Gnocchi z pesto

Opublikowano: 06.10.2021 r.
Ziemniaki, mąka, jajko, świeża bazylia, orzechy pinii, oliwa z oliwek i parmezan – to główne składniki, które sprawią, że przygotujesz pyszne gnocchi z pesto. Miękkie, delikatne kluski ziemniaczane doskonale komponują się z aromatycznym sosem z bazylii, oliwy i parmezanu, tworząc proste, a zarazem wykwintne danie.
Składniki dla 4 porcji:
- Ziemniaki późne - 500 g (5 dużych sztuk)
 - Mąka pszenna typ 500 - 150 g
 - Jajko - 1 szt.
 - Bazylia świeża - 20 g (100 gram)
 - Orzechy pinii - 30 g
 - Oliwa z oliwek - 30 ml (3 łyżki stołowe)
 - Ser parmezan - 40 g
 - Rukola - 50 g
 - Przyprawy - sól, pieprz
 
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, malakser
 
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Wystudź i przeciśnij przez praskę do ziemniaków.
 - Do ziemniaków dodaj jajko i mąkę zagnieć gładkie ciasto, które ładnie odkleja się od dłoni. Uformuj wałeczki jak na kopytka i pokrój w kawałki wielkości 1-2 centymetry.
 - Na każdym kawałku zrób widelcem rowek.
 - W garnku zagotuj 5 litrów wody, dodaj łyżkę soli i na wrzącą wodę wrzucaj partiami gnocchi. Gdy wypłyną na powierzchnię to znak, że są gotowe, wyjmij je łyżką cedzakową i odłóż na talerz lub półmisek.
 - Przygotuj pesto bazyliowe. W malakserze umieść liście bazylii, oliwę z oliwek, starty parmezan oraz orzeszki pinii, rozdrobnij aż powstanie gładka masa.
 - Pesto wymieszaj z kluskami i podawaj posypane rukolą i parmezanem.
 
Komentarz dietetyka
Gnocchi z pesto to doskonała propozycja na jarskie danie. Dania bez dodatku mięsa powinny występować w naszej diecie przynajmniej 2-3 razy w tygodniu. Gnocchi mają wysoki indeks glikemiczny dlatego powinny unikać ich spożywania osoby chorujące na cukrzycę.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny