Gofry pełnoziarniste

Opublikowano: 28.05.2022 r., 16:00 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowe gofry z pełnoziarnistej mąki
Gofry pełnoziarniste
Gofry z mąki pełnoziarnistej będą zdecydowanie dobrym pomysłem na słodką przekąskę w ciągu dnia lub propozycją na śniadanie.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 7 min
189 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Jajko (2 szt.)
  • Mleko 2% - 1/2 szklanki (125 ml)
  • Mąka owsiana pełnoziarnista - 1 i 1/2 szklanka (240 g)
  • Soda oczyszczona - 1 łyżeczka (5 g)
  • Olej rzepakowy - 1/2 szklanki (120 ml)
  • Cukier puder - 2 łyżki (20 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
rózga, miska, gofrownica

Przepis na gofry pełnoziarniste krok po kroku

Do miski wsyp mąkę, wlej mleko i wymieszaj.

Wbij jajko, wsyp cukier i sodę oczyszczoną.

Wszystkie składniki wymieszaj za pomocą rózgi do uzyskania gładkiej konsystencji.

Gofrownicę posmaruj olejem, dodaj 2-3 łyżki ciasta.

Piecz gofry 5-6 minut do momentu, aż będą chrupiące i zarumienione.

Jak oceniasz przepis na gofry pełnoziarniste
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,9% osób

Więcej informacji na temat gofrów pełnoziarnistych

Gofry pełnoziarniste to szybkie i łatwe w przygotowaniu danie, które możesz podawać w różnych odsłonach. Mogą to być gofry w wersji najbardziej znanej, czyli na słodko z bitą śmietaną lub w wersji wytrawnej np. na śniadanie i kolację.

Aby przygotować pyszne, domowe gofry potrzebujesz sprawdzony przepis na najlepsze ciasto na gofry.

Świetnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na gofry pełnoziarniste, dzięki któremu przygotujesz szybkie i pulchne gofry. Będzie to idealna propozycja posiłku dla dzieci, ale nie tylko, przygotuj pyszny deser dla całej Twojej rodziny.

Gofry z mąki pełnoziarnistej powstają z kilku składników takich jak: mąka o grubym przemiale, postaw na razową, żytnią lub mieszankę mąk pełnoziarnistych, jajka, mleko lub napój roślinny, cukier i odrobina oleju.

Śmiało możesz przygotować gofry w wersji bezglutenowej. Wystarczy, że wybierzesz odpowiednią mąkę np. ryżową lub z ciecierzycy. Możesz skorzystać też z mąki orkiszowej, która powinna być bezglutenowa, jednak bardzo często dochodzi do jej zanieczyszczenia glutenem w trakcie uprawy, zbiorów i magazynowania. Dlatego, jeśli cierpisz na choroby glutenozależne, koniecznie wybierz mąkę orkiszową oznaczoną symbolem przekreślonego kłosa.

Zatem, jak zrobić gofry pełnoziarniste?

W pierwszej kolejności przesiej mąkę przez sitko, wbij jajka i wlej mleko. Całość wymieszaj i dodaj pozostałe składniki oprócz oleju. Wymieszaj całość za pomocą rózgi. Ciasto powinno mieć nieco bardziej gęstą konsystencję niż ciasto naleśnikowe.

Jeśli masz więcej czasu odstaw ciasto na chwilę i daj mu poleżakować, jeśli nie, śmiało też możesz, od razu upiec gofry.

Wystarczy, że nasmarujesz dokładnie gofrownicę olejem i dodasz 2-3 łyżki przygotowanego ciasta. Upiecz gofry 4-5 minut, po tym czasie nasze pyszne i chrupiące słodycze gotowe.

Gotowe gofry z mąki pełnoziarnistej możesz podawać z bitą śmietaną, lodami i świeżymi owocami, będzie to idealny pomysł na domowy deser dla całej Twojej rodziny. Jeśli chcesz przygotować gofry w wersji wytrawnej np. na śniadanie, nie dodawaj cukru do masy, taki rodzaj gofrów podawaj z dużą ilością zdrowych dodatków. Postaw na rukolę, jajka, łososia i lekki dreesing na bazie oliwy z oliwek.

Gofry będą dobre w każdym wydaniu.

Alergeny w gofrach pełnoziarnistych

Lista alergenów dla gofrów pełnoziarnistych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Wartości odżywcze gofrów pełnoziarnistych

na 100g gotowej potrawy

Gofry możesz podawać na słodko lub w wersji wytrawnej np. z łososiem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
378.58
189.29
Białko (g)
8.59
4.30

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
29.77
14.88
Węglowodany przyswajalne (g)
27.25
13.63
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.52
1.26

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
24.96
12.48
Tłuszcze nasycone (g)
3.47
1.74
Tłuszcze nienasycone (g)
21.48
10.74
Tłuszcze jednonasycone (g)
14.62
7.31
Tłuszcze wielonasycone (g)
6.87
3.43
Cholesterol (mg)
67.61
33.81

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A (µg (mcg))
45.12
22.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.27
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.04
0.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.58
0.29
Witamina E (mg)
0.19
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
45.12
22.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.29
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.61
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
21.13
10.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.60
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
87.52
43.76
Potas (mg)
200.22
100.11
Wapń (mg)
56.66
28.33
Fosfor (mg)
230.86
115.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
60.29
30.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.86
0.93
Cynk (mg)
1.55
0.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.18
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gofrów pełnoziarnistych 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gofrów pełnoziarnistych

Koszt składników
23.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mleko 2%
125 ml
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Mąka owsiana pełnoziarnista
240 g
1 i 1/2 szklanka
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 240 g
Soda oczyszczona
5 g
1 łyżeczka
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 5 g
Olej rzepakowy
120 ml
1/2 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 120 ml
Cukier puder
20 g
2 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Koszt składników
23.50