Gofry wytrawne
- Maślanka 3% - 2 szklanki (480 g)
- Jajko (2 szt.)
- Olej rzepakowy (100 ml)
- Mąka pszenna typ 550 - 2 szklanki (240 g)
- Proszek do pieczenia - 3 łyżeczki (12 g)
Przepis na gofry wytrawne krok po kroku
W misce wymieszaj maślankę i jajka. Dodaj olej, cały czas mieszając.
W drugiej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i dużą szczyptę pieprzu ziołowego.
Suche składniki dodaj do mokrych składników. Dokładnie wymieszaj.
Gofrownice rozgrzej, posmaruj olejem i upiecz w niej gofry.
-
Sałatka gyros
-
Ciasto marchewkowe
-
Sałatka z tuńczykiem
-
Sałatka z kurczakiem
-
Ciasto drożdżowe
-
Sałatka z zupek chińskich
-
Lawasz
-
Ciasto z jabłkami
-
Churros
-
Muffinki czekoladowe
-
Rogaliki drożdżowe
-
Pieczarki faszerowane
-
Muffiny bananowe
-
Koreczki
-
Pomidory z mozzarellą
-
Bajaderki
-
Mochi
-
Rolada szpinakowa z łososia
-
Przekąski na sylwestra
Więcej informacji na temat gofrów wytrawnych
Gofry wytrawne to świetne rozwiązanie na śniadanie lub na kolację. Tak przygotowane gofry możecie podać np. z serkiem śmietankowym i warzywami.
Ten sprawdzony przepis na gofry wytrawne jest bardzo prosty w wykonaniu. Potrzebne składniki to maślanka, jajka, olej, mąka pszenna i proszek do pieczenia. Na początku wymieszaj maślankę z jajkami i stopniowo dolewaj olej, ciągle mieszając. W drugiej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. Teraz suche składniki dodaj do mokrych, dokładnie wymieszaj i gotowe. Sami widzicie, jak szybkie i łatwe jest to ciasto na gofry do przygotowania. Wystarczy już tylko upiec gofry w gofrownicy.
Tak przygotowane gofry możecie podać z warzywami i serkiem. W małej miseczce wymieszajcie serek śmietankowy z ziołami prowansalskimi i czosnkiem granulowanym. Cukinię pokrójcie w plasterki i podsmażcie na patelni grillowej. Pomidora umyjcie i pokrójcie w plastry. Teraz gofry posmarujcie serkiem, ułóżcie na nim warzywa i posypcie całość posiekanym szczypiorkiem i nieaktywnymi płatkami drożdżowymi lub szczyptą soli.
Gofry swoje początki miały już w średniowieczu. W tym czasie ich pieczenie odbywało się pomiędzy dwoma żeliwnymi blaszkami umieszczonymi nad paleniskiem. W wieku XIII powstały pierwsze formy o fakturze plastra miodu, dzięki czemu przypominały już one trochę nasze, obecne gofry. Choć obecnie uznawane są głównie jako deser, to wcześniej stanowiły zamiennik pieczywa i podawano je np. z mięsami przygotowanymi w sosie.
Pod nazwą gofry znajdziemy tak naprawdę kilka różnych wafli różniących się dodatkami takimi, jak np. miód czy cynamon. Z Holandii warto przywieźć stroopwafels- bardzo cienkie, okrągłe, przekładane karmelem gofry. W Skandynawii wykonuje się głównie gofry w kształcie serca. Natomiast w Ameryce, te najbardziej nam znane, chrupiące, prostokątne gofry stanowią częste śniadanie.
Aby były one odpowiednio chrupiące, należy przypilnować ilości dodawanych składników, czyli mąki, maślanki, proszku do pieczenia, oleju i jaj. Odpowiednia ich proporcja spowoduje, że gofry wyjdą naprawdę smaczne i będą świetnym daniem nie tylko dla dzieci.
Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić gofry wytrawne i wykorzystacie ten pomysł na smaczny i zdrowy posiłek.
Alergeny w gofrach wytrawnych
Lista alergenów dla gofrów wytrawnych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- maślanka 3%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
- Proszek do pieczenia
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- pieprz ziołowy
Wartości odżywcze gofrów wytrawnych
Warto od czasu do czasu urozmaicać posiłki by nie popadać w rutynę w kuchni. To zapewnia też większą różnorodność w dostarczanych z pożywieniem wartości odżywczych.
Energia i białka
(18g)
Węglowodany
(18g)
Tłuszcze
(18g)
Witaminy
(18g)
Składniki mineralne
(18g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.