Gofry z mąki kokosowej
- Mąka kokosowa - 1 niepełna szklanka (150 g)
- Jajko (4 szt.)
- Ksylitol (cukier brzozowy) (200 g)
- Kakao 16% (proszek) - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
- Mascarpone (100 g)
- Miód (100 g)
- Maliny (250 g)
- Borówka amerykańska (250 g)
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych) (100 g)
- Jogurt naturalny 2% (100 g)
Przepis na gofry z mąki kokosowej krok po kroku
Do miski wbij jajka, dodaj ksylitol i ubij.
Dodaj serek mascarpone, masło orzechowe, kakao, mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj do połączenia składników.
Rozgrzej gofrownicę, nalewaj ciasto na gofry i piecz gofry, aż będą rumiane.
Gofry podawaj z dodatkiem jogurtu naturalnego i owoców polanych miodem.
-
Tort bezowy
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Porzeczkowiec
-
Tiramisu bez jajek
-
Ciasto leśny mech
-
Ciasto 3 bit z mascarpone
-
Pralinki
-
Ciasto balladyna
-
Ciasto z masą kajmakową
-
Tort z mascarpone
-
Ciasto marchewkowe z mascarpone
-
Sernik dyniowy
-
Tarta z mascarpone
-
Tort bezowy z mascarpone
-
Tort z owocami
-
Tort marchewkowy
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Ciasto z mascarpone i kajmakiem
-
Deser z mascarpone
Więcej informacji na temat gofrów z mąki kokosowej
Gofry z mąki kokosowej to prosty przepis na pyszne śniadanie dla całej rodziny. Bezglutenowe gofry możesz przygotować także na deser. Przepis na gofry z mąki kokosowej jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je zrobić. Do przygotowania gofrów potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka kokosowa, jajka, masło orzechowe, serek mascarpone, ksylitol, proszek do pieczenia, maliny, borówki, jogurt naturalny, miód.
Jak zrobić gofry z mąki kokosowej? Do miski wbij jajka, dodaj ksylitol i ubij. Dodaj serek mascarpone, masło orzechowe, kakao, mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj do połączenia składników. Rozgrzej gofrownicę, nalewaj ciasto na gofry i piecz gofry, aż będą rumiane. Gofry podawaj z dodatkiem jogurtu naturalnego i owoców polanych miodem.
Borówki amerykańskie to owoc uprawiany także w Polsce. Sezon ja borówki zaczyna się na przełomie czerwca i lipca. Borówki amerykańskie zawierają dużą ilość flawonoidów, które są naturalnymi substancjami o działaniu antyoksydacyjnym. Borówki mają ciemnoniebieski kolor i są większe od jagód. Zawierają małą ilość kalorii i mają niski indeks glikemiczny, dlatego mogą być spożywane przez osoby chorujące na cukrzycę. Borówki najlepiej sprawdzają się na świeżo, zachowują wtedy swój słodki smak i jędrność. Masło orzechowe produkowane jest z orzechów arachidowych. Są one w rzeczywistości rośliną strączkową. Zawierają dużą ilość białka roślinnego oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Masło orzechowe świetnie komponuje się jako dodatek do deserów, a także jako marynata do mięs. Orzeszki są doskonałym źródłem witamin z grupy B, błonnika pokarmowego, a także magnezu i fosforu. Błonnik pokarmowy pomaga w regulowaniu pracy naszych jelit oraz zapobiega zaparciom.
Podsumowując pyszne gofry z owocami doskonale sprawdzą się jako słodkie śniadanie. Zdrowe gofry z mąki kokosowej nie zawierają glutenu. Gofry dobre są od razu po przygotowaniu, nie nadają się do przechowywania w lodówce. Jeśli chcesz, aby gofry były w wersji fit, zamiast mascarpone dodaj do nich jogurtu naturalnego.
Alergeny w gofrach z mąki kokosowej
Lista alergenów dla gofrów z mąki kokosowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
- Jogurt naturalny 2%
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
Wartości odżywcze gofrów z mąki kokosowej
Gofry z mąki kokosowej to zdrowy posiłek niezawierający glutenu. Gofry zawierają dużą ilość kalorii ze względu na zawartość mascarpone. Są też dobrym źródłem białka roślinnego oraz zwierzęcego.
Energia i białka
(375g)
Węglowodany
(375g)
Tłuszcze
(375g)
Witaminy
(375g)
Składniki mineralne
(375g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.