Gofry czekoladowe
- Mąka owsiana pełnoziarnista - 1 szklanka (250 g)
- Mleko 2% - 1/2 szklanki (125 ml)
- Jajko (1 szt.)
- Kakao 16% (proszek) - 1 łyżka (10 g)
- Cukier - 1 łyżka (10 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (5 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na gofry czekoladowe krok po kroku
Mąkę wsyp do miski, wlej mleko i wymieszaj za pomocą rózgi.
Wbij jajko, wsyp cukier, kakao i proszek do pieczenia.
Mieszaj do momentu połączenia się składników.
Gofrownicę nasmaruj olejem rzepakowym i dodaj 2-3 łyżki ciasta.
Upiecz w gofrownicy przez 5-7 minut.
Więcej informacji na temat gofrów czekoladowych
Gofry czekoladowe z mąki pełnoziarnistej to szybkie i łatwe w przygotowaniu danie, które możesz podawać jako śniadanie na słodko lub deser w ciągu dnia.
Aby przygotować dobre i smaczne, domowe gofry na słodko potrzebujesz prosty przepis na najlepsze ciasto na gofry.
Świetnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na gofry czekoladowe, dzięki któremu przygotujesz szybkie i pulchne gofry. Będzie to idealna propozycja posiłku dla dzieci, ale nie tylko, przygotuj pyszny deser dla całej Twojej rodziny.
Gofry z mąki pełnoziarnistej powstają z kilku składników takich jak: mąka o grubym przemiale, postaw na razową, żytnią lub mieszankę mąk pełnoziarnistych, jajka, mleko lub napój roślinny, cukier, kakao i odrobina oleju.
Śmiało możesz przygotować gofry w wersji bezglutenowej. Wystarczy, że wybierzesz odpowiednią mąkę np. ryżową lub z ciecierzycy. Możesz skorzystać też z mąki orkiszowej, która powinna być bezglutenowa, jednak bardzo często dochodzi do jej zanieczyszczenia glutenem w trakcie uprawy, zbiorów i magazynowania. Dlatego, jeśli cierpisz na choroby glutenozależne, koniecznie wybierz mąkę orkiszową oznaczoną symbolem przekreślonego kłosa.
Zatem, jak zrobić gofry czekoladowe?
W pierwszej kolejności przesiej mąkę przez sitko, wbij jajka i wlej mleko. Całość wymieszaj i dodaj pozostałe składniki oprócz oleju. Wymieszaj całość za pomocą rózgi. Ciasto powinno mieć nieco bardziej gęstą konsystencję niż ciasto naleśnikowe.
Jeśli masz więcej czasu odstaw ciasto na chwilę i daj mu poleżakować, jeśli nie śmiało, też możesz od razu upiec gofry.
Wystarczy, że nasmarujesz dokładnie gofrownicę olejem i dodasz 2-3 łyżki przygotowanego ciasta. Upiecz gofry 4-5 minut, po tym czasie nasze pyszne i chrupiące słodycze gotowe.
Gotowe gofry z kakao będą idealne dla dzieci, ale nie tylko, zapewne pokocha je większość dorosłych. Najlepsze będą, jeśli podasz je z owocami, bitą śmietaną lub lodami. Jeśli masz domowy dżem lub konfiturę wystaw ją na stół w towarzystwie chrupiących gofrów.
Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Alergeny w gofrach czekoladowych
Lista alergenów dla gofrów czekoladowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Proszek do pieczenia
Wartości odżywcze gofrów czekoladowych
Gofry podawaj z domowymi lodami, bitą śmietaną lub z ulubionymi owocami.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
-
mleko,
jajka,
kakao,
cukier,
olej rzepakowy,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.