Przepis na gofry z kaszy manny krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
duża miska, rózga, gofrownica

Kaszę połącz z mlekiem i odstaw na 5 - 6 minut.

Masło połącz z cukrem na gęstą pianę.

Białka i żółtka rozdziel do osobnych miseczek.

Żółtka dodaj do masła i utrzyj razem.

Z białek ubij pianę.

Do masy na bazie masła dodaj mąkę i kaszę, wymieszaj mikserem na niskich obrotach.

Do masy dodaj delikatnie pianę z białek i wymieszaj łyżką.

Gofrownicę dobrze nagrzej.

Małymi porcjami nalewaj ciasto i piecz do zarumienienia.

Gofry z kaszy manny podane na talerzyku z borówkami.
gofry z kaszy manny
Koszt przygotowania dania
3.96 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
236 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
87

Gofry z kaszy manny - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o gofrach z kaszy manny

Gofry z kaszy manny to wspaniały dodatek, który doskonale prezentuje się na talerzu, a jeszcze lepiej smakuje. Są słodkie, pyszne i bardzo chrupiące. Idealne dla dzieci. Całość jest smaczna, chrupiąca i niezwykle słodka. Można je zjadać z dodatkiem słodkich powideł, czekolady, ale również tylko obsypane cukrem pudrem.

Przepis na gofry z kaszy manny jest niezwykle prosty, a przy okazji bardzo ciekawy. To doskonała propozycja dla wszystkich, którzy szukają ciekawej alternatywy dla klasycznych gofrów. W tej wersji są one niezwykle lekkostrawne, przez co sprawdzą się zarówno dla dzieci, jak i osób z problemami z układem pokarmowym. Ta receptura pozwala w ekspresowym tempie stworzyć deser tak pyszny, że ciężko jest obok niego przejść obojętnie. Gofry są idealnie słodkie i miękkie. Na pewno przypadną do gustu najmłodszym domownikom, którzy docenią je za niezwykłą chrupkość i słodycz.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić gofry z kaszy manny, które będą smaczne, a przy okazji naprawdę nieskomplikowane, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. To dobre gofry na wszelkiego rodzaju imprezy, gdyż nawet po ostudzeniu nie stają się gumowe i niesmaczne. Można je podawać z pysznymi owocami, dzięki czemu będą naprawdę zdrową opcją. By uczynić z nich jeszcze bardziej fit przekąskę można zamienić dodatek cukru na dowolny słodzik. Dzięki temu będą mniej kaloryczne, bardziej sycące, a ich ładunek glikemiczny będzie zdecydowanie niższy. Świetnie sprawdzą się nawet dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. Choć w wielu przypadkach ciężko jest wyważyć odpowiednie proporcje, tak by gofry były naprawdę smaczne i miały odpowiednią konsystencję, w tej recepturze wszystko jest idealnie wymierzone, tak że wypieki te zawsze się udają. Do ich przygotowania wystarczy tylko dobrej jakości gofrownica, dzięki której gofry upieką się szybko i będą rumiane.

To idealna opcja na pyszny, ale również pełnowartościowy podwieczorek dla dzieci, ale również dla dorosłych. Najlepiej smakują w wersji na słodko, ze względu na dodatek kaszki. Te pyszne gofry to dobre rozwiązanie dla każdego, kto kocha smaczne jedzenie w prostej formie.

Wartości odżywcze gofrów z kaszy manny

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(93g)
Energia (kalorie)
253.88 kcal
236.11 kcal
Białko
8.77 g
8.15 g

Węglowodany w gofrach z kaszy manny

Na 100g
Na porcję
(93g)
Węglowodany
39.90 g
37.10 g
Węglowodany przyswajalne
38.86 g
36.14 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.04 g
0.96 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(93g)
Tłuszcz
6.49 g
6.03 g
Tłuszcze nasycone
3.96 g
3.69 g
Tłuszcze nienasycone
2.52 g
2.34 g
Cholesterol
84.06 mg
78.18 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na gofry z kaszy manny

Na 100g
Na porcję
(93g)
Witamina A
83.45 µg (mcg)
77.61 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.09 mg
0.08 mg
Witamina B12
0.33 µg (mcg)
0.30 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
0.05 mg
0.05 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
0.68 µg (mcg)
0.63 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
82.88 µg (mcg)
77.07 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.23 mg
0.22 mg
Ryboflawina
0.21 mg
0.20 mg
Niacyna
1.85 mg
1.72 mg
Foliany
49.46 µg (mcg)
46.00 µg (mcg)
Beta karoten
7.79 µg (mcg)
7.24 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na gofry z kaszy manny

Na 100g
Na porcję
(93g)
Sód
39.27 mg
36.52 mg
Potas
137.68 mg
128.04 mg
Wapń
52.71 mg
49.02 mg
Fosfor
120.62 mg
112.18 mg
Magnez
23.17 mg
21.55 mg
Żelazo
1.46 mg
1.36 mg
Cynk
0.80 mg
0.74 mg
Miedź
0.09 mg
0.09 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny gofrów z kaszy manny 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w gofrach z kaszy manny

Lista alergenów dla gofrów z kaszy manny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza manna
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania gofrów z kaszy manny

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kasza manna
150 g
2.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 150 g
Mleko 2%
150 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 ml
Mąka pszenna typ 500
80 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.24
Za 80 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Masło
25 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 25 g
Cukier
50 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Koszt składników
21.00
Jak oceniasz przepis na gofry z kaszy manny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób