Gofry twarogowe

Opublikowano: 11.04.2023 r., 15:25 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Puszyste gofry z twarogiem.
Gofry twarogowe
Gofry twarogowe to doskonała opcja dla wszystkich miłośników zdrowych, a przy okazji naprawdę smacznych słodkości. W takiej wersji sprawdzą się też na diecie.
Przygotowanie 15 min
Opiekanie 10 min
125 kcal
Kcal w porcji
87 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Ser twarogowy chudy (200 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa (30 g)
  • Miód (10 g)
  • Oliwa z oliwek (7 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
blender, miska, gofrownica

Przepis na gofry twarogowe krok po kroku

Twaróg wymieszaj z jajkami, mąką i miodem.

Gofrownicę natłuść lekko oliwą i wyłóż ciasto na gofry.

Gofry opiekaj z każdej strony, by były rumiane.

Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na gofry twarogowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,0% osób

Więcej informacji na temat gofrów twarogowych

Gofry twarogowe to doskonała opcja dla wszystkich miłośników zdrowych, a przy okazji naprawdę smacznych słodkości. W takiej wersji sprawdzą się też na diecie. Choć gofry to słodki, to niekoniecznie muszą się kojarzyć z czymś, czego warto unikać. W porównaniu z innymi słodyczami gofr charakteryzuje się sporą zawartością białka, sodu, wody i wapnia. Zawiera też dawkę witaminy B2, czy cynku.

Przepis na gofry twarogowe to doskonały pomysł na najlepsze i pyszne śniadanie dla dzieci. Można je podawać z bitą śmietaną, ale również z owocami, czy masłem orzechowym. Chrupiące gofry są pysznym i łatwym deserem, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych słodkości. Te z tego przepisu zawsze wychodzą idealnie kruche i puszyste, czyli po prostu najlepsze. Można je podawać ze świeżymi owocami, czy posypane cukrem pudrem, jednak są tak dobre, że znikają w mgnieniu oka nawet bez dodatków. Warto więc od razu zrobić większą porcję. To dobry przepis na szybki i łatwy deser, który nie sprawia, że trzeba siedzieć cały dzień w kuchni. Wystarczy do niego tylko dobrej jakości gofrownica i można wyczarować danie, które oczaruje każdego. Te gofry są naprawdę puszyste i bardzo chrupiące. By uczynić z nich jeszcze bardziej fit przekąskę można zamienić dodatek cukru na dowolny słodzik, a mąkę wymieszać w proporcji pół na pół z owsianą pełnoziarnistą.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić gofry twarogowe, by były smaczne, a przy okazji dobre dla początkujących, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. To pomysł na zdrowy deser, ale również drugie śniadanie lub podwieczorek. Robi się je na słodko, dzięki czemu smakują wybornie. Najlepiej prezentują się i smakują podane z owocami. Pozwala w ekspresowym tempie stworzyć deser tak pyszny, że ciężko jest obok niego przejść obojętnie. Gofry są idealnie słodkie i miękkie. Na pewno przypadną do gustu najmłodszym domownikom, którzy docenią je za niezwykłą chrupkość i słodycz. By uczynić z nich jeszcze bardziej fit przekąskę można zamienić dodatek cukru na dowolny słodzik, a mąkę wymieszać w proporcji pół na pół z owsianą pełnoziarnistą. Dzięki temu będą mniej kaloryczne, bardziej sycące, a ich ładunek glikemiczny będzie zdecydowanie niższy.

Alergeny w gofrach twarogowych

Lista alergenów dla gofrów twarogowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy chudy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze gofrów twarogowych

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(87g)
Energia (kcal)
144.20
125.45
Białko (g)
12.06
10.49

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(87g)
Węglowodany (g)
9.57
8.33
Węglowodany przyswajalne (g)
9.02
7.85
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.55
0.48

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(87g)
Tłuszcz (g)
6.23
5.42
Tłuszcze nasycone (g)
2.18
1.89
Tłuszcze nienasycone (g)
4.05
3.53
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.96
2.58
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.09
0.95

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(87g)
Witamina A (µg (mcg))
55.46
48.25
Witamina B6 (mg)
0.10
0.09
Witamina B12 (µg (mcg))
0.63
0.55
Witamina C (mg)
0.01
0.01
Witamina D (µg (mcg))
0.62
0.54
Witamina E (mg)
0.61
0.53
Retinol (µg (mcg))
55.46
48.25
Tiamina (mg)
0.08
0.07
Ryboflawina (mg)
0.25
0.22
Niacyna (mg)
0.22
0.20
Foliany (µg (mcg))
23.95
20.84
Beta karoten (µg (mcg))
1.68
1.46

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(87g)
Sód (mg)
272.95
237.47
Potas (mg)
123.35
107.32
Wapń (mg)
56.24
48.93
Fosfor (mg)
174.17
151.53
Magnez (mg)
18.66
16.23
Żelazo (mg)
0.98
0.85
Cynk (mg)
0.89
0.77
Miedź (mg)
0.08
0.07
Szacunkowy indeks glikemiczny gofrów twarogowych 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gofrów twarogowych

Koszt składników
53.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser twarogowy chudy
200 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 200 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa
30 g
9.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.27
Za 30 g
Miód
10 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 10 g
Oliwa z oliwek
7 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 7 ml
Koszt składników
53.50