Gnocchi z pesto

Opublikowano: 06.10.2021 r., 7:44 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gnocchi z pesto na talerzu
Gnocchi z pesto
Gnocchi z pesto to tradycyjne włoskie danie. Podobne do kopytek z rowkami, aby lepiej oblepiał je sos. Są miękki i pyszne, możesz podawać je z różnymi sosami.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Blendowanie 10 min
424 kcal
Kcal w porcji
225 g
Wielkość porcji
77
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Ziemniaki późne - 5 dużych sztuk (500 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (150 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Bazylia świeża - 100 gram (20 g)
  • Orzechy pinii (30 g)
  • Oliwa z oliwek - 3 łyżki stołowe (30 ml)
  • Ser parmezan (40 g)
  • Rukola (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, malakser

Przepis na gnocchi z pesto krok po kroku

Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Wystudź i przeciśnij przez praskę do ziemniaków.

Do ziemniaków dodaj jajko i mąkę zagnieć gładkie ciasto, które ładnie odkleja się od dłoni. Uformuj wałeczki jak na kopytka i pokrój w kawałki wielkości 1-2 centymetry.

Na każdym kawałku zrób widelcem rowek.

W garnku zagotuj 5 litrów wody, dodaj łyżkę soli i na wrzącą wodę wrzucaj partiami gnocchi. Gdy wypłyną na powierzchnię to znak, że są gotowe, wyjmij je łyżką cedzakową i odłóż na talerz lub półmisek.

Przygotuj pesto bazyliowe. W malakserze umieść liście bazylii, oliwę z oliwek, starty parmezan oraz orzeszki pinii, rozdrobnij aż powstanie gładka masa.

Pesto wymieszaj z kluskami i podawaj posypane rukolą i parmezanem.

Jak oceniasz przepis na gnocchi z pesto
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,0% osób

Więcej informacji na temat gnocchi z pesto

Smaczne gnocchi z pesto to tradycyjne szybkie danie kuchni włoskiej, przygotowywane jak kopytka z taką różnicą, że włoskie kluski na swojej powierzchni posiadają wgłębienia aby lepiej oblepiał je sos. Przepis na gnocchi z pesto jest łatwy do wykonania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Do zrobienia włoskich klusek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, jajko, mąka pszenna, bazylia świeża, oliwa z oliwek, orzechy pinii, ser parmezan, sól i pieprz.

Jak zrobić gnocchi z pesto? Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Wystudź i przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Dodaj jajko i mąkę zagnieć gładkie ciasto, które ładnie odkleja się od dłoni. Uformuj wałeczki jak na kopytka i pokrój w kawałki wielkości 1-2 centymetry. Na każdym kawałku zrób widelcem rowek. W garnku zagotuj 5 litrów wody, dodaj łyżkę soli i na wrzącą wodę wrzucaj partiami gnocchi. Gdy wypłyną na powierzchnię to znak, że są gotowe, wyjmij je łyżką cedzakową i odłóż na talerz lub półmisek. Przygotuj pesto bazyliowe. W malakserze umieść liście bazylii, oliwę z oliwek, starty parmezan oraz orzeszki pinii, rozdrobnij aż powstanie gładka masa. Pesto wymieszaj z kluskami i podawaj posypane rukolą i parmezanem.

Ziemniaki są warzywem lekkostrawnym nisko kalorycznym. Owiane złą sławą, obarczone winą za dodatkowe kilogramy. Czas je odczarować. Ziemniaki są cennym źródłem błonnika. Mają wysoki indeks sytości, dzięki czemu dłużej czujemy się najedzeni. Ziemniaki zawierają dużo witaminy C, są też skarbnicą potasu, fosforu i wapnia. Warto włączyć więc ziemniaki do swojego jadłospisu. Witamina C jest naturalnym przeciwutleniaczem i wzmacnia odporność oraz naczynia krwionośne.

Podsumowując pomysł na gnocchi z sosem do świetne danie na obiad także dla dzieci. Pyszne i proste do przygotowania kluski zrobisz z ziemniaków, które pozostały po obiedzie z dnia poprzedniego. Dobre gnocchi są miękkie, szybkie do przygotowania dlatego możesz je zrobić w dzień gdy nie masz zbyt wiele czasu na gotowanie. Jeśli chcesz je przygotować z dodatkiem białka, zrób sos z kurczakiem.

Alergeny w gnocchi z pesto

Lista alergenów dla gnocchi z pesto przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • orzechy pinii
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan

Wartości odżywcze gnocchi z pesto

na 100g gotowej potrawy

Gnocchi z pesto to doskonała propozycja na jarskie danie. Dania bez dodatku mięsa powinny występować w naszej diecie przynajmniej 2-3 razy w tygodniu. Gnocchi mają wysoki indeks glikemiczny dlatego powinny unikać ich spożywania osoby chorujące na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(225g)
Energia (kcal)
188.47
424.07
Białko (g)
6.74
15.16

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(225g)
Węglowodany (g)
23.39
52.63
Węglowodany przyswajalne (g)
21.94
49.35
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.45
3.27
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(225g)
Tłuszcz (g)
7.90
17.77
Tłuszcze nasycone (g)
2.45
5.51
Tłuszcze nienasycone (g)
5.45
12.26
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.72
8.38
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.73
3.88
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
26.49
59.61
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(225g)
Witamina A (µg (mcg))
32.39
72.87
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.21
0.47
Witamina B12 (µg (mcg))
0.11
0.25
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
12.55
28.24
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.15
0.33
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.94
2.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
19.25
43.30
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.23
0.51
Ryboflawina (mg)
0.15
0.34
Niacyna (mg)
1.94
4.36
Foliany (µg (mcg))
44.97
101.17
Beta karoten (µg (mcg))
157.36
354.06
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(225g)
Sód (mg)
68.58
154.31
Potas (mg)
325.84
733.14
Wapń (mg)
81.35
183.03
Fosfor (mg)
121.97
274.42
Magnez (mg)
34.82
78.34
Żelazo (mg)
1.93
4.33
Cynk (mg)
0.83
1.86
Miedź (mg)
0.16
0.36
Mangan (mg)
0.26
0.58
Brak danych dla: jajko, orzechy pinii.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gnocchi z pesto 77
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gnocchi z pesto

Koszt składników
72.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
500 g
5 dużych sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Mąka pszenna typ 500
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Bazylia świeża
20 g
100 gram
8.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 20 g
Orzechy pinii
30 g
22.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
6.60
Za 30 g
Oliwa z oliwek
30 ml
3 łyżki stołowe
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Ser parmezan
40 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
5.20
Za 40 g
Rukola
50 g
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 50 g
Koszt składników
72.50