Gofry na słono
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2,25 szklanki (300 g)
- Mleko 1,5% - 2 szklanki (500 ml)
- Drożdże suche - 1 opakowanie (7 g)
- Jajko (2 szt.)
- Proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki (2 g)
- Cukier - 1 szczypta (3 g)
- Szynka z indyka (100 g)
- Ser edamski (100 g)
- Masło (100 g)
- Papryka czerwona - 0,25 sztuki (55 g)
- Cebula - 0,25 sztuki (25 g)
Przepis na gofry na słono krok po kroku
Jajka ubij na puszystą pianę z dodatkiem mleka.
Do jajek z mlekiem dodaj drożdże, proszek do pieczenia, dużą szczyptę soli i pieprzu, cukier i roztopione masło.
Cały czas miksując, dodawaj po 1 łyżce mąki.
Gdy ciasto będzie gładkie, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę, szynkę i starty ser żółty.
Masę odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.
Rozgrzej gofrownicę.
Wylej do gofrownicy porcję ciasta i piecz w zależności od mocy urządzenia od 3 do 8 minut.
-
Naleśniki
-
Kopytka
-
Parówka w cieście francuskim
-
Ryż z jabłkami
-
Bułki cynamonowe
-
Kluseczki ziemniaczane
-
Kleik ryżowy
-
Pączki z serka homogenizowanego
-
Legumina
-
Budyń jaglany
-
Placki z serka wiejskiego
-
Omlet cesarski
-
Bananowe pancakes
-
Jak zrobić pancake
-
Bułeczki z jagodami
-
Babeczki wielkanocne
-
Grysik
-
Zacierki
-
Kolacja dla dzieci
Więcej informacji na temat gofrów na słono
Gofry to jedne z najpopularniejszych słodkich przysmaków, szczególnie w Belgii. Gofry belgijskie są znane i lubiane na całym świecie. W naszym kraju przysmak ten szczególnie rozsławiony jest nad morzem. Ze względu na swoją popularność doczekały się wielu wariacji smakowych i modyfikacji, w tym jedną z nich są gofry na słono.
Wytrawne gofry z warzywami, z szynką i z serem są fajną oraz oryginalną propozycją nie tylko na śniadanie, ale również na lunch czy kolację. Słone gofry możesz wykonać z papryką, cukinią, pieczarkami, szpinakiem, jarmużem, kukurydzą, szparagami, pomidorami czy rzodkiewką. Gofry możesz przygotować z każdym serem gouda, emmentaler, radamer, cheddar czy mozzarella. W wersji mięsnej do gofrów możesz dodać szynkę, boczek, kiełbaski lub szynkę parmeńską. Przepis na gofry na słono jest łatwy i dość szybki w przygotowaniu. Ciasto z drożdżami musi odstać chwilę aby drożdże mogły zacząć pracować. Ciasto bez drożdży możesz przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce a rano przygotować pyszne i chrupiące gofry. Dzięki temu zaoszczędzisz rano czas, ale będziesz cieszyć się ciepłym i sycącym śniadaniem.
Gofry chrupiące na słono są fantastycznym i oryginalnym śniadaniem, możesz je także przygotować na lunch lub kolację. Smaczne gofry przypadną do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
Alergeny w gofrach na słono
Lista alergenów dla gofrów na słono przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 1,5%
- Ser edamski
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze gofrów na słono
Gofry na słono są świetną propozycją nie tylko na śniadanie. Jest to fajny i zdrowy posiłek, który posmakuje dorosłym i dzieciom.
Energia i białka
(168g)
Węglowodany
(168g)
Tłuszcze
(168g)
Witaminy
(168g)
Składniki mineralne
(168g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.