Gofry z cukinii

Opublikowano: 01.11.2021 r., 10:17 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zielone gofry z warzywami
Gofry z cukinii
Gofry z cukinii to świetna opcja na smaczne śniadanie lub kolację. Całość nie zabiera zbyt dużo czasu, a efekt końcowy zaskakuje bardzo pozytywnie smakiem.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 15 min
221 kcal
Kcal w porcji
136 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Cukinia (300 g)
  • Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa - 1 szklanka (150 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (4 g)
  • Cukier (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier
Sprzęt kuchenny
tarka, duża miska, rózga, gofrownica

Przepis na gofry z cukinii krok po kroku

Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o średnich oczkach.

Odstaw ją do miski na 10 minut następnie odciśnij nadmiar wody.

Do cukinii wsyp mąkę i wbij jajko.

Wlej pół szklanki wody i dodaj cukier.

Całość dokładnie wymieszaj.

Gofrownicę dobrze nagrzej, a następnie wlewaj małymi partiami ciasto.

Gofry piecz do zarumienienia, około 6 minut, w zależności od posiadanej gofrownicy.

Jak oceniasz przepis na gofry z cukinii
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,1% osób

Więcej informacji na temat gofrów z cukinii

Gofry z cukinii są naprawdę fantastyczną opcją na pyszny i zdrowy posiłek, który dostarcza sporo błonnika i witamin. Całość jest niezwykle łatwa w przygotowaniu, a prezentuje się naprawdę fantastycznie. To danie będzie dobrą opcją na smaczne i pełnowartościowe śniadanie, nawet dla dzieci, ze względu na słodki i łagodny smak.

Przepis na gofry z cukinii jest niezwykle prosty, a pozwala stworzyć naprawdę pyszne i bardzo zdrowe danie. To idealna opcja dla wszystkich miłośników zbilansowanych i odżywczych potraw. By stworzyć te gofry wystarczy tylko kilka składników, a efekt końcowy naprawdę zwala z nóg. Choć robione są z warzyw, to są bardzo słodkie i świetnie sprawdzają się sparowane z owocami. Głównym składnikiem tych gofrów jest cukinia, która jest naprawdę smaczna, a przy okazji bardzo zdrowa. To warzywo ma bardzo niski indeks glikemiczny, co na pewno ucieszy wszystkie osoby z cukrzycą i insulinoopornością, gdyż nawet one mogą włączyć te pyszne słodkości do swojego menu. Ta receptura to naprawdę świetna opcja, by przemycić do swojego codziennego menu znacznie więcej warzyw. W takiej formie smakują one niezwykle pysznie, a zachowują swoje dobroczynne właściwości.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić gofry z cukinii, które będą nie tylko smaczne, ale również piękne i zdrowe, ta opcja na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest smaczna i bardzo odżywcza. To jedna z tych słodkości, które nie podwyższają za bardzo poziomu cukru we krwi, więc mogą gościć w menu na co dzień. Co więcej dostarczają też sporo błonnika. To zasługa mąki owsianej, której używa się do tego przepisu. Warto jest wybrać wersję pełnoziarnistą, która jest mniej oczyszczona i przez to dostarcza zdecydowanie dużo więcej cennych składników mineralnych czy witamin. W tej wersji jest bezglutenowa, dlatego sprawdzi się nawet dla osób z celiakią.

Te gofry są tak pyszne, że będą idealną opcją dla dzieci. Nadają się na sycący posiłek czy lekki deser. Najlepiej podawać je z owocami i jogurtem. Są niezwykle pyszne, szybkie i bardzo fit. To dobre rozwiązanie na łatwe, ale smaczne śniadanie.

Ten prosty przepis pozwoli ci przygotować je w gofrownicy w kilkanaście minut.

Alergeny w gofrach z cukinii

Lista alergenów dla gofrów z cukinii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze gofrów z cukinii

na 100g gotowej potrawy

To świetna alternatywa dla zwykłych gofrów. Te zawierają znacznie więcej błonnika i składników odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(136g)
Energia (kcal)
162.76
221.35
Białko (g)
5.94
8.07

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(136g)
Węglowodany (g)
27.32
37.16
Węglowodany przyswajalne (g)
24.98
33.98
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.34
3.18

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(136g)
Tłuszcz (g)
3.65
4.96
Tłuszcze nasycone (g)
1.34
1.82
Tłuszcze nienasycone (g)
2.31
3.14
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.16
1.57
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.15
1.57
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
37.27
50.68

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(136g)
Witamina A (µg (mcg))
21.49
29.23
Witamina B6 (mg)
0.14
0.20
Witamina B12 (µg (mcg))
0.09
0.12
Witamina C (mg)
9.83
13.37
Witamina D (µg (mcg))
0.20
0.27
Witamina E (mg)
0.17
0.23
Retinol (µg (mcg))
16.03
21.80
Tiamina (mg)
0.22
0.30
Ryboflawina (mg)
0.13
0.18
Niacyna (mg)
0.66
0.89
Foliany (µg (mcg))
27.39
37.25
Beta karoten (µg (mcg))
65.57
89.18

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(136g)
Sód (mg)
24.52
33.34
Potas (mg)
331.55
450.91
Wapń (mg)
61.02
82.98
Fosfor (mg)
214.15
291.24
Magnez (mg)
50.59
68.81
Żelazo (mg)
1.53
2.09
Cynk (mg)
1.18
1.61
Miedź (mg)
0.16
0.21
Szacunkowy indeks glikemiczny gofrów z cukinii 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gofrów z cukinii

Koszt składników
20.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
300 g
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 300 g
Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa
150 g
1 szklanka
9.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.35
Za 150 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Cukier
40 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 40 g
Koszt składników
20.10