Gofry wytrawne

Opublikowano: 23.02.2022 r., 19:56 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gofry wytrawne podane na czarnym talerzu z warzywami
Gofry wytrawne
Gofry wytrawne to świetne rozwiązanie na śniadanie lub na kolację. Tak przygotowane gofry możecie podać np. z serkiem śmietankowym i warzywami.
Przygotowanie 10 min
Smażenie i Miksowanie 20 min
42 kcal
Kcal w porcji
18 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 50 porcji
  • Maślanka 3% 2 szklanki (480 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Olej rzepakowy (100 ml)
  • Mąka pszenna typ 550 2 szklanki (240 g)
  • Proszek do pieczenia 3 łyżeczki (12 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz ziołowy
Sprzęt kuchenny
mikser, pędzelek, miska, gofrownica

Przepis na gofry wytrawne krok po kroku

W misce wymieszaj maślankę i jajka. Dodaj olej, cały czas mieszając.

W drugiej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i dużą szczyptę pieprzu ziołowego.

Suche składniki dodaj do mokrych składników. Dokładnie wymieszaj.

Gofrownice rozgrzej, posmaruj olejem i upiecz w niej gofry.

Jak oceniasz przepis na gofry wytrawne
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,9% osób

Więcej informacji na temat gofrów wytrawnych

Gofry wytrawne to świetne rozwiązanie na śniadanie lub na kolację. Tak przygotowane gofry możecie podać np. z serkiem śmietankowym i warzywami.

Ten sprawdzony przepis na gofry wytrawne jest bardzo prosty w wykonaniu. Potrzebne składniki to maślanka, jajka, olej, mąka pszenna i proszek do pieczenia. Na początku wymieszaj maślankę z jajkami i stopniowo dolewaj olej, ciągle mieszając. W drugiej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. Teraz suche składniki dodaj do mokrych, dokładnie wymieszaj i gotowe. Sami widzicie, jak szybkie i łatwe jest to ciasto na gofry do przygotowania. Wystarczy już tylko upiec gofry w gofrownicy.

Tak przygotowane gofry możecie podać z warzywami i serkiem. W małej miseczce wymieszajcie serek śmietankowy z ziołami prowansalskimi i czosnkiem granulowanym. Cukinię pokrójcie w plasterki i podsmażcie na patelni grillowej. Pomidora umyjcie i pokrójcie w plastry. Teraz gofry posmarujcie serkiem, ułóżcie na nim warzywa i posypcie całość posiekanym szczypiorkiem i nieaktywnymi płatkami drożdżowymi lub szczyptą soli.

Gofry swoje początki miały już w średniowieczu. W tym czasie ich pieczenie odbywało się pomiędzy dwoma żeliwnymi blaszkami umieszczonymi nad paleniskiem. W wieku XIII powstały pierwsze formy o fakturze plastra miodu, dzięki czemu przypominały już one trochę nasze, obecne gofry. Choć obecnie uznawane są głównie jako deser, to wcześniej stanowiły zamiennik pieczywa i podawano je np. z mięsami przygotowanymi w sosie.

Pod nazwą gofry znajdziemy tak naprawdę kilka różnych wafli różniących się dodatkami takimi, jak np. miód czy cynamon. Z Holandii warto przywieźć stroopwafels- bardzo cienkie, okrągłe, przekładane karmelem gofry. W Skandynawii wykonuje się głównie gofry w kształcie serca. Natomiast w Ameryce, te najbardziej nam znane, chrupiące, prostokątne gofry stanowią częste śniadanie.

Aby były one odpowiednio chrupiące, należy przypilnować ilości dodawanych składników, czyli mąki, maślanki, proszku do pieczenia, oleju i jaj. Odpowiednia ich proporcja spowoduje, że gofry wyjdą naprawdę smaczne i będą świetnym daniem nie tylko dla dzieci.

Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić gofry wytrawne i wykorzystacie ten pomysł na smaczny i zdrowy posiłek.

Alergeny w gofrach wytrawnych

Lista alergenów dla gofrów wytrawnych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • maślanka 3%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • Proszek do pieczenia
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

Wartości odżywcze gofrów wytrawnych

na 100g gotowej potrawy

Warto od czasu do czasu urozmaicać posiłki by nie popadać w rutynę w kuchni. To zapewnia też większą różnorodność w dostarczanych z pożywieniem wartości odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(18g)
Energia (kcal)
237.55
42.76
Białko (g)
6.75
1.21

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(18g)
Węglowodany (g)
21.72
3.91
Węglowodany przyswajalne (g)
21.69
3.90
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.03
0.01
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(18g)
Tłuszcz (g)
13.84
2.49
Tłuszcze nasycone (g)
2.79
0.50
Tłuszcze nienasycone (g)
11.05
1.99
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.86
1.41
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.19
0.57
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
49.04
8.83
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(18g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.90
0.16
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.27
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.25
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.73
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
46.42
8.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(18g)
Sód (mg)
72.00
12.96
Potas (mg)
245.92
44.27
Wapń (mg)
125.16
22.53
Fosfor (mg)
185.53
33.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.01
2.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.74
0.31
Cynk (mg)
0.62
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gofrów wytrawnych 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gofrów wytrawnych

Koszt składników
19.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Maślanka 3%
480 g
2 szklanki
1.50
Za 330,0 g
Liczba opakowań 2
2.18
Za 480 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Mąka pszenna typ 550
240 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 240 g
Proszek do pieczenia
12 g
3 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.24
Za 12 g
Koszt składników
19.60