Gofry z patelni

Opublikowano: 28.05.2022 r., 17:01 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Świeże, złociste gofry z patelni
Gofry z patelni
Nie masz w domu gofrownicy, ale naszła Cię ochota na gofry? Nic straconego, poznaj mój przepis na gofry z patelni, które przygotujesz w kilka chwil.
Przygotowanie 15 min
Smażenie 7 min
119 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Jajko (1 szt.)
  • Mleko 2% - 1/2 szklanki (125 ml)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1/2 mąki (125 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (10 g)
  • Cukier - 1 łyżka (10 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, rózga, miska

Przepis na gofry z patelni krok po kroku

Mąkę wsyp do miski, wlej mleko i wymieszaj za pomocą rózgi.

Wbij jajko, dodaj proszek do pieczenia, cukier i olej rzepakowy.

Wymieszaj ponownie całą masę.

Wylewaj ciasto w niewielkich porcjach na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu.

Jak oceniasz przepis na gofry z patelni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,8% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat gofrów z patelni

Nie masz gofrownicy, ale naszła Cię ochota na gofry? Nic straconego poznaj mój przepis na gofry z patelni, które przygotujesz dosłownie w kilka chwil ze składników, które na pewno masz w swoim domu.

Moje domowe gofry z patelni bez gofrownicy są tak samo łatwe i szybkie w przygotowaniu jak tradycyjna wersja. Dodatkowo możesz przygotować je na słodko z bitą śmietaną i owocami lub w wersji wytrawnej np. z łososiem, lub rukolą i warzywami.

Zatem, jak zrobić gofry z patelni?

Potrzebujesz takich składników jak: mąka, jajka, mleko lub napój roślinny, cukier, proszek do pieczenia i odrobina oleju.

Śmiało możesz przygotować gofry w wersji bezglutenowej. Wystarczy, że wybierzesz odpowiednią mąkę np. ryżową lub z ciecierzycy. Możesz skorzystać też z mąki orkiszowej, która powinna być bezglutenowa, jednak bardzo często dochodzi do jej zanieczyszczenia glutenem w trakcie uprawy, zbiorów i magazynowania. Dlatego, jeśli cierpisz na choroby glutenowe, koniecznie wybierz mąkę orkiszową oznaczoną symbolem przekreślonego kłosa. Wtedy będziesz mieć pewność, że mąka nie zawiera szkodliwego dla Ciebie glutenu.

W pierwszej kolejności przesiej mąkę przez sitko, wbij jajka i wlej mleko. Całość wymieszaj i dodaj pozostałe składniki. Wymieszaj całość za pomocą rózgi. Ciasto powinno mieć nieco bardziej gęstą konsystencję niż ciasto naleśnikowe.

Jeśli masz więcej czasu odstaw ciasto na chwilę i daj mu poleżakować, jeśli nie śmiało, też możesz, od razu upiec gofry. Usmaż gofry na patelni bez tłuszczu, gdy zaczną się rumienić, przewróć je na drugą stronę na kolejne 2-3 minuty. Możesz je usmażyć na zwykłej patelni, jeśli zależy Ci na charakterystycznym wypieku, przygotuj je z patelni grillowej.

Sam widzisz, jaki to prosty przepis na smażone gofry, koniecznie go wykorzystaj i przygotuj dla całej swojej rodziny.

Najlepsze będą, jeśli podasz je z owocami, bitą śmietaną lub lodami. Korzystając z owoców, postaw na te sezonowe. Jeśli masz domowy dżem lub konfiturę wystaw ją na stół w towarzystwie chrupiących gofrów.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Alergeny w gofrach z patelni

Lista alergenów dla gofrów z patelni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze gofrów z patelni

na 100g gotowej potrawy

Gofry z patelni możesz podawać na słodko np.z owocami lub w wersji wytrawnej np. z łososiem, lub rukolą i warzywami.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
238.22
119.11
Białko (g)
6.19
3.10

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
34.41
17.21
Węglowodany przyswajalne (g)
33.73
16.87
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.68
0.34

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
8.33
4.17
Tłuszcze nasycone (g)
1.72
0.86
Tłuszcze nienasycone (g)
6.61
3.31
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.58
2.29
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.03
1.02
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
62.20
31.10

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A (µg (mcg))
55.58
27.79
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.34
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.26
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.72
0.36
Witamina E (mg)
0.19
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
55.58
27.79
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.35
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.28
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.51
1.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
78.88
39.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1.09
0.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
40.13
20.07
Potas (mg)
410.46
205.23
Wapń (mg)
185.25
92.62
Fosfor (mg)
298.78
149.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.90
6.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.17
1.58
Cynk (mg)
0.61
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gofrów z patelni 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gofrów z patelni

Koszt składników
20.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mleko 2%
125 ml
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
125 g
1/2 mąki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.29
Za 125 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Proszek do pieczenia
10 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Cukier
10 g
1 łyżka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Koszt składników
20.90