Gofry na kefirze

Opublikowano: 29.12.2021 r., 21:07 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
gofry na kefirze
Gofry na kefirze
Gofry, które są jeszcze bardziej puszyste i delikatne niż tradycyjna wersja, którą znasz. Poznaj mój przepis na gofry na kefirze.
Przygotowanie 15 min
Smażenie i Mieszanie i łączenie 7 min
101 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Kefir 1 szklanka (250 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 1/2 szklanki (125 g)
  • Cukier 2 łyżki (20 g)
  • Cukier puder 3 łyżki (30 g)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
pędzelek, miska, gofrownica

Przepis na gofry na kefirze krok po kroku

Mąkę przesiej przez sito do miski.

Wbij jajko, wlej kefir, dodaj cukier i wymieszaj.

Gofrownicę nasmaruj olejem rzepakowym i wylewaj ciasto porcjami.

Upiec gofry do momentu zarumienienia.

Jak oceniasz przepis na gofry na kefirze
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,5% osób

Więcej informacji na temat gofrów na kefirze

Gofry na kefirze, są jeszcze bardziej delikatne i puszyste niż tradycyjna wersja. Dlatego będzie to dobry pomysł na deser dla dzieci, ale nie tylko, chrupiące gofry pokochają też dorośli.

Przepis jest bardzo prosty, poradzi sobie z nim każdy, nawet osoba zaczynająca swoją przygodę w kuchni. Po 15 minutach będziesz mieć pyszne, domowe gofry idealne na śniadanie.

Zatem jak zrobić gofry na kefirze?

Do ich przygotowania potrzebujesz bardzo podobnych składników jak na naleśniki. Zaopatrz się w mąkę, w moim przepisie skorzystałam ze zwykłej mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten. Jeśli, zmagasz się z chorobami glutenozależnymi i musisz eliminować gluten ze swojej codziennej diety, zamień ją na mąkę naturalnie bezglutenową np. kukurydziana, gryczana lub skorzystaj z bezglutenowych mieszanek.

Dodatkowo będą nam potrzebne jajka, kefir, cukier i cukier puder, którym zawsze posypuje gotowe gofry. Cukier wsyp do miski i utrzyj z jajkami za pomocą miksera, do momentu, aż powstanie delikatna pianka. Do osobnej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia i połącz suche składniki z mokrymi. Na samym końcu dodaj kefir i dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno mieć gęstą i jednolitą konsystencję, bez grudek. Tak przygotowane ciasto wylewaj porcjami na mocno rozgrzaną gofrownicę. Po chwili nasze najlepsze gofry gotowe.

Możesz posypać je tylko cukrem pudrem lub podawać z bitą śmietaną i z owocami.

Najlepiej sprawdzą się tutaj świeże owoce, jeśli jednak jesteśmy w okresie zimowym, z łatwością przygotujesz domową frużelinę z mrożonych owoców.

Wystarczy, że przełożysz je do garnka, dodasz odrobinę wody i zaczniesz podgrzewać na małym ogniu, po chwili, gdy owoce zaczną się rozpadać, dodaj łyżeczkę mąki ziemniaczanej.

Ona zagęści nasze owoce z sokiem i powstanie domowa, zdrowa frużelina, wolna od barwników, nadmiaru cukru i konserwantów. Jak widzisz, pomysłów na dodatki do gofrów, jest bardzo wiele, wybierz swój ulubiony i przygotuj przepis na gofry na kefirze. Gofry będą dobre nawet dla najmłodszych członków rodziny, wtedy podawaj suche bez dodatków, będą one tak samo smaczne, jak z nimi.

Alergeny w gofrach na kefirze

Lista alergenów dla gofrów na kefirze przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Kefir
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia

Wartości odżywcze gofrów na kefirze

na 100g gotowej potrawy

Jeśli chcesz przygotować gofry w wersji bezglutenowej, zamień mąkę pszenną np. na gryczaną.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
202.72
101.36
Białko (g)
6.85
3.43

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
30.63
15.32
Węglowodany przyswajalne (g)
30.63
15.32
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
5.98
2.99
Tłuszcze nasycone (g)
1.47
0.73
Tłuszcze nienasycone (g)
4.51
2.26
Cholesterol (mg)
43.42
21.71
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.72
0.36
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.26
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.72
0.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
47.92
23.96
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
36.53
18.26
Potas (mg)
129.13
64.57
Wapń (mg)
76.01
38.01
Fosfor (mg)
105.28
52.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.30
8.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.61
0.80
Cynk (mg)
0.64
0.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gofrów na kefirze 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gofrów na kefirze

Koszt składników
22.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kefir
250 g
1 szklanka
2.20
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.38
Za 250 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mąka pszenna typ 500
125 g
1/2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 125 g
Cukier
20 g
2 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Cukier puder
30 g
3 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
22.70