Godfather drink
- Whisky - kieliszek (50 ml)
- Likier Amaretto - kieliszek (50 ml)
- Lód (100 g)
Przepis na godfather drink krok po kroku
Do szklanki włóż kostki lodu, wlej whisky i likier amaretto, wymieszaj słomką.
Więcej informacji na temat godfather drink
Godfather drink to bursztynowy napój alkoholowy idealny na wieczory ze znajomymi, na imprezę lub na domówkę. Jest szybki w przygotowaniu dlatego możesz go przygotowywać na bieżąco podczas wieczoru. Przepis na drinka godfather jest łatwy do zrobienia więc możesz od niego zacząć swoją przygodę barmańską. Do zrobienia drinka potrzebne będą następujące składniki: whisky, likier amaretto oraz kostki lodu, napój podaje się w szklance typu old fashioned.
Jak zrobić drinka godfather? W szklance umieść lód, wlej whisky oraz likier amaretto, wymieszaj słomką.
Whisky to wysokoprocentowy alkohol powstający z destylacji zacieru zbożowego. Początkowo trunek produkowany był jako środek pomagający w leczeniu różnych chorób. Zwany był także "wodą życia", powstał najprawdopodobniej w Irlandii, a jego recepturę przypisuje się św. Patrykowi. Początkowo mikstura powstawała z fermentowanych owoców a w wieku szesnastym zaczęto wytwarzać ją z zacieru jęczmiennego. Wyróżnić możemy cztery podstawowe podziały tego alkoholu, które mają ścisłe powiązanie z miejscem jego produkcji: Szkockie, Irlandzkie, Amerykańskie oraz Japońskie wzorujące się na odmianie Szkockiej. Whisky szkockie produkuje się tylko i wyłącznie ze słodu jęczmiennego, amerykańską odmianę natomiast z zacieru na bazie kukurydzy, żyta oraz jęczmienia.
Amaretto to włoskiego pochodzenia likier wytwarzany na bazie migdałów oraz aromatu waniliowego. Amaretto zawiera do 30% zawartości alkoholu, jest często składnikiem deserów, drinków i ciast. Jest także jednym z najczęściej kupowanych likierów alkoholowych. Alkoholu nie powinny spożywać osoby nie pełnoletnie, gdyż ma on niekorzystny wpływ na rozwój mózgu młodych ludzi. Unikać alkoholu powinni także przewlekle chorzy na marskość wątroby oraz niewydolność nerek. Na co co dzień osoby w pełni zdrowe także nie powinny nadużywać alkoholu. Kieliszek wina raz lub dwa razy w tygodniu w zupełności wystarczy.
Podsumowując dobry drink alkoholowy idealnie nadaje się na wieczory ze znajomymi. Drink jest nieco słodki dzięki dodatkowi amaretto. Proporcje na drinka to 1 część whisky na 1 część likieru amaretto.
Alergeny w godfather drink
Lista alergenów dla godfather drink przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- likier Amaretto
Wartości odżywcze godfather drink
Drinki z dodatkiem alkoholu nie powinny występować w naszej diecie zbyt często. Alkohol ma negatywny wpływ na nasz organizm dlatego ograniczajmy jego spożycie w codziennej diecie.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.