Gęsta zupa pomidorowa
- Pomidory w puszce (250 g)
- Passata pomidorowa (200 g)
- Marchewka (90 g)
- Cebula (100 g)
- Pietruszka (80 g)
- Seler korzeniowy (60 g)
Przepis na gęstą zupę pomidorową krok po kroku
Warzywa obierz i podziel na mniejsze kawałki.
Całość zalej 2 l wody i gotuj przez 25 minut.
Do zupy wlej passatę i pomidory z puszki gotuj kolejne 10 minut.
Gotową zupę dopraw do smaku.
Zupę schłodź i zblenduj na gładką masę.
-
Zupa z soczewicy zielonej
-
Pomidorowa
-
Zupa krem z pomidorów
-
Zupa pomidorowa z ryżem
-
Krem pomidorowy
-
Zupa pomidorowa z makaronem
-
Zupa krem pomidorowa
-
Pomidorowa z rosołu
-
Zupa pomidorowa z passaty
-
Zupa pomidorowa na rosole
-
Zupa pomidorowa z koncentratu
-
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów
-
Zupa pomidorowa kremowa
-
Zupa pomidorowa z pomidorów z puszki
-
Karmuszka
-
Krem z pieczonych pomidorów
-
Zupa pomidorowa bez mięsa
-
Zupa klopsikowa
-
Zupa pomidorowa
Więcej informacji na temat gęstej zupy pomidorowej
Gęsta zupa pomidorowa to coś specjalnie dla wszystkich miłośników aksamitnych zup krem. W takiej postaci jest lekka, bardzo delikatna i świetnie sprawdzi się na diecie redukcyjnej. Jest niezwykle gęsta ze względu na spory dodatek pomidorów, co sprawia, że jest bardzo odżywcza, ale również niezwykle zdrowa. To doskonała opcja na pyszny obiad, czy kolację.
Przepis na gęstą zupę pomidorową jest tak łatwy, że spokojnie poradzi sobie z nim nawet początkująca osoba. W dodatku zabiera tylko kilka chwil, więc spokojnie może być wspaniałą opcją na szybki, awaryjny posiłek. Jego główną bazą są pomidory. To warzywa, które goszczą w menu bardzo często, jednak nie są za bardzo doceniane. Warto to zmienić, gdyż to naprawdę fantastyczne źródło wielu cennych witamin i składników mineralnych. Zawierają sporo potasu, który pozytywnie wpływa na układ krwionośny, ale także mięśniowy. Jednak najcenniejszy jest znajdujący się w nich likopen, czyli bardzo silny antyoksydant. Choć może się wydawać, że w zupie, w które pomidory poddane są dość długiej obróbce termicznej, nie ma go zbyt wiele, to jednak właśnie gotowanie sprawia, że likopenu jest więcej. Dlatego ta zupa jest jego doskonałym źródłem.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić gęstą zupę pomidorową, która będzie naprawdę fantastyczna w smaku, a przy okazji niezbyt skomplikowana, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Do jej stworzenia potrzebujesz tylko garnka i dobrego blendera. Sprawdzi się zarówno ręczny, jak i robot kuchenny. Zupę robi się na bazie podsmażonych kawałków pomidora, które później należy zblendować. Używa się do niej mało bulionu, dzięki czemu jest naprawdę gęsta i kremowa. Można podawać ją z grzankami, ale sprawdzi się również z ryżem, czy makaronem. To pyszna opcja, która jest szczególnie dobra dla osób, które chcą włączyć do swojego menu więcej warzyw w łatwy sposób. Te prosty przepis to doskonały pomysł na pyszne danie, które sprawdzi się zwłaszcza na obiad, gdyż zupa jest szybka, sycąca, a przy okazji naprawdę smaczna. Dodaje się do niej sporo ziół, które wpływają na lepszy aromat i łatwiejsze trawienie.
Alergeny w gęstej zupie pomidorowej
Lista alergenów dla gęstej zupy pomidorowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
Wartości odżywcze gęstej zupy pomidorowej
To zdrowa opcja, która świetnie sprawdzi się na co dzień, gdyż zawiera sporo witamin.
Energia i białka
(195g)
Węglowodany
(195g)
Tłuszcze
(195g)
Witaminy
(195g)
Składniki mineralne
(195g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.