Gofry z mąki kukurydzianej

Opublikowano: 01.11.2022 r., 1:47 | Autor: Martyna Bednarczyk
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gofry z mąki kukurydzianej na czarnym talerzu
Gofry z mąki kukurydzianej
Gofry z mąki kukurydzianej są chrupiące z zewnątrz, a mięciutkie w środku. Po prostu idealne. Z pewnością zasmakują dzieciom, jak i dorosłym. Można je zrobić na niedzielne śniadanie lub deser. Za sprawą odpowiednio dobranych dodatków będzie to dobrze zbilansowany posiłek. W tym celu warto gofry podać z masłem orzechowym, twarogiem oraz owocami.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 60 min
144 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
53
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Mąka kukurydziana (150 g)
  • Mąka ryżowa (50 g)
  • Jajko 2 sztuki (110 szt.)
  • Maślanka 2% 1 szklanka (250 ml)
  • Banan 1 sztuka (120 g)
  • Proszek do pieczenia (1 g)
  • Erytrol (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia, erytrytol
Sprzęt kuchenny
blender, miska, gofrownica, łyżka

Przepis na gofry z mąki kukurydzianej krok po kroku

W misce umieść mąki, jajka, maślankę, pokrojonego banana i proszek do pieczenia.

Wszystko zblenduj na gładką masę.

Gofrownicę nagrzej.

Nakładaj łyżką masę do nagrzanej gofrownicy.

Piecz ok. 10 minut.

Podawaj gofry z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na gofry z mąki kukurydzianej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,3% osób

Więcej informacji na temat gofrów z mąki kukurydzianej

Gofry z mąki kukurydzianej to kolejny udany eksperyment w mojej kuchni. Są w środku mięciutkie a z zewnątrz chrupiące. Są bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. Warto w pomoc zaangażować dzieci.

Zazwyczaj w niedziele lub święta staram się zrobić dzieciom coś innego, żeby była odmiana od codziennych kanapek. Najczęściej przygotowuję placuszki, naleśniki czy omlety. Tym razem postawiłam na gofry, żeby nie było nudno.

Domowe gofry to wspaniały pomysł na najlepsze niedzielne śniadanie, kiedy mamy więcej czasu na przygotowanie posiłku. Możemy je również zrobić na deser. Z pewnością zasmakują małym, jak i dużym. Idealnie sprawdzą się także do szkolnego lunchboxa na drugie śniadanie. Po odleżeniu nie zrobią się twarde.

Gofry kukurydziane mają bardziej zwartą konsystencję niż tradycyjne, dlatego ważne jest aby zachować prawidłowe proporcje. Dodatek banana sprawi, że będą bardziej miękkie.

Za sprawą odpowiednio dobranym dodatkom może to być całkiem zdrowy i zbilansowany posiłek. Ja najczęściej gofry jadam z masłem orzechowym, twarogiem i owocami. Dzieci z kolei lubią z domowym dżemem.

Zaletą tych gofrów jest to, że są bezglutenowe, więc mogą je spożywać osoby chorujące na celiakię. Mąka kukurydziana ma charakterystyczny smak, dlatego warto ją zmieszać z mąką ryżową. Aby posiłek był jak najbardziej zdrowy, cukier zamieniłam na erytrol. Możemy również posłodzić ksylitolem lub miodem.

Poniżej przedstawię mój autorski przepis na gofry z mąki kukurydzianej. Jest to prosty i sprawdzony przepis.

Jak zrobić gofry z mąki kukurydzianej?

Będziemy potrzebowali mąki kukurydzianej, mąki ryżowej, jajek, maślanki, banana oraz ewentualnie czegoś do posłodzenia. Banan nada gofrom słodycz, natomiast jeśli uważacie, że są mało słodkie, dodajcie erytrolu lub miodu.

W blenderze umieszczamy wszystkie składniki i blendujemy na gładką masę. Następnie łyżką nalewamy porcję ciasta do nagrzanej gofrownicy i pieczemy ok. 10 minut. Gofrownicę możemy nasmarować olejem, żeby zapobiec przypaleniu. Z podanych ilości powinno wyjść 8 gofrów. Smacznego!

Alergeny w gofrach z mąki kukurydzianej

Lista alergenów dla Gofrów z mąki kukurydzianej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • maślanka 2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia
    • proszek do pieczenia

Wartości odżywcze gofrów z mąki kukurydzianej

na 100g gotowej potrawy

Gofry z mąki kukurydzianej są zdrowe i smaczne.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
144.48
144.48
Białko (g)
11.75
11.75

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
4.44
4.44
Węglowodany przyswajalne (g)
4.27
4.27
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.16
0.16

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
8.76
8.76
Tłuszcze nasycone (g)
3.67
3.67
Tłuszcze nienasycone (g)
5.08
5.08
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.34
3.34
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.74
1.74
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
337.67
337.67
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
145.76
145.76
Brak danych dla: mąka kukurydziana, erytrol.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.17
0.17
Brak danych dla: erytrol.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.82
0.82
Brak danych dla: mąka kukurydziana, erytrol.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.21
0.21
Brak danych dla: mąka kukurydziana, erytrol.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
1.81
1.81
Brak danych dla: mąka kukurydziana, erytrol.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.96
0.96
Brak danych dla: mąka kukurydziana, erytrol.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
145.71
145.71
Brak danych dla: mąka kukurydziana, erytrol.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.05
Brak danych dla: erytrol.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.45
0.45
Brak danych dla: erytrol.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.23
0.23
Brak danych dla: erytrol.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
46.74
46.74
Brak danych dla: erytrol.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.58
0.58
Brak danych dla: mąka kukurydziana, erytrol.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
132.75
132.75
Potas (mg)
143.66
143.66
Brak danych dla: erytrol.
czytaj dalej
Wapń (mg)
56.96
56.96
Brak danych dla: erytrol.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
186.87
186.87
Brak danych dla: erytrol.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.80
12.80
Brak danych dla: erytrol.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.70
1.70
Brak danych dla: erytrol.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.20
1.20
Brak danych dla: erytrol.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.07
Brak danych dla: erytrol.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gofrów z mąki kukurydzianej 53
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gofrów z mąki kukurydzianej

Koszt składników
145.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka kukurydziana
150 g
3.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.53
Za 150 g
Mąka ryżowa
50 g
7.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 g
Jajko
110 szt.
2 sztuki
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 19
110.00
Za 110 szt.
Maślanka 2%
250 ml
1 szklanka
1.50
Za 330,0 ml
Liczba opakowań 1
1.14
Za 250 ml
Banan
120 g
1 sztuka
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 120 g
Proszek do pieczenia
1 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.02
Za 1 g
Erytrol
50 g
18.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 50 g
Koszt składników
145.40