Gofry jak z budki

Opublikowano: 15.08.2022 r., 9:53 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gofry jak z budki podane z dodatkiem bitej śmietany oraz świeżych owoców.
Gofry jak z budki
Gofry jak z budki to doskonały pomysł na deser dla dzieci i dorosłych. Przepis na gofry jest bardzo prosty, dlatego warto wykorzystać go do przygotowania pysznej przekąski.
Przygotowanie 30 min
624 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (300 g)
  • Proszek do pieczenia 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
  • Cukier 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Cukier wanilinowy 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Olej rzepakowy pół szklanki (125 ml)
  • Mleko 3,2% (300 ml)
  • Bita śmietana (100 g)
  • Truskawki (300 g)
  • Borówka amerykańska (250 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
mikser, miska, gofrownica

Przepis na gofry jak z budki krok po kroku

Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier oraz cukier wanilinowy. Składniki dokładnie wymieszaj.

Następnie do miski dodaj jajka, olej rzepakowy oraz mleko. Składniki zmiksuj na gładką masę.

Gofrownice rozgrzej, nałóż ciasto oraz dokładnie rozprowadź je po całej powierzchni.

Gofry piecz przez około 3 minuty.

Truskawki pozbaw szypułek, umyj i pokrój na mniejsze kawałki.

Borówki dokładnie umyj.

Gofry po upieczeniu podawaj z dodatkiem bitej śmietany, truskawek oraz borówek.

Jak oceniasz przepis na gofry jak z budki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,4% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat gofrów jak z budki

Gofry jak z budki to doskonały pomysł na deser dla dzieci i dorosłych. Domowe gofry można podać z ulubionymi dodatkami, jednak w przepisie wykorzystamy bitą śmietanę oraz sezonowe owoce. Przepis na gofry jak z budki jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu niezbędne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy, jajka, olej rzepakowy, mleko, bita śmietana, truskawki oraz borówki amerykańskie.

Jak zrobić gofry jak z budki? Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier oraz cukier wanilinowy. Składniki dokładnie wymieszaj. Następnie do miski dodaj jajka, olej rzepakowy oraz mleko. Składniki zmiksuj na gładką masę. Gofrownice rozgrzej, nałóż ciasto oraz dokładnie rozprowadź je po całej powierzchni. Gofry piecz przez około 3 minuty. Truskawki pozbaw szypułek, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Borówki dokładnie umyj. Gofry po upieczeniu podawaj z dodatkiem bitej śmietany, truskawek oraz borówek.

Truskawki to owoce, które zawierają składniki mineralne i witaminy, które pozytywnie wpływają na funkcje organizmu. Znajdziemy w nich spore ilości witaminy C, która odpowiedzialna jest za wzmocnienie układu odpornościowego. Jej odpowiednia podaż przyczynia się do zmniejszenia ryzyka rozwoju wielu chorób. Truskawki stanowią również źródło magnezu, którego podaż odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Znajdziemy w nich także krzem, który wpływa na kondycję włosów, skóry oraz paznokci.

Borówki mają ciemnoniebieski kolor i są większe od jagód. Zawierają małą ilość kalorii. Borówki amerykańskie zawierają dużą ilość flawonoidów, które są naturalnymi substancjami o działaniu antyoksydacyjnym. Podsumowując pyszne gofry z bitą śmietaną i owocami są łatwe i szybkie do przygotowania. Świetnie sprawdzą się na słodkie śniadanie lub deser zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Sprawdzony przepis gwarantuje wykonanie wspaniałych, chrupiących gofrów. Najlepsze gofry są dobre do spożycia od razu po upieczeniu.

Alergeny w gofrach jak z budki

Lista alergenów dla gofrów jak z budki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • bita śmietana

Wartości odżywcze gofrów jak z budki

na 100g gotowej potrawy

Gofry jak z budki to doskonała propozycja na smaczny deser. Dodatki można dobrać dowolnie, jednak warto wybrać świeże, sezonowe owoce.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
208.09
624.26
Białko (g)
4.83
14.48

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
22.27
66.80
Węglowodany przyswajalne (g)
21.47
64.40
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.80
2.40
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
11.41
34.24
Tłuszcze nasycone (g)
2.74
8.21
Tłuszcze nienasycone (g)
8.68
26.03
Cholesterol (mg)
34.18
102.53
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina B6 (mg)
0.06
0.19
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.39
1.16
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.21
0.64
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.49
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.47
4.40
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
38.56
115.67
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
21.37
64.11
Potas (mg)
183.06
549.19
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
71.15
213.44
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
116.11
348.33
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.74
44.22
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.40
4.21
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.47
1.40
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.19
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gofrów jak z budki 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gofrów jak z budki

Koszt składników
56.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Proszek do pieczenia
10 g
1 płaska łyżka stołowa
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Cukier
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Cukier wanilinowy
10 g
1 płaska łyżka stołowa
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 10 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
125 ml
pół szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Mleko 3,2%
300 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 ml
Bita śmietana
100 g
12.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 100 g
Truskawki
300 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 300 g
Borówka amerykańska
250 g
6.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 250 g
Koszt składników
56.20