g
1/2 mąki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.29
Za 125 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Proszek do pieczenia
10 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Cukier
10 g
1 łyżka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Koszt składników
20.90
Jak oceniasz przepis na gofry z patelni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób