Gofry z masłem
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (320 g)
- Cukier - 2 łyżki (20 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (5 g)
- Jajko (2 szt.)
- Mleko 3,2% - 1 szklanka (250 ml)
- Masło (100 g)
Przepis na gofry z masłem krok po kroku
Masło rozpuść i ostudź.
Wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
W osobnej misce roztrzep jajka, a następnie dodaj mleko, roztopione masło.
Wlej mokre składniki do suchych i mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.
Z tak przygotowanego ciasta upiecz gofry.
-
Nachos
-
Muffinki
-
Muffinki czekoladowe
-
Gofry belgijskie
-
Shortbread
-
Budyń waniliowy
-
Smoothie bananowe
-
Ciasto z białek i budyniu
-
Deser z mleka kokosowego
-
Ciasto z mikrofali w kubku
-
Babeczka w kubku z mikrofali
-
Ciasteczka kocie oczka
-
Congee
-
Kisiel mleczny
-
Gofry na maślance
-
Piernik marchewkowy
-
Muffinki czekoladowe z truskawkami
-
Szpajza czekoladowa
-
Szybki deser z niczego
Więcej informacji na temat gofry z masłem
Gofry z masłem, są jeszcze bardziej delikatne i puszyste niż tradycyjna wersja. Dlatego będzie to dobry pomysł na deser dla dzieci, ale nie tylko, chrupiące gofry pokochają też dorośli.
Przepis jest bardzo prosty, poradzi sobie z nim każdy, nawet osoba zaczynająca swoją przygodę w kuchni. Po 15 minutach będziesz mieć pyszne, domowe gofry idealne na śniadanie.
Zatem, jak zrobić gofry z masłem? Gofry z tego przepisu są szybkie i tanie.
Do ich przygotowania potrzebujesz bardzo podobnych składników jak na naleśniki. Zaopatrz się w mąkę, w moim przepisie skorzystałam ze zwykłej mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten. Jeśli, zmagasz się z chorobami glutenozależnymi i musisz eliminować gluten ze swojej codziennej diety, zamień ją na mąkę naturalnie bezglutenową np. kukurydziana, gryczana lub skorzystaj z bezglutenowych mieszanek.
Dodatkowo będą nam potrzebne jajka, masło, cukier i cukier puder, którym zawsze posypuje gotowe gofry. Cukier wsyp do miski i utrzyj z jajkami za pomocą miksera, do momentu, aż powstanie delikatna pianka. Do osobnej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia i połącz suche składniki z mokrymi. Na samym końcu dodaj rozpuszczone masło i dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno mieć gęstą i jednolitą konsystencję, bez grudek. Tak przygotowane ciasto wylewaj porcjami na mocno rozgrzaną gofrownicę. Po chwili nasze najlepsze gofry gotowe.
Możesz posypać je tylko cukrem pudrem lub podawać z bitą śmietaną i z owocami.
Najlepiej sprawdzą się tutaj świeże owoce, jeśli jednak jesteśmy w okresie zimowym, z łatwością przygotujesz domową frużelinę z mrożonych owoców.
Wystarczy, że przełożysz je do garnka, dodasz odrobinę wody i zaczniesz podgrzewać na małym ogniu, po chwili, gdy owoce zaczną się rozpadać, dodaj łyżeczkę mąki ziemniaczanej.
Ona zagęści nasze owoce z sokiem i powstanie domowa, zdrowa frużelina, wolna od barwników, nadmiaru cukru i konserwantów. Jak widzisz, pomysłów na dodatki do gofrów jest bardzo wiele, wybierz swój ulubiony i przygotuj przepis na gofry z masłem. Domowe gofry z roztopionym masłem będą smaczne i dobre nawet dla najmłodszych członków rodziny, wtedy podawaj suche bez dodatków, będą one tak samo smaczne, jak z nimi.
Alergeny w gofry z masłem
Lista alergenów dla gofry z masłem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
Wartości odżywcze gofry z masłem
Gofry możesz przygotować z dowolne rodzaju mąki.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
-
mąka pszenna,
cukier,
jajka,
mleko,
masło,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.