Gofry bąbelkowe
Opublikowano: 31.01.2022 r.
Mąka pszenna, mleko 3,2%, żółtka jajek i masło - oto kilka kluczowych składników, dzięki którym gofry bąbelkowe będą miały wyjątkową teksturę i smak. Jogurt grecki pełnotłusty nadaje im delikatnej kremowości, a maliny i orzechy włoskie dodają owocowej świeżości oraz chrupiącego akcentu.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 1000 g (5 szklanek)
- Mleko 3,2% - 300 ml
- Żółtko jajka - 10 szt.
- Masło - 200 g (1 kostka)
- Proszek do pieczenia - 50 g
- Jogurt grecki pełnotłusty - 600 g
- Maliny - 500 g
- Jabłko - 700 g (5 średnich sztuk)
- Orzechy włoskie - 200 g
- Cukier - 300 g (1,5 szklanki)
- Przyprawy - cukier z prawdziwą wanilią
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- mikser, duża miska, gofrownica bąbelkowa
Przepis krok po kroku
- W misce umieść żółtka jaj i cukier, ubij do powstania białej puszystej masy.
- Rozpuść masło, wlej mleko i wymieszaj.
- Dodaj do żółtek i wymieszaj.
- Przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia i cukier z prawdziwą wanilią.
- Rozgrzej gofrownicę i piecz partiami gofry.
- Jabłka pokrój w kostkę.
- Jogurt grecki wymieszaj z miodem.
- Gofry podawaj na dużym talerzu, udekoruj je jogurtem greckim oraz owocami i posyp orzechami włoskimi.
Komentarz dietetyka
Gofry bąbelkowe to słodki wypiek zawierający dużą ilość węglowodanów prostych. Gofry nie są dobrym pomysłem na danie dla diabetyków. Gofry zawierają mniej kalorii niż tradycyjne gofry z lodami i bitą śmietaną i mogą być dobrym deserem dla osób na diecie redukcyjnej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny