Przepis na gofry w tosterze krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier z prawdziwą wanilią, proszek do pieczenia
To będzie niezbędne
toster, mikser, duża miska, sitko

Podgrzej opiekacz do kanapek.

Mąkę przesiej z połową łyżeczki proszku do pieczenia.

Białka oddziel od żółtek.

Żółtka zmiksuj z mąką i proszkiem do pieczenia, mlekiem, olejem, cukrem oraz cukrem z wanilią.

Ubij na sztywno białka ze szczyptą soli.

Dodaj ubite białka do masy i delikatnie wymieszaj łyżką.

Do opiekacza wlewaj masę (nie za dużo — najlepiej na równo lub odrobinkę mniej).

Piecz około 6 minut. Czas zależy od mocy opiekacza.

Gofry w tosterze
Gofry w tosterze
Koszt przygotowania dania
2.14 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
514 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
81

Gofry w tosterze - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o gofrach w tosterze

Nie masz gofrownicy, ale masz opiekacz do kanapek? Zrób domowe, pyszne gofry w tosterze. Ten przepis na gofry w tosterze jest bardzo łatwy i szybki. To super pomysł na to, by przygotować smaczne gofry, najlepsze na śniadanie. Ten pyszny, prosty przepis na gofry w tosterze daje Ci miękki środek i chrupiącą skórkę. Jeśli nie wiesz, jak zrobić gofry w tosterze, z takim prostym przepisem przygotujesz je bez problemu. Domowe gofry są pyszne na ciepło i na zimno – smaczne z Twoimi ulubionymi, słodkimi dodatkami.

Gofry klasycznie robi się za pomocą gofrownicy. Jeżeli nie masz tego urządzenia w domu, bez problemu ten prosty przepis zrobisz w tosterze. Gofry w tosterze są szybkie i łatwe do przygotowania. Mogą być idealnym pomysłem na śniadanie i kolację. Przepis na gofry w tosterze robi się z ciasta podobnego do ciasta naleśnikowego. Różnicą jest konsystencja ciasta. Ciasto na gofry jest bardziej gęste.

Te pyszne gofry będą najlepsze z domowymi konfiturami. Są dobre w połączeniu z bitą śmietaną oraz owocami. Są niezwykle smacznym połączeniem z lodami i sosami słodkimi. Klasycznym, pysznym dodatkiem do gofrów z tostera jest masło orzechowe lub nutella i banan. Są też dobre, gdy po prostu posypiesz je cukrem pudrem.

Jak zrobić gofry w tosterze? By były puszyste, najlepiej byłoby ubić białko na sztywno i dodać je do zmiksowanych żółtek, mąki z proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem z prawdziwą wanilią, mlekiem oraz olejem. Kluczem w przepisie na gofry w tosterze jest bardzo delikatne wymieszanie białek łyżką. Dzięki powolnemu mieszaniu, pęcherzyki powietrza nie zostaną usunięte, a gofry będą puszyste. Dzięki temu uzyskasz najlepszy sposób na smaczne gofry. Masę na gofry wyłóż do opiekacza i piecz około 6 minut. Mają być zwarte i upieczone. Jak widzisz wszystko, jest bardzo łatwe i ekspresowe.

Czas pieczenia gofrów w tosterze jest bardzo zależny od tego, jaką moc posiada Twój opiekacz do kanapek. Najlepsza moc do pieczenia gofrów to minimum 1200 W.

Jak zrobisz gofry w tosterze, najlepsze będą na gorąco. Dobre są też na zimno, więc to dobry pomysł na zabranie ich ze sobą na przykład do pracy. Zjesz wtedy szybkie drugie śniadanie na przerwie.

Modyfikacja przepisu na bardziej wartościowy: cukier zastąp erytrytolem albo ksylitolem. Mąkę pszenną (typ 500) lepiej wymienić na mąkę orkiszową o typie 2000. To sprawi, że deser będzie miał więcej błonnika, niższy indeks glikemiczny oraz będą bardziej sycące. Warto także zadbać o to, by dodatki do gofrów nie zawierały dodanego cukru stołowego.

Wartości odżywcze gofrów w tosterze

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(215g)
Energia (kalorie)
239.20 kcal
514.27 kcal
Białko
7.37 g
15.85 g

Węglowodany w gofrach w tosterze

Na 100g
Na porcję
(215g)
Węglowodany
31.16 g
67.00 g
Węglowodany przyswajalne
31.16 g
67.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(215g)
Tłuszcz
9.53 g
20.49 g
Tłuszcze nasycone
2.13 g
4.59 g
Tłuszcze nienasycone
7.40 g
15.91 g

Witaminy w przepisie na gofry w tosterze

Na 100g
Na porcję
(215g)
Witamina B6
0.07 mg
0.15 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.32 mg
0.68 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.25 mg
0.55 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.04 mg
4.39 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
50.71 µg (mcg)
109.02 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na gofry w tosterze

Na 100g
Na porcję
(215g)
Sód
35.92 mg
77.23 mg
Potas
124.59 mg
267.87 mg
Wapń
67.19 mg
144.45 mg
Fosfor
107.13 mg
230.32 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
17.55 mg
37.73 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.91 mg
4.10 mg
Cynk
0.67 mg
1.44 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.14 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gofrów w tosterze 81
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w gofrach w tosterze

Lista alergenów dla gofrów w tosterze przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Cena przygotowania gofrów w tosterze

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
130 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.39
Za 130 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cukier
30 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
Mleko 2%
185 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.46
Za 185 ml
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
21.00
Jak oceniasz przepis na gofry w tosterze
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób