Przepis na gofry orkiszowe krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
rózga, miska, gofrownica

Jajka wbij do miski, wlej mleko i wymieszaj za pomocą rózgi.

Wsyp mąkę, cukier i proszek do pieczenia, wymieszaj.

Gofrownicę posmaruj olejem rzepakowym i dodaj 2-3 łyżki masy.

Upiecz gofry 5-6 minut do zarumienienia.

Często zadawane pytania

gofry orkiszowe
Gofry orkiszowe
Koszt przygotowania dania
4.89 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
110 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
90

Gofry orkiszowe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o gofrach orkiszowych

Gofry to szybkie i łatwe w przygotowaniu danie, które możesz podawać w różnych odsłonach. Mogą to być gofry w wersji najbardziej znanej, czyli na słodko z bitą śmietaną lub w wersji wytrawnej np. na śniadanie i kolację.

Aby przygotować pyszne, domowe gofry potrzebujesz sprawdzony przepis na najlepsze ciasto na gofry.

Świetnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na gofry orkiszowe, dzięki któremu przygotujesz szybkie i pulchne gofry. Będzie to idealna propozycja posiłku dla dzieci, ale nie tylko, przygotuj pyszny deser dla całej Twojej rodziny.

Gofry orkiszowe powstają z kilku składników takich jak: mąka orkiszowa, ale możesz skorzystać z dowolnego rodzaju, jajka, mleko lub napój roślinny i odrobina oleju.

Warto wspomnieć, że mąka orkiszowa powinna być bezglutenowa, jednak bardzo często dochodzi do jej zanieczyszczenia glutenem w trakcie uprawy, zbiorów i magazynowania. Dlatego, jeśli cierpisz na choroby glutenozależne, koniecznie wybierz mąkę orkiszową oznaczoną symbolem przekreślonego kłosa.

Zatem, jak zrobić gofry orkiszowe?

W pierwszej kolejności przesiej mąkę przez sitko, wbij jajka i wlej mleko. Całość wymieszaj i dodaj pozostałe składniki oprócz oleju. Wymieszaj całość za pomocą rózgi. Ciasto powinno mieć nieco bardziej gęstą konsystencję niż ciasto naleśnikowe.

Jeśli masz więcej czasu odstaw ciasto na chwilę i daj mu poleżakować, jeśli nie, śmiało też możesz od razu upiec gofry.

Wystarczy, że nasmarujesz dokładnie gofrownicę olejem i dodasz 2-3 łyżki przygotowanego ciasta. Upiecz gofry 4-5 minut, po tym czasie nasze pyszne i chrupiące słodycze gotowe.

Gotowe gofry możesz podawać z bitą śmietaną, lodami i świeżymi owocami, będzie to idealny pomysł na domowy deser dla całej Twojej rodziny. Jeśli chcesz przygotować gofry z mąki orkiszowej w wersji wytrawnej, nie dodawaj cukru do masy, taki rodzaj gofrów podawaj z dużą ilością zdrowych dodatków. Postaw na rukolę, jajka, łososia i lekki dressing na bazie oliwy z oliwek.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Wartości odżywcze gofrów orkiszowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kalorie)
220.64 kcal
110.32 kcal
Białko
9.90 g
4.95 g

Węglowodany w gofrach orkiszowych

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany
32.36 g
16.18 g
Węglowodany przyswajalne
27.18 g
13.59 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
5.17 g
2.59 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz
6.11 g
3.06 g
Tłuszcze nasycone
2.10 g
1.05 g
Cholesterol
66.54 mg
33.27 mg

Witaminy w przepisie na gofry orkiszowe

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina D
0.77 µg (mcg)
0.38 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na gofry orkiszowe

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód
40.05 mg
20.02 mg
Wapń
104.78 mg
52.39 mg
Żelazo
1.65 mg
0.83 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny gofrów orkiszowych 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w gofrach orkiszowych

Lista alergenów dla gofrów orkiszowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka orkiszowa
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania gofrów orkiszowych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka orkiszowa
250 g
1 szklanka
8.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 250 g
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Proszek do pieczenia
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Cukier
10 g
1 łyżka
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Koszt składników
26.60
Jak oceniasz przepis na gofry orkiszowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90.3% osób