Gofry z patelni
- Jajko (1 szt.)
- Mleko 2% - 1/2 szklanki (125 ml)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1/2 mąki (125 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (10 g)
- Cukier - 1 łyżka (10 g)
Przepis na gofry z patelni krok po kroku
Mąkę wsyp do miski, wlej mleko i wymieszaj za pomocą rózgi.
Wbij jajko, dodaj proszek do pieczenia, cukier i olej rzepakowy.
Wymieszaj ponownie całą masę.
Wylewaj ciasto w niewielkich porcjach na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu.
-
Naleśniki
-
Kopytka
-
Parówka w cieście francuskim
-
Ryż z jabłkami
-
Bułki cynamonowe
-
Kluseczki ziemniaczane
-
Kleik ryżowy
-
Pączki z serka homogenizowanego
-
Legumina
-
Budyń jaglany
-
Placki z serka wiejskiego
-
Omlet cesarski
-
Bananowe pancakes
-
Jak zrobić pancake
-
Bułeczki z jagodami
-
Babeczki wielkanocne
-
Grysik
-
Zacierki
-
Kolacja dla dzieci
Więcej informacji na temat gofrów z patelni
Nie masz gofrownicy, ale naszła Cię ochota na gofry? Nic straconego poznaj mój przepis na gofry z patelni, które przygotujesz dosłownie w kilka chwil ze składników, które na pewno masz w swoim domu.
Moje domowe gofry z patelni bez gofrownicy są tak samo łatwe i szybkie w przygotowaniu jak tradycyjna wersja. Dodatkowo możesz przygotować je na słodko z bitą śmietaną i owocami lub w wersji wytrawnej np. z łososiem, lub rukolą i warzywami.
Zatem, jak zrobić gofry z patelni?
Potrzebujesz takich składników jak: mąka, jajka, mleko lub napój roślinny, cukier, proszek do pieczenia i odrobina oleju.
Śmiało możesz przygotować gofry w wersji bezglutenowej. Wystarczy, że wybierzesz odpowiednią mąkę np. ryżową lub z ciecierzycy. Możesz skorzystać też z mąki orkiszowej, która powinna być bezglutenowa, jednak bardzo często dochodzi do jej zanieczyszczenia glutenem w trakcie uprawy, zbiorów i magazynowania. Dlatego, jeśli cierpisz na choroby glutenowe, koniecznie wybierz mąkę orkiszową oznaczoną symbolem przekreślonego kłosa. Wtedy będziesz mieć pewność, że mąka nie zawiera szkodliwego dla Ciebie glutenu.
W pierwszej kolejności przesiej mąkę przez sitko, wbij jajka i wlej mleko. Całość wymieszaj i dodaj pozostałe składniki. Wymieszaj całość za pomocą rózgi. Ciasto powinno mieć nieco bardziej gęstą konsystencję niż ciasto naleśnikowe.
Jeśli masz więcej czasu odstaw ciasto na chwilę i daj mu poleżakować, jeśli nie śmiało, też możesz, od razu upiec gofry. Usmaż gofry na patelni bez tłuszczu, gdy zaczną się rumienić, przewróć je na drugą stronę na kolejne 2-3 minuty. Możesz je usmażyć na zwykłej patelni, jeśli zależy Ci na charakterystycznym wypieku, przygotuj je z patelni grillowej.
Sam widzisz, jaki to prosty przepis na smażone gofry, koniecznie go wykorzystaj i przygotuj dla całej swojej rodziny.
Najlepsze będą, jeśli podasz je z owocami, bitą śmietaną lub lodami. Korzystając z owoców, postaw na te sezonowe. Jeśli masz domowy dżem lub konfiturę wystaw ją na stół w towarzystwie chrupiących gofrów.
Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Alergeny w gofrach z patelni
Lista alergenów dla gofrów z patelni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Proszek do pieczenia
Wartości odżywcze gofrów z patelni
Gofry z patelni możesz podawać na słodko np.z owocami lub w wersji wytrawnej np. z łososiem, lub rukolą i warzywami.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.