Gofry białkowe fit bez cukru
- Mleko 2% (200 ml)
- Mąka orkiszowa (150 g)
- Odżywka białkowa (30 g)
- Olej rzepakowy (20 ml)
- Jajko (1 szt.)
Przepis na gofry białkowe fit bez cukru krok po kroku
Rozgrzej gofrownicę, natłuść ją delikatnie olejem (lub spryskaj tłuszczem w sprayu) - to tłuszcz dodatkowy, nie z ilości składników.
W misce umieść wszystkie składniki (w tym 20 g oleju oraz łyżeczkę proszku do pieczenia).
Zmiksuj całość na jednolitą masę.
Na dobrze rozgrzaną gofrownicę wylewaj porcje ciasta.
Piecz gofry przez około 7 minut (mają być rumiane i dobrze upieczone). Pamiętaj, że czas pieczenia jest silnie uzależniony od mocy gofrownicy.
Podawaj gofry tak jak lubisz.
-
Pasta z awokado
-
Sałatka na grilla
-
Filet z kurczaka
-
Pasztet z królika
-
Kapusta wigilijna
-
Ceviche
-
Kotlety z soczewicy
-
Dorsz pieczony
-
Bataty z piekarnika
-
Pałki z kurczaka
-
Pieczone buraki
-
Ryba z piekarnika
-
Sałatka z pomidorów
-
Kaszotto z warzywami w pomidorowym sosie z posypką z orzeszków
-
Sałatka z kurczakiem i mango
-
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem
-
Koktajl sirt
-
Makaron z fasolką szparagową, kurczakiem i pesto
-
Dietetyczna kolacja
Więcej informacji na temat gofrów białkowych fit bez cukru
Jesteś na diecie, ale masz ochotę na gofry? Te pełnoziarniste gofry białkowe fit bez cukru są pyszne, pełnowartościowe, zdrowe i dietetyczne. Najlepsze są na gorąco. Domowe, proteinowe gofry są łatwe i szybkie do zrobienia. Dobre będą z praktycznie wszystkim. Przepis na gofry białkowe jest fit i nie zawiera białego cukru — idealnie sprawdzi się na diecie. Super opcją także dla wszystkich, którzy chcą się zdrowo odżywiać. Nie ma to, jak zrobić gofry białkowe na pyszne, słodkie, zdrowe śniadanie. To bardzo prosty przepis.
Gofry białkowe to potrawa, która jest pyszna, a przy tym dietetyczna i zdrowa. Doskonale poradzi sobie z zaspokojeniem ochoty na słodkie. Jeżeli chcesz zrobić dobry deser podczas redukcji masy ciała, zrób coś, co dostarczy Ci białko, tłuszcz i węglowodany. Ta propozycja będzie jak najbardziej odpowiednia. Ten fit przepis na gofry białkowe cechuje się brakiem cukru dodanego i wysoką ilością błonnika. Dzięki temu, zjedzenie gofrów proteinowych zapewni dużą sytość. Te dietetyczne, domowe gofry mają niski indeks glikemiczny.
Gofry proteinowe są szybkie i bardzo łatwe do zrobienia. Możesz je przygotować na śniadanie czy kolację. Można je także wziąć ze sobą do pracy. Gofry białkowe możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Najlepsze są z domową konfiturą, owocami, bitą śmietaną, masłem orzechowym czy różnego rodzaju kremami (na przykład orzechowo-czekoladowymi). Dobre będą też z jogurtem naturalnym i bakaliami. Najlepiej użyć dodatków bez dodanego cukru.
Jak zrobić gofry białkowe? To tak prosty przepis, który robi się bardzo szybko i łatwo, że decydowanie jest godny polecenia. Do przepisu na gofry białkowe należy dobrze rozgrzać gofrownicę. Dodatkowo natłuść ją. Dobry do tego będzie olej w sprayu. Jeśli go nie masz, najlepiej byłoby posmarować gofrownicę natłuszczonym pędzelkiem albo ręcznikiem kuchennym. Zmiksuj wszystkie składniki ciasta, a następnie wylej je na płytkę grzewczą w gofrownicy. Zapełnij płytkę, by przykryła ją całkowicie, ale też zadbaj o to, by ciasta nie było zbyt dużo – może wypłynąć z gofrownicy. Piecz gofry, aż będą dobrze upieczone (ścięte, zwarte i rumiane). Jak zrobisz gofry białkowe, podawaj je z ulubionymi dodatkami.
Bardzo dużo zależy od gofrownicy. Dobra gofrownica to klucz do zrobienia tego prostego przepisu. To, jak długo trzeba piec gofry proteinowe, zależy właśnie od mocy Twojego urządzenia do pieczenia gofrów. Najlepsze gofry wychodzą z gofrownicy o minimalnej mocy 800 W, ale zdecydowanie warto postawić na te o mocy przynajmniej 1200 W.
Alergeny w gofrach białkowych fit bez cukru
Lista alergenów dla gofrów białkowych fit bez cukru przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- odżywka białkowa
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- mąka orkiszowa
- proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze gofrów białkowych fit bez cukru
Gofry białkowe mają podwyższoną zawartość białka. Mają niski indeks glikemiczny. Nie mają dodanego białego cukru. Z tego względu są polecana osobom, które ograniczają go w diecie.
Energia i białka
(228g)
Węglowodany
(228g)
Tłuszcze
(228g)
Witaminy
(228g)
Składniki mineralne
(228g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.