Przepis na gofry proteinowe krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
mikser, miska, gofrownica

Do miski wsyp mąkę, odżywkę białkową oraz proszek do pieczenia. Składniki dosłanie wymieszaj.

Następnie do miski dodaj mleko, olej oraz wybij jajko.

Składniki zmiksuj przy pomocy miksera na gładką i jednolitą masę.

Gofrownicę rozgrzej i piecz w niej partie ciasta.

Ciasto smaż do momentu, aż gofry będą rumiane.

Gotowe gofry podawaj z ulubionymi dodatkami.

Gofry proteinowe podane na talerzykach. Gofry polane są miodem oraz udekorowane plastrami banana oraz borówkami.
Gofry proteinowe
Koszt przygotowania dania
3.75 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
295 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
71

Gofry proteinowe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o gofrach proteinowych

Gofry proteinowe to doskonała propozycja na śniadanie na słodko. Fit gofry białkowe możesz podać z dodatkiem dżemu, cukru pudru, bitej śmietany lub ze świeżymi owocami. Sprawdzony przepis na gofry proteinowe jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania gofrów potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mleko spożywcze, mąka pszenna, odżywka białkowa, olej rzepakowy, jajko oraz proszek do pieczenia.

A jak zrobić gofry proteinowe? Do miski wsyp mąkę, odżywkę białkową oraz proszek do pieczenia. Składniki dosłanie wymieszaj. Następnie do miski dodaj mleko, olej oraz wybij jajko. Składniki zmiksuj przy pomocy miksera na gładką i jednolitą masę. Gofrownicę rozgrzej i piecz w niej partie ciasta. Ciasto smaż do momentu, aż gofry będą rumiane. Gotowe gofry podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jajka kurze to skarbnica składników odżywczych, których odpowiednia podaż korzystnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego, które z łatwością przyswajalne jest przez nasz organizm. Jaja kurze bogate są także w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz niektóre witaminy z grupy B. W jajach znajdziemy także składniki mineralne, do których możemy zaliczyć: fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk oraz selen. Żółtko jaja zawiera beta-karoten oraz luteinę, które spożywane w odpowiednich ilościach chronią narząd wzroku przed szkodliwym działaniem promieniowania UVA oraz UVB, a także składniki te zmniejszają ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej, oraz poprawiają widzenie.

Podsumowując: wiesz już jak zrobić smaczne, domowe gofry z odżywką białkową. Najlepsze gofry możesz podać z ulubionymi dodatkami, do których zaliczyć możemy bitą śmietanę, cukier puder, dżem lub świeże owoce sezonowe. Gofry są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i warto podać je na ciepło. Przestudzone gofry mogą być mniej chrupkie niż te przygotowane na świeżo. Gofry możesz podać na słodkie śniadanie lub jako deser.

Wartości odżywcze gofrów proteinowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kalorie)
246.33 kcal
295.60 kcal
Białko
11.08 g
13.30 g

Węglowodany w gofrach proteinowych

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany
26.81 g
32.17 g
Węglowodany przyswajalne
26.19 g
31.43 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz
10.64 g
12.77 g
Tłuszcze nasycone
3.86 g
4.63 g
Tłuszcze nienasycone
6.79 g
8.14 g
Brak danych dla: odżywka białkowa.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na gofry proteinowe

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina B6
0.16 mg
0.19 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.39 mg
0.46 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.32 mg
0.38 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.94 mg
3.53 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
68.54 µg (mcg)
82.25 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na gofry proteinowe

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód
61.40 mg
73.67 mg
Potas
317.29 mg
380.75 mg
Wapń
150.40 mg
180.47 mg
Fosfor
228.66 mg
274.39 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
34.56 mg
41.48 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.73 mg
3.28 mg
Cynk
1.25 mg
1.50 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.15 mg
0.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gofrów proteinowych 71
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w gofrach proteinowych

Lista alergenów dla gofrów proteinowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • odżywka białkowa
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania gofrów proteinowych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 3,2%
200 ml
niepełna szklanka
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Mąka pszenna typ 500
150 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Odżywka białkowa
40 g
26.00
Za 700.0 g
Liczba opakowań 1
1.49
Za 40 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki stołowe
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Proszek do pieczenia
5 g
1 płaska łyżeczka
0.60
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Koszt składników
45.10
Jak oceniasz przepis na gofry proteinowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób