Przepis na gofry dla dzieci krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 100 g
- Mleko 2% 200 ml
- Jajko 1 szt.
- Cukier 20 g
- Proszek do pieczenia 4 g
Do dużej miski dodaj mleko i wbij jaja.
Przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj cukier.
Wszystko wymieszaj razem rózgą, by nie było grudek.
Nagrzej gofrownicę i wlewaj małymi porcjami ciasto.
Podpiekaj przez 4 minuty. Kolejne gofry wykonuj tak samo.
Często zadawane pytania
-
Naleśniki
-
Parówka w cieście francuskim
-
Ryż z jabłkami
-
Bułki cynamonowe
-
Budyń jaglany
-
Omlet cesarski
-
Bułeczki z jagodami
-
Babeczki wielkanocne
-
Grysik
-
Naleśnik bezglutenowy
-
Bułeczki z serem
-
Knedliczki
-
Zupa klopsowa
-
Racuchy bez drożdży
-
Pyry z gzikiem
-
Naleśniki z bananami
-
Placuszki serowe
-
Frytki stekowe
-
Kolacja dla dzieci

(liczba kalorii)
Gofry dla dzieci - cechy przepisu
Więcej o gofrach dla dzieci
Gofry dla dzieci to wspaniała opcja dla każdego, kto kocha proste domowe desery. Do ich przygotowania wystarczy tylko kilka prostych składników i dobra gofrownica. To smaczne rozwiązanie na deser.
Przepis na gofry dla dzieci to doskonała opcja dla każdego, kto szuka pomysłu na naprawdę smaczny i niezbyt słodki deser. To dobry przepis na szybki i łatwy deser, który nie sprawia, że trzeba siedzieć cały dzień w kuchni. Wystarczy do niego tylko dobrej jakości gofrownica i można wyczarować danie, które oczaruje każdego. Te gofry są naprawdę puszyste i bardzo chrupiące. Można je podawać z pysznymi owocami, dzięki czemu będą naprawdę zdrową opcją. By uczynić z nich jeszcze bardziej fit przekąskę można zamienić dodatek cukru na dowolny słodzik, a mąkę wymieszać w proporcji pół na pół z owsianą pełnoziarnistą. Dzięki temu będą mniej kaloryczne, bardziej sycące, a ich ładunek glikemiczny będzie zdecydowanie niższy. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić gofry dla dzieci, by były pyszne, a przy tym łatwe i w pełni domowe. To dobre rozwiązanie nawet dla początkujących kucharzy, gdyż ich zrobienie zabiera mało czasu. To najlepsze rozwiązanie na słodko. Wspaniale smakują połączone z cukrem pudrem i owocami. Chrupiące gofry są pysznym i łatwym deserem, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych słodkości. Te z tego przepisu zawsze wychodzą idealnie kruche i puszyste, czyli po prostu najlepsze. Można je podawać ze świeżymi owocami, czy posypane cukrem pudrem, jednak są tak dobre, że znikają w mgnieniu oka nawet bez dodatków. Warto więc od razu zrobić większą porcję. Przepis na chrupiące gofry jest niezwykle prosty. Pozwala w ekspresowym tempie stworzyć deser tak pyszny, że ciężko jest obok niego przejść obojętnie. Gofry są idealnie słodkie i miękkie. Na pewno przypadną do gustu najmłodszym domownikom, którzy docenią je za niezwykłą chrupkość i słodycz. W tej wersji olej dodawany jest do ciasta, dzięki czemu nie trzeba dodatkowo natłuszczać gofrownicy. Tak podpieczone gofry są lżejsze i smaczniejsze. Z tego przepisu dowiesz się również jak stworzyć ciasto do gofrów, które będzie słodkie, ale nie mdlące, a przy tym niesamowicie chrupiące.
Wartości odżywcze gofrów dla dzieci
Energia i białka
(187g)
Węglowodany w gofrach dla dzieci
(187g)
Tłuszcze
(187g)
Witaminy w przepisie na gofry dla dzieci
(187g)
Składniki mineralne w przepisie na gofry dla dzieci
(187g)
-
mąka pszenna,
mleko,
jajka,
cukier,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w gofrach dla dzieci
Lista alergenów dla gofrów dla dzieci przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko