Gofry z masłem

Opublikowano: 21.09.2024 r., 9:12 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
gofry z masłem
Gofry z masłem
Pyszne, delikatne i puszyste gofry z dodatkiem masła to idealny deser, który przygotujesz w domu w dosłownie kilka chwil.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 5 min
140 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 7 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (320 g)
  • Cukier - 2 łyżki (20 g)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (5 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Mleko 3,2% - 1 szklanka (250 ml)
  • Masło (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
miska, gofrownica

Przepis na gofry z masłem krok po kroku

Masło rozpuść i ostudź.

Wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.

W osobnej misce roztrzep jajka, a następnie dodaj mleko, roztopione masło.

Wlej mokre składniki do suchych i mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.

Z tak przygotowanego ciasta upiecz gofry.

Jak oceniasz przepis na gofry z masłem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób

Więcej informacji na temat gofry z masłem

Gofry z masłem, są jeszcze bardziej delikatne i puszyste niż tradycyjna wersja. Dlatego będzie to dobry pomysł na deser dla dzieci, ale nie tylko, chrupiące gofry pokochają też dorośli.

Przepis jest bardzo prosty, poradzi sobie z nim każdy, nawet osoba zaczynająca swoją przygodę w kuchni. Po 15 minutach będziesz mieć pyszne, domowe gofry idealne na śniadanie.

Zatem, jak zrobić gofry z masłem? Gofry z tego przepisu są szybkie i tanie.

Do ich przygotowania potrzebujesz bardzo podobnych składników jak na naleśniki. Zaopatrz się w mąkę, w moim przepisie skorzystałam ze zwykłej mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten. Jeśli, zmagasz się z chorobami glutenozależnymi i musisz eliminować gluten ze swojej codziennej diety, zamień ją na mąkę naturalnie bezglutenową np. kukurydziana, gryczana lub skorzystaj z bezglutenowych mieszanek.

Dodatkowo będą nam potrzebne jajka, masło, cukier i cukier puder, którym zawsze posypuje gotowe gofry. Cukier wsyp do miski i utrzyj z jajkami za pomocą miksera, do momentu, aż powstanie delikatna pianka. Do osobnej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia i połącz suche składniki z mokrymi. Na samym końcu dodaj rozpuszczone masło i dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno mieć gęstą i jednolitą konsystencję, bez grudek. Tak przygotowane ciasto wylewaj porcjami na mocno rozgrzaną gofrownicę. Po chwili nasze najlepsze gofry gotowe.

Możesz posypać je tylko cukrem pudrem lub podawać z bitą śmietaną i z owocami.

Najlepiej sprawdzą się tutaj świeże owoce, jeśli jednak jesteśmy w okresie zimowym, z łatwością przygotujesz domową frużelinę z mrożonych owoców.

Wystarczy, że przełożysz je do garnka, dodasz odrobinę wody i zaczniesz podgrzewać na małym ogniu, po chwili, gdy owoce zaczną się rozpadać, dodaj łyżeczkę mąki ziemniaczanej.

Ona zagęści nasze owoce z sokiem i powstanie domowa, zdrowa frużelina, wolna od barwników, nadmiaru cukru i konserwantów. Jak widzisz, pomysłów na dodatki do gofrów jest bardzo wiele, wybierz swój ulubiony i przygotuj przepis na gofry z masłem. Domowe gofry z roztopionym masłem będą smaczne i dobre nawet dla najmłodszych członków rodziny, wtedy podawaj suche bez dodatków, będą one tak samo smaczne, jak z nimi.

Alergeny w gofry z masłem

Lista alergenów dla gofry z masłem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło

Wartości odżywcze gofry z masłem

na 100g gotowej potrawy

Gofry możesz przygotować z dowolne rodzaju mąki.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
281.71
140.85
Białko (g)
8.53
4.26

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
33.26
16.63
Węglowodany przyswajalne (g)
33.25
16.62

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
13.03
6.52
Tłuszcze nasycone (g)
8.74
4.37
Tłuszcze nienasycone (g)
4.29
2.15

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina B6 (mg)
0.08
0.04
Tiamina (mg)
0.40
0.20
Ryboflawina (mg)
0.29
0.14
Niacyna (mg)
2.66
1.33
Foliany (µg (mcg))
65.14
32.57

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
34.35
17.17
Potas (mg)
181.69
90.84
Wapń (mg)
83.32
41.66
Fosfor (mg)
153.36
76.68
Magnez (mg)
20.07
10.03
Żelazo (mg)
2.50
1.25
Cynk (mg)
0.74
0.37
Miedź (mg)
0.09
0.04
Szacunkowy indeks glikemiczny gofry z masłem 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gofry z masłem

Koszt składników
19.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
320 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.96
Za 320 g
Cukier
20 g
2 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Proszek do pieczenia
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mleko 3,2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Masło
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Koszt składników
19.60