Gofry z gofrownicy

Najlepsze gofry z gofrownicy
Przepisy z gofrownicy

Kto mógłby odmówić sobie pysznych, chrupiących gofrów? Choć kiedyś dostać je można było wyłącznie w specjalistycznych punktach, restauracjach i cukierniach, dziś bez większych problemów można przygotować je samemu w warunkach domowych. Jedyne czego potrzebujesz to dobry przepis na gofry, dzięki którym będą idealnie chrupiące i puszyste oraz odpowiedni sprzęt. O tym jak zrobić najlepsze gofry i jak wybrać dobrą gofrownicę przeczytasz w dalszych częściach tego artykułu.

Gofry z gofrownicy - przepisy na wyjątkowe gofry oraz dodatki do nich

Ciężko znaleźć osobę, która nie skusiłaby się na smaczne, chrupiące gofry. Z owocami, czekoladą, bitą śmietaną, czy cukrem pudrem, większości z nas zapewne kojarzą się z beztroskim dzieciństwem i wakacjami nad morzem. Choć najczęściej podaje się je właśnie na słodko w ostatnim czasie popularność zyskują również gofry wytrawne, na przykład z marchewki czy cukinii, z dodatkiem mąki gryczanej, podawane z jajkiem sadzonym lub pieczonymi warzywami. Można je przygotować w wielu bardzo różnych wersjach, między innymi bezlaktozowej, bezglutenowej, wegańskiej, wegetariańskiej, bez cukru… To sprawia, że gofry są potrawą uniwersalną, która sprawdzi się na wiele okazji i każdy znajdzie coś dla siebie.

Gofrownica, jak wybrać najlepszy sprzęt?

Na co zwracać uwagę kupując gofrownicę?

Jednym z najważniejszych elementów, na które musimy zwrócić uwagę kupując gofrownicę jest jej płyta grzewcza. To element, który będzie miał bezpośredni kontakt z ciastem, dlatego bardzo ważne jest zwrócenie uwagi na jej parametry. Wybór złej gofrownicy z nieodpowiednią płytą grzewczą może spowodować, że ciasto będzie bardzo przywierać do powierzchni i rwać się podczas jego wyjmowania. Dlatego najlepiej, aby były one pokryte warstwą nieprzywierającej powłoki, na przykład teflonowej. To o czym dodatkowo należy pamiętać, to to, aby do wyciągania gofrów z gofrownicy z powłoką teflonową nie używać żadnych narzędzi, które mogłyby ją zarysować. Noże i widelce lepiej zastąpić drewnianymi lub szpatułkami.

Kolejnym bardzo ważnym aspektem jest regulacja temperatury i moc. Im większa moc gofrownicy tym większa szansa na to, że pozwoli ona na to, aby piec idealne, wypieczone, chrupiące gofry. Gofrownice o małej mocy najczęściej powodują, że gofry są bardzo miękkie, bardzo gumowe, a nawet surowe w środku. Polecamy gofrownice, których moc nie jest niższa niż 1000 W. Warto też zainwestować w sprzęt, który umożliwia regulację temperatury, dzięki czemu, metodą prób i błędów, możliwe będzie ustalenie przy jakiej temperaturze wychodzą gofry, które najbardziej Ci odpowiadają i nie są gumowe, a chrupiące.

Na końcu warto zwrócić uwagę na obudowę gofrownicy, ponieważ materiał, z którego została ona wykonana ma wpływ na trwałość całego urządzenia. My polecamy w szczególności urządzenia wykonane ze stali nierdzewnej, które są zdecydowanie bardziej trwałe niż te, na przykład z plastiku. Warto wybrać też gofrownicę z obudową termoizolacyjną oraz nóżkami antypoślizgowymi, zwłaszcza jeśli w przygotowywaniu gofrów będą brały udział również dzieci.

Przepisy na najsmaczniejsze, chrupiące gofry

Idealne, chrupiące gofry – niezbędne składniki

Składniki, które muszą znaleźć się w Twojej kuchni jeśli chcesz móc przygotować i piec najlepsze gofry to mąka pszenna, mleko, woda gazowana, jajka, cukier, olej, proszek do pieczenia oraz szczypta soli. Polecamy zastąpienie cukru ksylitolem lub erytrytolem, które w żaden sposób nie pogorszą cech organoleptycznych gofrów, ale sprawią, że będą one mniej kaloryczne oraz będą miały niższy indeks glikemiczny. Dzięki temu przygotujesz bardzo smaczne gofry w wersji fit.

Jeśli chcesz przygotować fit gofry wytrawne całkowicie pomiń dodatek cukru, najlepiej wykorzystaj też mąkę pełnoziarnistą lub na przykład gryczaną. Do ciasta możesz dodać też trochę swoich ulubionych przypraw, na przykład bazylii, tymianku czy oregano.

Jeśli natomiast zależy Ci na gofrach wegańskich po prostu zastąp mleko krowie swoim ulubionym napojem roślinnym, na przykład migdałowym, owsianym, kokosowym, ryżowym, czy sojowym. A w celu uzyskania gofrów bezglutenowych wybierz odpowiednią mieszankę mąk bezglutenowych jako zmiennik mąki pszennej.

Gofry z gofrownicy na słodko – z czym podawać?

Do gofrów na słodko idealnie sprawdzają się wszystkie owoce. Możesz dodać plasterki bananów, jabłka, gruszek, czy kiwi. Gofry świetnie komponują się również ze świeżymi lub karmelizowanymi śliwkami oraz wszystkimi owocami jagodowymi, takimi jak borówki, jagody, truskawki, maliny, poziomki. Możesz wykorzystać zarówno świeże, sezonowe owoce, jak również te mrożone. Gofry z owocami to zdecydowanie najlepsze gofry.

Gofry świetnie komponują się również z jogurtem naturalnym lub bitą śmietaną, pamiętaj jednak, że ten drugi dodatek jest dość kaloryczny. Możesz posmarować gofry również słodkim twarożkiem, lub dżemem owocowym, najlepiej bez cukru, a także masłem orzechowym lub pastą czekoladową.

Najprostszym rozwiązaniem jest posypanie gofrów cukrem pudrem, pamiętaj jednak o jego wysokiej kaloryczności oraz wysokim indeksie glikemicznym. Zamiast cukru pudru do posypania gofrów możesz wykorzystać cynamon lub naturalne kakao.

Pomysły na wytrawne gofry z gofrownicy

Ciasto na wytrawne gofry możesz przygotować z dodatkiem tartej marchewki lub cukinii, przecieru z dyni, mąki gryczanej lub mąki z ciecierzycy. Do ciasta warto dodać przyprawy, na przykład majeranek, tymianek, bazylię, czy oregano, które sprawią, że będzie miało bardziej wyrazisty smak i aromat.

Jako dodatki do wytrawnych gofrów świetnie sprawdzają się wszystkie warzywa, możesz ułożyć też na nich jajka sadzone lub plasterki wędliny. Możesz przygotować je również z serkiem kanapkowym, wędzonym łososiem, ogórkiem i koperkiem. Ogranicza Cię wyłącznie Twoja wyobraźnia, a gofry wytrawne stanowią idealną bazę pod wiele bardzo różnych dodatków.

Gofry z gofrownicy - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto