Przepis na gofry proteinowe krok po kroku
- Mleko 3,2% 200 ml niepełna szklanka
- Mąka pszenna typ 500 150 g
- Odżywka białkowa 40 g
- Olej rzepakowy 30 ml 3 łyżki stołowe
- Jajko 1 szt.
- Proszek do pieczenia 5 g 1 płaska łyżeczka
Do miski wsyp mąkę, odżywkę białkową oraz proszek do pieczenia. Składniki dosłanie wymieszaj.
Następnie do miski dodaj mleko, olej oraz wybij jajko.
Składniki zmiksuj przy pomocy miksera na gładką i jednolitą masę.
Gofrownicę rozgrzej i piecz w niej partie ciasta.
Ciasto smaż do momentu, aż gofry będą rumiane.
Gotowe gofry podawaj z ulubionymi dodatkami.

(liczba kalorii)
Gofry proteinowe - cechy przepisu
Więcej o gofrach proteinowych
Gofry proteinowe to doskonała propozycja na śniadanie na słodko. Fit gofry białkowe możesz podać z dodatkiem dżemu, cukru pudru, bitej śmietany lub ze świeżymi owocami. Sprawdzony przepis na gofry proteinowe jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania gofrów potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mleko spożywcze, mąka pszenna, odżywka białkowa, olej rzepakowy, jajko oraz proszek do pieczenia.
A jak zrobić gofry proteinowe? Do miski wsyp mąkę, odżywkę białkową oraz proszek do pieczenia. Składniki dosłanie wymieszaj. Następnie do miski dodaj mleko, olej oraz wybij jajko. Składniki zmiksuj przy pomocy miksera na gładką i jednolitą masę. Gofrownicę rozgrzej i piecz w niej partie ciasta. Ciasto smaż do momentu, aż gofry będą rumiane. Gotowe gofry podawaj z ulubionymi dodatkami.
Jajka kurze to skarbnica składników odżywczych, których odpowiednia podaż korzystnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego, które z łatwością przyswajalne jest przez nasz organizm. Jaja kurze bogate są także w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz niektóre witaminy z grupy B. W jajach znajdziemy także składniki mineralne, do których możemy zaliczyć: fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk oraz selen. Żółtko jaja zawiera beta-karoten oraz luteinę, które spożywane w odpowiednich ilościach chronią narząd wzroku przed szkodliwym działaniem promieniowania UVA oraz UVB, a także składniki te zmniejszają ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej, oraz poprawiają widzenie.
Podsumowując: wiesz już jak zrobić smaczne, domowe gofry z odżywką białkową. Najlepsze gofry możesz podać z ulubionymi dodatkami, do których zaliczyć możemy bitą śmietanę, cukier puder, dżem lub świeże owoce sezonowe. Gofry są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i warto podać je na ciepło. Przestudzone gofry mogą być mniej chrupkie niż te przygotowane na świeżo. Gofry możesz podać na słodkie śniadanie lub jako deser.
Wartości odżywcze gofrów proteinowych
Energia i białka
(120g)
Węglowodany w gofrach proteinowych
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy w przepisie na gofry proteinowe
(120g)
Składniki mineralne w przepisie na gofry proteinowe
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w gofrach proteinowych
Lista alergenów dla gofrów proteinowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- odżywka białkowa
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko