Przepis na gicz wołową krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sos sojowy, ziele angielskie, rozmaryn
To będzie niezbędne
piekarnik, naczynie żaroodporne, miska

Mięso dokładnie myjemy i osuszamy.

Do miseczki wsypujemy wszystkie przyprawy oraz dodajemy olej. Dokładnie mieszamy.

Marynatą nacieramy mięso i odstawiamy je na 4 godziny do lodówki.

Warzywa myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.

Wszystkie składniki przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dolewamy także bulion. Naczynie zamykamy pokrywką.

Mięso pieczemy w piekarniku około 4 godzin w temperaturze 150 st. C.

Gicz wołowa na desce
Gicz wołowa
Koszt przygotowania dania
8.68 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
75 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
18

Gicz wołowa - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o giczy wołowej

Pyszna gicz wołowa pieczona w całości to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Mięso w marynacie z warzywami jest proste w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Jego smak zachwyci każdego i gwarantuje, że posiłek zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić go o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić gicz wołową? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku mięso dokładnie myjemy i osuszamy. Do miseczki wsypujemy wszystkie przyprawy oraz dodajemy olej. Dokładnie mieszamy. Marynatą nacieramy mięso i odstawiamy je na 4 godziny do lodówki. Warzywa myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Jak przyrządzić gicz? Wszystkie składniki przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dolewamy także bulion. Naczynie zamykamy pokrywką. Mięso pieczemy w piekarniku około 4 godzin w temperaturze 150 stopni.

Sprawdzony przepis na gicz wołową nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cebuli, która posiada wiele wartości odżywczych. Cebula w medycynie jest znana od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli zalecany był w chorobach reumatycznych, a sok z cebuli na przeziębienie. Natomiast jeśli męczył nas katar i choroby układu oddechowego zalecało się wąchanie surowej cebuli. Warzywo jest również skarbnicą witaminy C. Kiedyś była używana jako lek na szkorbut, czyli ostry niedobór witaminy C. Ponadto cebula bogata jest w fosfor, magnez, siarkę i cynk, które wpływają na poprawę pracy układu odpornościowego. Jej właściwości minimalizują także wystąpienie raka jamy ustnej, gardła lub jajnika.

Smaczna pieczeń odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Najlepsza gicz wołowa powinna marynować się kilka godzin. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na posiłek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Wartości odżywcze giczy wołowej

na 100g gotowej potrawy
Szacunkowy indeks glikemiczny giczy wołowej 18
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w giczy wołowej

Lista alergenów dla giczy wołowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

W przepisie na gicz wołową nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • gicz wołowa
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania giczy wołowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Gicz wołowa
500 g
Bulion drobiowy
200 g
15.00
Za 700.0 g
Liczba opakowań 1
4.29
Za 200 g
Por
100 g
4.00
Za 300.0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 100 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Pieczarki
250 g
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Marchewka
50 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Jak oceniasz przepis na gicz wołową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób