Gofry Thermomix

Opublikowano: 20.12.2021 r., 18:59 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gofry z owocami na desce
Gofry Thermomix
Wakacyjne wyjazdy nie mogą obejść się bez pysznych i chrupiących gofrów. Dlatego jeśli chcesz przypomnieć sobie smak lata koniecznie wypróbuj nasz przepis na gofry z Thermomixa.
Przygotowanie 3 min
Pieczenie 10 min
137 kcal
Kcal w porcji
45 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 18 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (280 g)
  • Mleko 3,2% (310 ml)
  • Olej rzepakowy (130 ml)
  • Jajko (2 szt.)
  • Cukier waniliowy - 1 łyżka (10 g)
  • Cukier puder - 2 łyżki (20 g)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (5 g)
  • Sól - szczypta (3 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier puder, cukier z prawdziwą wanilią, proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
gofrownica, thermomix, motylek (thermomix)

Przepis na gofry z thermomixu krok po kroku

W naczyniu Thermomixa nałóż motylek.

Dodaj wszystkie składniki.

Mieszaj 20 sekund / obroty 4.

Zostaw na 10-15 minut, by ciasto lekko zgęstniało.

Ponownie zamieszaj przez 20 sekund / obroty 4.

Piecz w dobrze rozgrzanej gofrownicy, aż gofry będą miały złoty kolor.

Jak oceniasz przepis na gofry z thermomixu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,2% osób

Więcej informacji na temat gofrów z thermomixu

Dziś prezentujemy przepis na gofry z Thermomixa. Te pyszne wafle kojarzone są głównie z wakacyjnymi wyjazdami. Ale nie trzeba wyjeżdżać nad morze lub w góry by móc zjeść gofra. Wystarczy przyrządzić samodzielnie ciasto na gofry i upiec je w gofrownicy by ten pyszny deser zagościł w Waszym domu.

Gofry swoje początki miały już w średniowieczu. W tym czasie ich pieczenie odbywało się pomiędzy dwoma żeliwnymi blaszkami umieszczonymi nad paleniskiem. W wieku XIII powstały pierwsze formy o fakturze plastra miodu, dzięki czemu przypominały już one trochę nasze, obecne gofry. Choć obecnie uznawane są głównie jako deser, to wcześniej stanowiły zamiennik pieczywa i podawano je np. z mięsami przygotowanymi w sosie.

Pod nazwą gofry znajdziemy tak naprawdę kilka różnych wafli różniących się dodatkami takimi, jak np. miód czy cynamon. Z Holandii warto przywieźć stroopwafels- bardzo cienkie, okrągłe, przekładane karmelem gofry. W Skandynawii wykonuje się głównie gofry w kształcie serca. Natomiast w Ameryce, te najbardziej nam znane, chrupiące, prostokątne gofry stanowią częste śniadanie.

Aby były one odpowiednio chrupiące, należy przypilnować ilości dodawanych składników, czyli mąki, mleka, proszku do pieczenia, oleju, jaj i cukru. Odpowiednia ich proporcja spowoduje, że gofry wyjdą naprawdę smaczne i będą świetnym deserem nie tylko dla dzieci. Jeśli jeszcze zastanawiasz się jak zrobić gofry w Thermomixie to wystarczy, że wszystkie składniki wymieszasz w Thermomixie przez 20 sekund, odczekasz około 10 minut, by ciasto zgęstniało i ponownie wymieszasz. Te trzy kroki wystarczą by powstały gofry Thermomix.

Jeśli potrzebny Ci pomysł na domową ubitą śmietanę, to ją również wykonasz za pomocą Thermomixa. Do czystego i suchego naczynia Thermomixa wlej 350 g schłodzonej śmietanki 36% i dodaj 15 g cukru pudru. Za pomocą motylka ubijaj na obrotach 3, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Tak przygotowany krem będzie wspaniale uzupełniał te dobre gofry. Dodatkowo możesz ułożyć na nim pokrojone świeże owoce lub polać ulubionym sosem na słodko.

Alergeny w gofrach z thermomixu

Lista alergenów dla gofrów z Thermomixu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze gofrów z thermomixu

na 100g gotowej potrawy

W odpowiednio zbilansowanej diecie nawet gofry znajdą swoje miejsce.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(45g)
Energia (kcal)
305.55
137.50
Białko (g)
7.38
3.32

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(45g)
Węglowodany (g)
28.96
13.03
Węglowodany przyswajalne (g)
28.95
13.03

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(45g)
Tłuszcz (g)
17.86
8.04
Tłuszcze nasycone (g)
2.94
1.32
Tłuszcze nienasycone (g)
14.92
6.71

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(45g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.03
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.33
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.25
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.17
0.97
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
53.38
24.02
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier waniliowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(45g)
Sód (mg)
167.20
75.24
Potas (mg)
170.28
76.63
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
82.21
37.00
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
140.73
63.33
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.56
7.90
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.06
0.93
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.66
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.03
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gofrów z thermomixu 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gofrów z thermomixu

Koszt składników
22.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
280 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.84
Za 280 g
Mleko 3,2%
310 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.78
Za 310 ml
Olej rzepakowy
130 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.91
Za 130 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier waniliowy
10 g
1 łyżka
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 10 g
Cukier puder
20 g
2 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Proszek do pieczenia
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Sól
3 g
szczypta
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 3 g
Koszt składników
22.70