Przepis na gofry na słono krok po kroku
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 300 g 2,25 szklanki
- Mleko 1,5% 500 ml 2 szklanki
- Drożdże suche 7 g 1 opakowanie
- Jajko 2 szt.
- Proszek do pieczenia 2 g 0,5 łyżeczki
- Cukier 3 g 1 szczypta
- Szynka z indyka 100 g
- Ser edamski 100 g
- Masło 100 g
- Papryka czerwona 55 g 0,25 sztuki
- Cebula 25 g 0,25 sztuki
Jajka ubij na puszystą pianę z dodatkiem mleka.
Do jajek z mlekiem dodaj drożdże, proszek do pieczenia, dużą szczyptę soli i pieprzu, cukier i roztopione masło.
Cały czas miksując, dodawaj po 1 łyżce mąki.
Gdy ciasto będzie gładkie, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę, szynkę i starty ser żółty.
Masę odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.
Rozgrzej gofrownicę.
Wylej do gofrownicy porcję ciasta i piecz w zależności od mocy urządzenia od 3 do 8 minut.
-
Naleśniki
-
Parówka w cieście francuskim
-
Ryż z jabłkami
-
Bułki cynamonowe
-
Budyń jaglany
-
Omlet cesarski
-
Bułeczki z jagodami
-
Babeczki wielkanocne
-
Grysik
-
Naleśnik bezglutenowy
-
Bułeczki z serem
-
Knedliczki
-
Zupa klopsowa
-
Racuchy bez drożdży
-
Pyry z gzikiem
-
Naleśniki z bananami
-
Placuszki serowe
-
Frytki stekowe
-
Kolacja dla dzieci

(liczba kalorii)
Gofry na słono - cechy przepisu
Więcej o gofrach na słono
Gofry to jedne z najpopularniejszych słodkich przysmaków, szczególnie w Belgii. Gofry belgijskie są znane i lubiane na całym świecie. W naszym kraju przysmak ten szczególnie rozsławiony jest nad morzem. Ze względu na swoją popularność doczekały się wielu wariacji smakowych i modyfikacji, w tym jedną z nich są gofry na słono.
Wytrawne gofry z warzywami, z szynką i z serem są fajną oraz oryginalną propozycją nie tylko na śniadanie, ale również na lunch czy kolację. Słone gofry możesz wykonać z papryką, cukinią, pieczarkami, szpinakiem, jarmużem, kukurydzą, szparagami, pomidorami czy rzodkiewką. Gofry możesz przygotować z każdym serem gouda, emmentaler, radamer, cheddar czy mozzarella. W wersji mięsnej do gofrów możesz dodać szynkę, boczek, kiełbaski lub szynkę parmeńską. Przepis na gofry na słono jest łatwy i dość szybki w przygotowaniu. Ciasto z drożdżami musi odstać chwilę aby drożdże mogły zacząć pracować. Ciasto bez drożdży możesz przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce a rano przygotować pyszne i chrupiące gofry. Dzięki temu zaoszczędzisz rano czas, ale będziesz cieszyć się ciepłym i sycącym śniadaniem.
Gofry chrupiące na słono są fantastycznym i oryginalnym śniadaniem, możesz je także przygotować na lunch lub kolację. Smaczne gofry przypadną do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
Wartości odżywcze gofrów na słono
Energia i białka
(168g)
Węglowodany w gofrach na słono
(168g)
Tłuszcze
(168g)
Witaminy w przepisie na gofry na słono
(168g)
Składniki mineralne w przepisie na gofry na słono
(168g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w gofrach na słono
Lista alergenów dla gofrów na słono przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 1,5%
- Ser edamski
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko