Gofry bez cukru
- Mleko 2% - 2 szklanki (460 ml)
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (260 g)
- Jajko (2 szt.)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżka (10 g)
- Olej rzepakowy - 1/3 szklanki (70 ml)
- Sól - szczypta (1 g)
Przepis na gofry bez cukru krok po kroku
W misce ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
W drugiej misce połącz pozostałe składniki za pomocą miksera.
Z użyciem drewnianej łyżki delikatnie wmieszaj ubite białka do ciasta.
Gofry piecz w dobrze nagrzanej gofrownicy, aż będą rumiane i chrupiące.
Więcej informacji na temat gofrów bez cukru
Dziś prezentujemy przepis na gofry bez cukru. Te pyszne wafle kojarzone są głównie z wakacyjnymi wyjazdami. Nie trzeba wyjeżdżać nad morze lub w góry by móc zjeść dobre gofry. Wystarczy przyrządzić samodzielnie ciasto na gofry i upiec je w gofrownicy, by ten pyszny deser zagościł w Waszym domu.
Gofry swoje początki miały już w średniowieczu. W tym czasie ich pieczenie odbywało się pomiędzy dwoma żeliwnymi blaszkami umieszczonymi nad paleniskiem. W wieku XIII powstały pierwsze formy o fakturze plastra miodu, dzięki czemu przypominały już one trochę nasze, obecne gofry. Choć obecnie uznawane są głównie za deser, to wcześniej stanowiły zamiennik pieczywa i podawano je np. z mięsami przygotowanymi w sosie.
Pod nazwą gofry znajdziemy tak naprawdę kilka różnych wafli różniących się dodatkami takimi, jak np. miód czy cynamon. Z Holandii warto przywieźć stroopwafels- bardzo cienkie, okrągłe, przekładane karmelem gofry. W Skandynawii wykonuje się głównie gofry w kształcie serca. Natomiast w Ameryce, te najbardziej nam znane, chrupiące, prostokątne gofry stanowią częste śniadanie.
Aby były one odpowiednio chrupiące, należy przypilnować ilości dodawanych składników, czyli mąki, mleka, proszku do pieczenia, oleju i jaj. Odpowiednia ich proporcja spowoduje, że gofry wyjdą naprawdę smaczne i będą świetnym deserem nie tylko dla dzieci. Jeśli jeszcze zastanawiasz się jak zrobić gofry bez cukru, to w pierwszym kroku oddziel białka od żółtek. Z białek ze szczyptą soli ubij sztywną pianę. W drugiej misce połącz pozostałe składniki za pomocą miksera. Następnie delikatnie wmieszaj ubite białka za pomocą drewnianej łyżki. Teraz wystarczy upiec gofry w gofrownicy. Sami widzicie, że to naprawdę prosty przepis na ciasto na gofry.
Jeśli chcesz podać domowe gofry z bitą śmietaną, również wykonaną w domu to wystarczy ubić schłodzoną śmietankę 36% na sztywną pianę. Możesz dodać cukier puder lub pominąć ten krok. Śmietana sama w sobie jest odrobinę słodka. Jeśli chcesz, by gofry były słodkie, podaj je z owocami.
Alergeny w gofrach bez cukru
Lista alergenów dla gofrów bez cukru przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze gofrów bez cukru
W dobrze zbilansowanej diecie jest miejsce również na smaczne desery. Warto jednak zwracać uwagę na ilość dodawanego do nich cukru.
Energia i białka
(55g)
Węglowodany
(55g)
Tłuszcze
(55g)
Witaminy
(55g)
Składniki mineralne
(55g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.