Gofry na słono

Opublikowano: 13.12.2021 r., 18:00 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gofry na słono podane na patelni żeliwnej, na białej ściereczce
Gofry na słono
Wypróbuj najlepszy przepis na najsmaczniejsze gofry na słono. Puszysty i chrupiące gofry z dodatkiem sera, szynki i papryki sprawdzą się na śniadanie oraz na kolację.
Przygotowanie 25 min
Pieczenie 30 min
351 kcal
Kcal w porcji
168 g
Wielkość porcji
74
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 2,25 szklanki (300 g)
  • Mleko 1,5% 2 szklanki (500 ml)
  • Drożdże suche 1 opakowanie (7 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki (2 g)
  • Cukier 1 szczypta (3 g)
  • Szynka z indyka (100 g)
  • Ser edamski (100 g)
  • Masło (100 g)
  • Papryka czerwona 0,25 sztuki (55 g)
  • Cebula 0,25 sztuki (25 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
mikser, duża miska, chochelka, szpatułka, gofrownica

Przepis na gofry na słono krok po kroku

Jajka ubij na puszystą pianę z dodatkiem mleka.

Do jajek z mlekiem dodaj drożdże, proszek do pieczenia, dużą szczyptę soli i pieprzu, cukier i roztopione masło.

Cały czas miksując, dodawaj po 1 łyżce mąki.

Gdy ciasto będzie gładkie, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę, szynkę i starty ser żółty.

Masę odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.

Rozgrzej gofrownicę.

Wylej do gofrownicy porcję ciasta i piecz w zależności od mocy urządzenia od 3 do 8 minut.

Jak oceniasz przepis na gofry na słono
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,5% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat gofrów na słono

Gofry to jedne z najpopularniejszych słodkich przysmaków, szczególnie w Belgii. Gofry belgijskie są znane i lubiane na całym świecie. W naszym kraju przysmak ten szczególnie rozsławiony jest nad morzem. Ze względu na swoją popularność doczekały się wielu wariacji smakowych i modyfikacji, w tym jedną z nich są gofry na słono.

Wytrawne gofry z warzywami, z szynką i z serem są fajną oraz oryginalną propozycją nie tylko na śniadanie, ale również na lunch czy kolację. Słone gofry możesz wykonać z papryką, cukinią, pieczarkami, szpinakiem, jarmużem, kukurydzą, szparagami, pomidorami czy rzodkiewką. Gofry możesz przygotować z każdym serem gouda, emmentaler, radamer, cheddar czy mozzarella. W wersji mięsnej do gofrów możesz dodać szynkę, boczek, kiełbaski lub szynkę parmeńską. Przepis na gofry na słono jest łatwy i dość szybki w przygotowaniu. Ciasto z drożdżami musi odstać chwilę aby drożdże mogły zacząć pracować. Ciasto bez drożdży możesz przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce a rano przygotować pyszne i chrupiące gofry. Dzięki temu zaoszczędzisz rano czas, ale będziesz cieszyć się ciepłym i sycącym śniadaniem.

Gofry chrupiące na słono są fantastycznym i oryginalnym śniadaniem, możesz je także przygotować na lunch lub kolację. Smaczne gofry przypadną do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

Alergeny w gofrach na słono

Lista alergenów dla gofrów na słono przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 1,5%
    • Ser edamski
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze gofrów na słono

na 100g gotowej potrawy

Gofry na słono są świetną propozycją nie tylko na śniadanie. Jest to fajny i zdrowy posiłek, który posmakuje dorosłym i dzieciom.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(168g)
Energia (kcal)
209.43
351.85
Białko (g)
8.02
13.47

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(168g)
Węglowodany (g)
21.18
35.58
Węglowodany przyswajalne (g)
20.52
34.47
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.66
1.11

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(168g)
Tłuszcz (g)
10.29
17.29
Tłuszcze nasycone (g)
6.74
11.32
Tłuszcze nienasycone (g)
3.56
5.97
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.92
4.90
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.64
1.07
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
61.84
103.90

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(168g)
Witamina A (µg (mcg))
113.62
190.88
Witamina B6 (mg)
0.09
0.15
Witamina B12 (µg (mcg))
0.46
0.77
Witamina C (mg)
5.55
9.32
Witamina D (µg (mcg))
0.63
1.06
Witamina E (mg)
0.39
0.66
Retinol (µg (mcg))
105.91
177.94
Tiamina (mg)
0.30
0.51
Ryboflawina (mg)
0.27
0.45
Niacyna (mg)
2.15
3.62
Foliany (µg (mcg))
64.58
108.49
Beta karoten (µg (mcg))
81.99
137.74

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(168g)
Sód (mg)
183.55
308.36
Potas (mg)
168.53
283.13
Wapń (mg)
122.27
205.42
Fosfor (mg)
157.86
265.20
Magnez (mg)
14.34
24.09
Żelazo (mg)
2.02
3.39
Cynk (mg)
0.95
1.60
Miedź (mg)
0.06
0.09
Szacunkowy indeks glikemiczny gofrów na słono 74
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gofrów na słono

Koszt składników
36.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
300 g
2,25 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.69
Za 300 g
Mleko 1,5%
500 ml
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Drożdże suche
7 g
1 opakowanie
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 7 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Proszek do pieczenia
2 g
0,5 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 2 g
Cukier
3 g
1 szczypta
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 3 g
Szynka z indyka
100 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Ser edamski
100 g
3.60
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 100 g
Masło
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Papryka czerwona
55 g
0,25 sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.99
Za 55 g
Cebula
25 g
0,25 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 25 g
Koszt składników
36.50