Gofry bez cukru

Opublikowano: 22.12.2021 r., 2:47 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zdrowe gofry z owocami
Gofry bez cukru
Wakacyjne wyjazdy nie mogą obejść się bez pysznych i chrupiących gofrów. Dlatego, jeśli chcesz, przypomnieć sobie smak lata koniecznie wypróbuj nasz przepis na gofry bez cukru.
Przygotowanie 10 min
118 kcal
Kcal w porcji
55 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 15 porcji
  • Mleko 2% - 2 szklanki (460 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (260 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżka (10 g)
  • Olej rzepakowy - 1/3 szklanki (70 ml)
  • Sól - szczypta (1 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
mikser, miska, drewniana łyżka, gofrownica

Przepis na gofry bez cukru krok po kroku

W misce ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.

W drugiej misce połącz pozostałe składniki za pomocą miksera.

Z użyciem drewnianej łyżki delikatnie wmieszaj ubite białka do ciasta.

Gofry piecz w dobrze nagrzanej gofrownicy, aż będą rumiane i chrupiące.

Jak oceniasz przepis na gofry bez cukru
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,4% osób

Więcej informacji na temat gofrów bez cukru

Dziś prezentujemy przepis na gofry bez cukru. Te pyszne wafle kojarzone są głównie z wakacyjnymi wyjazdami. Nie trzeba wyjeżdżać nad morze lub w góry by móc zjeść dobre gofry. Wystarczy przyrządzić samodzielnie ciasto na gofry i upiec je w gofrownicy, by ten pyszny deser zagościł w Waszym domu.

Gofry swoje początki miały już w średniowieczu. W tym czasie ich pieczenie odbywało się pomiędzy dwoma żeliwnymi blaszkami umieszczonymi nad paleniskiem. W wieku XIII powstały pierwsze formy o fakturze plastra miodu, dzięki czemu przypominały już one trochę nasze, obecne gofry. Choć obecnie uznawane są głównie za deser, to wcześniej stanowiły zamiennik pieczywa i podawano je np. z mięsami przygotowanymi w sosie.

Pod nazwą gofry znajdziemy tak naprawdę kilka różnych wafli różniących się dodatkami takimi, jak np. miód czy cynamon. Z Holandii warto przywieźć stroopwafels- bardzo cienkie, okrągłe, przekładane karmelem gofry. W Skandynawii wykonuje się głównie gofry w kształcie serca. Natomiast w Ameryce, te najbardziej nam znane, chrupiące, prostokątne gofry stanowią częste śniadanie.

Aby były one odpowiednio chrupiące, należy przypilnować ilości dodawanych składników, czyli mąki, mleka, proszku do pieczenia, oleju i jaj. Odpowiednia ich proporcja spowoduje, że gofry wyjdą naprawdę smaczne i będą świetnym deserem nie tylko dla dzieci. Jeśli jeszcze zastanawiasz się jak zrobić gofry bez cukru, to w pierwszym kroku oddziel białka od żółtek. Z białek ze szczyptą soli ubij sztywną pianę. W drugiej misce połącz pozostałe składniki za pomocą miksera. Następnie delikatnie wmieszaj ubite białka za pomocą drewnianej łyżki. Teraz wystarczy upiec gofry w gofrownicy. Sami widzicie, że to naprawdę prosty przepis na ciasto na gofry.

Jeśli chcesz podać domowe gofry z bitą śmietaną, również wykonaną w domu to wystarczy ubić schłodzoną śmietankę 36% na sztywną pianę. Możesz dodać cukier puder lub pominąć ten krok. Śmietana sama w sobie jest odrobinę słodka. Jeśli chcesz, by gofry były słodkie, podaj je z owocami.

Alergeny w gofrach bez cukru

Lista alergenów dla gofrów bez cukru przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze gofrów bez cukru

na 100g gotowej potrawy

W dobrze zbilansowanej diecie jest miejsce również na smaczne desery. Warto jednak zwracać uwagę na ilość dodawanego do nich cukru.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(55g)
Energia (kcal)
216.33
118.98
Białko (g)
7.29
4.01

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(55g)
Węglowodany (g)
23.86
13.12
Węglowodany przyswajalne (g)
23.83
13.11
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.02
0.01
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(55g)
Tłuszcz (g)
10.27
5.65
Tłuszcze nasycone (g)
2.21
1.22
Tłuszcze nienasycone (g)
8.05
4.43
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.72
3.14
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.34
1.29
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
48.96
26.93
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(55g)
Witamina B6 (mg)
0.08
0.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.80
0.44
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.31
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.25
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.94
1.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
49.31
27.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(55g)
Sód (mg)
81.27
44.70
Potas (mg)
244.07
134.24
Wapń (mg)
123.39
67.86
Fosfor (mg)
186.71
102.69
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.07
9.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.89
1.04
Cynk (mg)
0.68
0.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gofrów bez cukru 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gofrów bez cukru

Koszt składników
20.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 2%
460 ml
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.15
Za 460 ml
Mąka pszenna typ 500
260 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.78
Za 260 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Proszek do pieczenia
10 g
1 łyżka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Olej rzepakowy
70 ml
1/3 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.49
Za 70 ml
Sól
1 g
szczypta
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 1 g
Koszt składników
20.10