Gęsta zupa pomidorowa

Opublikowano: 15.02.2022 r., 19:00 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kremowa pomidorówka w białej miseczce
Gęsta zupa pomidorowa
Gęsta zupa pomidorowa to coś specjalnie dla wszystkich miłośników aksamitnych zup krem. W takiej postaci jest lekka, bardzo delikatna i świetnie sprawdzi się na diecie.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Blendowanie 40 min
79 kcal
Kcal w porcji
195 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Pomidory w puszce (250 g)
  • Passata pomidorowa (200 g)
  • Marchewka (90 g)
  • Cebula (100 g)
  • Pietruszka (80 g)
  • Seler korzeniowy (60 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, blender

Przepis na gęstą zupę pomidorową krok po kroku

Warzywa obierz i podziel na mniejsze kawałki.

Całość zalej 2 l wody i gotuj przez 25 minut.

Do zupy wlej passatę i pomidory z puszki gotuj kolejne 10 minut.

Gotową zupę dopraw do smaku.

Zupę schłodź i zblenduj na gładką masę.

Jak oceniasz przepis na gęstą zupę pomidorową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,1% osób

Więcej informacji na temat gęstej zupy pomidorowej

Gęsta zupa pomidorowa to coś specjalnie dla wszystkich miłośników aksamitnych zup krem. W takiej postaci jest lekka, bardzo delikatna i świetnie sprawdzi się na diecie redukcyjnej. Jest niezwykle gęsta ze względu na spory dodatek pomidorów, co sprawia, że jest bardzo odżywcza, ale również niezwykle zdrowa. To doskonała opcja na pyszny obiad, czy kolację.

Przepis na gęstą zupę pomidorową jest tak łatwy, że spokojnie poradzi sobie z nim nawet początkująca osoba. W dodatku zabiera tylko kilka chwil, więc spokojnie może być wspaniałą opcją na szybki, awaryjny posiłek. Jego główną bazą są pomidory. To warzywa, które goszczą w menu bardzo często, jednak nie są za bardzo doceniane. Warto to zmienić, gdyż to naprawdę fantastyczne źródło wielu cennych witamin i składników mineralnych. Zawierają sporo potasu, który pozytywnie wpływa na układ krwionośny, ale także mięśniowy. Jednak najcenniejszy jest znajdujący się w nich likopen, czyli bardzo silny antyoksydant. Choć może się wydawać, że w zupie, w które pomidory poddane są dość długiej obróbce termicznej, nie ma go zbyt wiele, to jednak właśnie gotowanie sprawia, że likopenu jest więcej. Dlatego ta zupa jest jego doskonałym źródłem.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić gęstą zupę pomidorową, która będzie naprawdę fantastyczna w smaku, a przy okazji niezbyt skomplikowana, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Do jej stworzenia potrzebujesz tylko garnka i dobrego blendera. Sprawdzi się zarówno ręczny, jak i robot kuchenny. Zupę robi się na bazie podsmażonych kawałków pomidora, które później należy zblendować. Używa się do niej mało bulionu, dzięki czemu jest naprawdę gęsta i kremowa. Można podawać ją z grzankami, ale sprawdzi się również z ryżem, czy makaronem. To pyszna opcja, która jest szczególnie dobra dla osób, które chcą włączyć do swojego menu więcej warzyw w łatwy sposób. Te prosty przepis to doskonały pomysł na pyszne danie, które sprawdzi się zwłaszcza na obiad, gdyż zupa jest szybka, sycąca, a przy okazji naprawdę smaczna. Dodaje się do niej sporo ziół, które wpływają na lepszy aromat i łatwiejsze trawienie.

Alergeny w gęstej zupie pomidorowej

Lista alergenów dla gęstej zupy pomidorowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Wartości odżywcze gęstej zupy pomidorowej

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która świetnie sprawdzi się na co dzień, gdyż zawiera sporo witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(195g)
Energia (kcal)
40.78
79.53
Białko (g)
1.44
2.80

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(195g)
Węglowodany (g)
9.50
18.52
Węglowodany przyswajalne (g)
7.22
14.07
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.28
4.44

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(195g)
Tłuszcz (g)
0.24
0.46
Tłuszcze nasycone (g)
0.11
0.22
Tłuszcze nienasycone (g)
0.12
0.24
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.04
0.07
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.09
0.17
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(195g)
Witamina A (µg (mcg))
106.54
207.75
Witamina B6 (mg)
0.14
0.26
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
9.66
18.83
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.14
2.22
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.06
0.12
Ryboflawina (mg)
0.06
0.11
Niacyna (mg)
1.02
1.99
Foliany (µg (mcg))
19.10
37.25
Beta karoten (µg (mcg))
1075.90
2098.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(195g)
Sód (mg)
128.60
250.77
Potas (mg)
323.65
631.13
Wapń (mg)
29.27
57.08
Fosfor (mg)
44.40
86.58
Magnez (mg)
19.49
38.00
Żelazo (mg)
1.05
2.05
Cynk (mg)
0.32
0.61
Miedź (mg)
0.16
0.31
Szacunkowy indeks glikemiczny gęstej zupy pomidorowej 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gęstej zupy pomidorowej

Koszt składników
22.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomidory w puszce
250 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.44
Za 250 g
Passata pomidorowa
200 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Pietruszka
80 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Seler korzeniowy
60 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Koszt składników
22.30