Przepis na gofry bez cukru krok po kroku
- Mleko 2% 460 ml 2 szklanki
- Mąka pszenna typ 500 260 g 2 szklanki
- Jajko 2 szt.
- Proszek do pieczenia 10 g 1 łyżka
- Olej rzepakowy 70 ml 1/3 szklanki
- Sól 1 g szczypta
W misce ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
W drugiej misce połącz pozostałe składniki za pomocą miksera.
Z użyciem drewnianej łyżki delikatnie wmieszaj ubite białka do ciasta.
Gofry piecz w dobrze nagrzanej gofrownicy, aż będą rumiane i chrupiące.
Często zadawane pytania

(liczba kalorii)
Gofry bez cukru - cechy przepisu
Więcej o gofrach bez cukru
Dziś prezentujemy przepis na gofry bez cukru. Te pyszne wafle kojarzone są głównie z wakacyjnymi wyjazdami. Nie trzeba wyjeżdżać nad morze lub w góry by móc zjeść dobre gofry. Wystarczy przyrządzić samodzielnie ciasto na gofry i upiec je w gofrownicy, by ten pyszny deser zagościł w Waszym domu.
Gofry swoje początki miały już w średniowieczu. W tym czasie ich pieczenie odbywało się pomiędzy dwoma żeliwnymi blaszkami umieszczonymi nad paleniskiem. W wieku XIII powstały pierwsze formy o fakturze plastra miodu, dzięki czemu przypominały już one trochę nasze, obecne gofry. Choć obecnie uznawane są głównie za deser, to wcześniej stanowiły zamiennik pieczywa i podawano je np. z mięsami przygotowanymi w sosie.
Pod nazwą gofry znajdziemy tak naprawdę kilka różnych wafli różniących się dodatkami takimi, jak np. miód czy cynamon. Z Holandii warto przywieźć stroopwafels- bardzo cienkie, okrągłe, przekładane karmelem gofry. W Skandynawii wykonuje się głównie gofry w kształcie serca. Natomiast w Ameryce, te najbardziej nam znane, chrupiące, prostokątne gofry stanowią częste śniadanie.
Aby były one odpowiednio chrupiące, należy przypilnować ilości dodawanych składników, czyli mąki, mleka, proszku do pieczenia, oleju i jaj. Odpowiednia ich proporcja spowoduje, że gofry wyjdą naprawdę smaczne i będą świetnym deserem nie tylko dla dzieci. Jeśli jeszcze zastanawiasz się jak zrobić gofry bez cukru, to w pierwszym kroku oddziel białka od żółtek. Z białek ze szczyptą soli ubij sztywną pianę. W drugiej misce połącz pozostałe składniki za pomocą miksera. Następnie delikatnie wmieszaj ubite białka za pomocą drewnianej łyżki. Teraz wystarczy upiec gofry w gofrownicy. Sami widzicie, że to naprawdę prosty przepis na ciasto na gofry.
Jeśli chcesz podać domowe gofry z bitą śmietaną, również wykonaną w domu to wystarczy ubić schłodzoną śmietankę 36% na sztywną pianę. Możesz dodać cukier puder lub pominąć ten krok. Śmietana sama w sobie jest odrobinę słodka. Jeśli chcesz, by gofry były słodkie, podaj je z owocami.
Wartości odżywcze gofrów bez cukru
Energia i białka
(55g)
Węglowodany w gofrach bez cukru
(55g)
Tłuszcze
(55g)
Witaminy w przepisie na gofry bez cukru
(55g)
Składniki mineralne w przepisie na gofry bez cukru
(55g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w gofrach bez cukru
Lista alergenów dla gofrów bez cukru przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko