Gnocchi bezglutenowe
- Ziemniaki średnie (500 g)
- Jajko (1 szt.)
- Mąka ryżowa - 1/2 szklanki (125 g)
- Mąka ziemniaczana (15 g)
Przepis na gnocchi bezglutenowe krok po kroku
Obierz ziemniaki i ugotuj je do miękkości w osolonej wodzie.
Ugotowane ziemniaki zblenduj na gładką masę.
Do masy dodaj mąki, jajko i sól.
Ciasta nie wyrabiaj, ale dokładnie wymieszaj.
Z ciasta uformuj małe wałeczki (około 2 cm).
Delikatnie zrób wgłębienie widelcem, tak aby nabrały charakterystycznego wyglądu.
Gnocchi gotuj w osolonej wodzie.
Gdy kluski będą gotowe, wypłyną.
Wyjmij je cedzakiem.
Więcej informacji na temat gnocchi bezglutenowego
Pyszne gnocchi bezglutenowe to dobry pomysł na domowy posiłek, a co ważne szybki w wykonaniu dodatek do potraw, który idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Gnocchi są pyszne, dzięki składnikom, które są do nich dodawane. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Włoskie gnocchi idealnie sprawdzi się zarówno do dań z dodatkiem mięsa jak i potraw wegetariańskich dlatego zachwyci każdego, i gwarantuję, że danie zniknie w mgnieniu oka. Bezglutenowe kluseczki możesz doprawić przyprawami wskazanymi w przepisie lub wedle uznania.
Jak zrobić bezglutenowe gnocchi? Przygotowanie jej jest bardzo proste. Na początku należy obrać ziemniaki i ugotować je do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy do niej jajko, maki i sól. Ciasta na gnocchi nie wyrabiamy tylko dokładnie mieszamy. Kolejnym krokiem jest uformowanie małych wałeczków, około 2cm długości. Aby gnocchi nabrały charakterystycznego wyglądu należy lekko nagnieść je widelcem. Tak przygotowane kluseczki gotujemy w garnku. Podczas obróbki termicznej czekamy, aż wypłyną na górę. Wtedy gnocchi jest gotowe i należy je wybrać z garnka cedzakiem.
Przepis na gnocchi bezglutenowe jest bardzo prosty. Przepis składa się między innymi z ziemniaków, które posiadają bardzo cenne właściwości zdrowotne dla nas. Przede wszystkim są doskonałym źródłem energii, witamin, składników odżywczych oraz białka. Obfitują głównie potas, który korzystanie wpływa na nasze ciśnienie krwi, a także możemy w nich znaleźć magnez czy wapń. Ponadto ziemniaki mają szerokie zastosowanie w kosmetyce, ponieważ poprawiają wygląd naszej cery. Dodatkowo dieta ziemniaczana zalecana jest przy chorobach nerek, a kisiele z mąki ziemniaczanej osłaniają błonę śluzową żołądku podczas zatrucia pokarmowego.
Pomysł na smaczne gnocchi bezglutenowe idealnie również sprawdzi się jako potrawa dla dzieci. Proste w wykonaniu i dobre kluseczki na pewno zasmakują każdemu. Opcji ich przyrządzenia jest bardzo dużo, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi jego przygotowanie.
Alergeny w gnocchi bezglutenowym
Lista alergenów dla gnocchi bezglutenowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze gnocchi bezglutenowego
Gnocchi dzięki użyciu mąk bezglutenowych idealnie nadaje się dla osób nietolerujących gluten, a także tych cierpiących na celiakię. Ze względu na wysoki indeks glikemiczny nie są polecane dla cukrzyków.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.