Gofry z kaszy manny
- Kasza manna (150 g)
- Mleko 2% (150 ml)
- Mąka pszenna typ 500 (80 g)
- Jajko (2 szt.)
- Masło (25 g)
- Cukier (50 g)
Przepis na gofry z kaszy manny krok po kroku
Kaszę połącz z mlekiem i odstaw na 5 - 6 minut.
Masło połącz z cukrem na gęstą pianę.
Białka i żółtka rozdziel do osobnych miseczek.
Żółtka dodaj do masła i utrzyj razem.
Z białek ubij pianę.
Do masy na bazie masła dodaj mąkę i kaszę, wymieszaj mikserem na niskich obrotach.
Do masy dodaj delikatnie pianę z białek i wymieszaj łyżką.
Gofrownicę dobrze nagrzej.
Małymi porcjami nalewaj ciasto i piecz do zarumienienia.
Więcej informacji na temat gofrów z kaszy manny
Gofry z kaszy manny to wspaniały dodatek, który doskonale prezentuje się na talerzu, a jeszcze lepiej smakuje. Są słodkie, pyszne i bardzo chrupiące. Idealne dla dzieci. Całość jest smaczna, chrupiąca i niezwykle słodka. Można je zjadać z dodatkiem słodkich powideł, czekolady, ale również tylko obsypane cukrem pudrem.
Przepis na gofry z kaszy manny jest niezwykle prosty, a przy okazji bardzo ciekawy. To doskonała propozycja dla wszystkich, którzy szukają ciekawej alternatywy dla klasycznych gofrów. W tej wersji są one niezwykle lekkostrawne, przez co sprawdzą się zarówno dla dzieci, jak i osób z problemami z układem pokarmowym. Ta receptura pozwala w ekspresowym tempie stworzyć deser tak pyszny, że ciężko jest obok niego przejść obojętnie. Gofry są idealnie słodkie i miękkie. Na pewno przypadną do gustu najmłodszym domownikom, którzy docenią je za niezwykłą chrupkość i słodycz.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić gofry z kaszy manny, które będą smaczne, a przy okazji naprawdę nieskomplikowane, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. To dobre gofry na wszelkiego rodzaju imprezy, gdyż nawet po ostudzeniu nie stają się gumowe i niesmaczne. Można je podawać z pysznymi owocami, dzięki czemu będą naprawdę zdrową opcją. By uczynić z nich jeszcze bardziej fit przekąskę można zamienić dodatek cukru na dowolny słodzik. Dzięki temu będą mniej kaloryczne, bardziej sycące, a ich ładunek glikemiczny będzie zdecydowanie niższy. Świetnie sprawdzą się nawet dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. Choć w wielu przypadkach ciężko jest wyważyć odpowiednie proporcje, tak by gofry były naprawdę smaczne i miały odpowiednią konsystencję, w tej recepturze wszystko jest idealnie wymierzone, tak że wypieki te zawsze się udają. Do ich przygotowania wystarczy tylko dobrej jakości gofrownica, dzięki której gofry upieką się szybko i będą rumiane.
To idealna opcja na pyszny, ale również pełnowartościowy podwieczorek dla dzieci, ale również dla dorosłych. Najlepiej smakują w wersji na słodko, ze względu na dodatek kaszki. Te pyszne gofry to dobre rozwiązanie dla każdego, kto kocha smaczne jedzenie w prostej formie.
Alergeny w gofrach z kaszy manny
Lista alergenów dla gofrów z kaszy manny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Kasza manna
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze gofrów z kaszy manny
To opcja zdrowa, jednak warto połączyć ją z owocami i serkiem lub jogurtem, by w pełni ją zbilansować.
Energia i białka
(93g)
Węglowodany
(93g)
Tłuszcze
(93g)
Witaminy
(93g)
Składniki mineralne
(93g)
-
kasza manna,
mleko,
mąka pszenna,
jajka,
masło,
cukier,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.