Gofry marchewkowe

Opublikowano: 31.10.2022 r., 0:04 | Autor: Martyna Bednarczyk
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
gofry marchewkowe z jeżynami
Gofry marchewkowe
Gofry marchewkowe to idealny deser dla dzieci niejadków. Są słodkie i zdrowe. Cukier zastąpiłam erytrolem. Dlatego nawet dorośli dbający o linię mogą jeść bez obaw o sylwetkę. Deser jest bardzo zdrowy, ponieważ mąkę pszenną zastąpiłam orkiszową i orkiszową pełnoziarnistą. Cynamon nadaje charakterystyczny smak.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 10 min
213 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
62
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Jajko 1 sztuka (55 szt.)
  • Marchewka 1 sztuka (80 g)
  • Mąka orkiszowa 1 łyżka (25 g)
  • Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista 1 łyżka (25 g)
  • Jogurt naturalny 2% 2 łyżki (50 g)
  • Cynamon (5 g)
  • Kakao 16% (proszek) (5 g)
  • Erytrol (15 g)
  • Proszek do pieczenia (2 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon, proszek do pieczenia, erytrytol, kakao
Sprzęt kuchenny
tarka, miska, gofrownica

Przepis na gofry marchewkowych krok po kroku

Marchew obierz i zetrzyj na tarce na drobnych oczkach.

Wymieszaj marchew, mąki, jajko i jogurt na jednolitą masę.

Dopraw cynamonem i erytrolem.

Dodaj do masy proszek do pieczenia i kakao.

Masę przelej do nagrzanej gofrownicy.

Upiecz 2 duże gofry.

Czas pieczenia jest uzależniony od mocy urządzenia, ale wynosi ok. 10 minut. Warto sprawdzać podczas pieczenia, czy nie są surowe.

Jak oceniasz przepis na gofry marchewkowych
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,6% osób

Więcej informacji na temat gofrów marchewkowych

Jeśli szukacie przepisu na zdrowe gofry, to dobrze trafiliście. Dziś mam dla Was przepis na gofry marchewkowe. Jest to sprawdzony przepis na zdrowe gofry, które można serwować zarówno na deser, jak i śniadanie. Dzieci uwielbiają. Są to najlepsze gofry marchewkowe, jakie kiedykolwiek udało mi się zrobić, z kakao i z dodatkiem cynamonu smakują wyśmienicie. Podobno były pyszne. Poza tym zniknęły w kilka minut, się musiały być bardzo dobre.

Zasmakują nawet największemu niejadkowi. Gofry marchewkowe są świetnym sposobem na przemycenie warzyw. Ponadto dostarczają dużo błonnika. Dzięki obecności mąki pełnoziarnistej pomagają zwalczyć zaparcia. Gdyby zastąpić jasną mąkę tylko pełnoziarnista, to spokojnie mogłyby je zjeść osoby z insulinoopornością. Mąkę również można wymieszać z orzechami i wszystko razem zblendować. Wtedy gofry będą świetnym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Robiłam jeszcze gofry z cukinii, szpinaku i buraka. W ten sposób dzieciom można dostarczyć niezbędnych witamin.

Zaletą tych gofrów jest to, że można je podawać z dowolnymi dodatkami, zarówno na słodko, jak i wytrawnie. W wersji wytrawnej lubimy z pesto, camembertem, awokado i dowolnymi warzywami (np. pomidorkami i papryką). Z kolei, w wersji na słodko najlepiej smakują z masłem orzechowym, twarożkiem oraz dowolnymi owocami (np. gruszką). Cynamon dodaje gofrom charakterystyczny smak oraz zapach, kojarzący się ze Świętami Bożego Narodzenia.

Jak zrobić gofry marchewkowe? Poniżej podaję sprawdzony przepis na domowe i smaczne gofry marchewkowe.

Jedną marchew ścieramy na tarce na drobnych oczkach (można także rozdrobnić w malakserze). Mieszamy z kakao, cynamonem mąką orkiszową (mąka jasna zmieszana z pełnoziarnistą), jogurtem naturalnym i jajkiem. Następnie pieczemy w nagrzanej gofrownicy (jeśli gofrownica jest o wysokiej mocy, to nie musimy jej smarować olejem). Czas pieczenia uzależniony jest od mocy urządzenia, ale przeciętnie wynosi ok. 10 minut. Zjadamy z dowolnymi dodatkami. W moim przypadku jest to jogurt grecki i owoce. Smacznego!

Alergeny w gofrach marchewkowych

Lista alergenów dla Gofrów marchewkowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka orkiszowa
    • Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista
    • Proszek do pieczenia
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%

Wartości odżywcze gofrów marchewkowych

na 100g gotowej potrawy

Fit gofry marchewkowe to zdrowy deser.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
142.23
213.35
Białko (g)
12.12
18.18

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
2.84
4.27
Węglowodany przyswajalne (g)
2.45
3.67
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.40
0.59

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
9.00
13.49
Tłuszcze nasycone (g)
3.76
5.64
Tłuszcze nienasycone (g)
5.24
7.85
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.44
5.15
Brak danych dla: mąka orkiszowa, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.80
2.70
Brak danych dla: mąka orkiszowa, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
348.34
522.52

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina C (mg)
0.16
0.23
Brak danych dla: mąka orkiszowa, erytrol.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
1.87
2.81
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%, erytrol.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
136.71
205.07
Wapń (mg)
60.90
91.35
Brak danych dla: erytrol.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.74
2.61
Brak danych dla: erytrol.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gofrów marchewkowych 62
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gofrów marchewkowych

Koszt składników
99.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
55 szt.
1 sztuka
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 10
55.00
Za 55 szt.
Marchewka
80 g
1 sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 80 g
Mąka orkiszowa
25 g
1 łyżka
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 25 g
Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista
25 g
1 łyżka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 25 g
Jogurt naturalny 2%
50 g
2 łyżki
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 50 g
Cynamon
5 g
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 5 g
Kakao 16% (proszek)
5 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 5 g
Erytrol
15 g
18.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.54
Za 15 g
Proszek do pieczenia
2 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 2 g
Koszt składników
99.70