Gnocchi w sosie śmietanowym
- Ziemniaki późne (1000 g)
- Jajko (1 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 (150 g)
- Cebula (100 g)
- Natka pietruszki (40 g)
- Śmietanka kremowa 36% (450 ml)
- Oliwa z oliwek (15 ml)
Przepis na gnocchi w sosie śmietanowym krok po kroku
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i ugotuj do miękkości. Następnie ostudź.
Ziemniaki przeciśnij przez praskę i połącz je z mąką. Wbij do nich jajka i dodaj odrobinę soli. Całość dokładnie wymieszaj.
Ciasto zagnieć w rękach na gładką masę i podziel je na mniejsze kawałki. Następnie zroluj każdy kawałek, rozpłaszcz i wykrój nożem małe kluski. Przeciągnij je po deseczce, by zrobić wzorek.
W dużym garnku zagotuj wodę i wrzucaj kluski małymi partiami.
Gotuj je 3 minuty od wypłynięcia.
Na patelni rozgrzej masło, zeszklij cebulę i posiekaną natkę pietruszki.
Wlej śmietanę, dopraw solą, pieprzem, szczyptą gałki i mielonym czosnkiem.
Do garnka wrzuć kluseczki i wymieszaj z sosem.
Więcej informacji na temat gnocchi w sosie śmietanowym
Gnocchi w sosie śmietanowym to pyszna opcja dla wszystkich miłośników prostych, ale smacznych dań. Te małe kluseczki w połączeniu z sosem śmietanowym tworzą zgrany duet.
Przepis na gnocchi w sosie śmietanowym to doskonały pomysł na pyszne danie, które świetnie sprawdzi się na obiad. Te małe kluseczki zachwycają wyglądem, a ich przygotowanie przypomina tradycyjne kopytka. Choć ich nazwa jest trudna do wymówienia, ich przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil. Dzięki temu mogą pojawiać się w menu niezwykle często. Będą doskonałym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania można znaleźć w każdym większym sklepie, a także w domowej spiżarni. Do jego stworzenia przyda się stolnica i wałek. Przyda się również duży garnek, w którym można ugotować kluseczki. W tym wypadku ich końcowa obróbka termiczna zajmuje tylko 2 lub 3 minuty, co sprawia, że można przygotować je nieco wcześniej i gotować zaraz przed podaniem. Do ich przygotowania przyda się również dodatkowa porcja mąki, której można użyć do podsypywania, by kluski się nie sklejały ze sobą.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić gnocchi w sosie śmietanowym, by było smaczne i szybkie, to ten prosty przepis stanowi dobre rozwiązanie dla ciebie. To doskonały pomysł na smaczny i ciekawy posiłek. Jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil. Podstawą są oczywiście ziemniaki, należy wybierać takie, które są jak najbardziej mączyste, dzięki temu kluski będą bardziej zwarte. Oprócz tego dodaje się do nich również jajko, które wspaniale scali całość. W niektórych przepisach używa się również maki ziemniaczanej, w tym stawia się tylko na pszenną. Jest ona wystarczająca, by kluski naprawdę świetnie się ze sobą połączyły. To wspaniały, a przy tym bardzo delikatny dodatek, który ze względu na duży udział glutenu sprawia, że kluski są miękkie i sprężyste po ugotowaniu. Choć ze względu na brak wyrabiania i formowania, nie są one może aż tak kształtne i piękne jak kopyta, to smakują tak wybornie, że warto je włączyć do codziennego menu. To sprawdzony przepis na obiad, który wspaniale syci, a jest niezwykle prosty.
Alergeny w gnocchi w sosie śmietanowym
Lista alergenów dla gnocchi w sosie śmietanowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 36%
Wartości odżywcze gnocchi w sosie śmietanowym
To opcja zdrowa, jednak warto dodać do niej źródło białka i świeże warzywa.
Energia i białka
(451g)
Węglowodany
(451g)
Tłuszcze
(451g)
Witaminy
(451g)
Składniki mineralne
(451g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.