Germknödel

Opublikowano: 10.12.2021 r., 9:34 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Germknödel ze śliwkami i sosem
Germknödel
Germknödel to tradycyjny austriacki deser podawany najczęściej na stokach narciarskich. Ciasto nadziewane konfiturą doskonale pasuje do ciepłego kakao.
Przygotowanie 130 min
Gotowanie na parze i Mieszanie i łączenie 30 min
458 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 2,5 szklanki (500 g)
  • Cukier (230 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Żółtko jajka (6 szt.)
  • Mleko 3,2% - 3 niepełne szklanki (700 ml)
  • Konfitura śliwkowa (300 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (130 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
laska wanilii
Sprzęt kuchenny
naczynie do gotowania na parze

Przepis na germknödel krok po kroku

W misce rozpuść drożdże i cukier w ciepłym mleku.

Po 15 minutach dodać do drożdży mąkę, roztopione masło, jajko i zagnieć gładkie ciasto.

Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2 godziny.

Po tym czasie podziel ciasto na równe części, formuj placek, na środek którego wyłóż łyżkę konfitury, zwiń brzegi i uformuj kulistą bułkę.

W naczyniu do gotowania na parze gotuj bułeczki przez 15-20 minut.

W misce ubij żółtka z cukrem.

W rondlu zagotuj mleko i śmietankę oraz laskę wanilii.

Zmniejsz ogień i wlej żółtka do mleka, gotuj na wolnym ogniu cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje.

Bułeczkę podawaj w głębokim talerzu polaną sosem waniliowym.

Jak oceniasz przepis na germknödel
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,8% osób

Więcej informacji na temat germknödel

Germknödel to doskonała propozycja na tradycyjny austriacki deser. Przygotowuje się na bazie ciasta drożdżowego gotowanego na parze z dodatkiem konfitury śliwkowej. Przepis na germknödel jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia drożdżowego deseru potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, drożdże, mleko, masło, konfitura śliwkowa, żółtka jajka, śmietanka kremówka, laska wanilii.

Jak zrobić germknödel? Na początek przygotuj ciasto drożdżowe. W misce rozpuść drożdże i cukier w ciepłym mleku. Nie może być ono gorące, inaczej drożdże zostaną dezaktywowane. Po 15 minutach dodać do drożdży mąkę, roztopione masło, jajko i zagnieć gładkie ciasto. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2 godziny. Po tym czasie podziel ciasto na równe części, formuj placek, na którego środek wyłóż łyżkę konfitury, zwiń brzegi i uformuj kulistą bułkę. W naczyniu do gotowania na parze gotuj bułeczki przez 15-20 minut. W międzyczasie przygotuj sos waniliowy. W misce ubij żółtka z cukrem. W rondlu zagotuj mleko i śmietankę oraz laskę wanilii. Zmniejsz ogień i wlej żółtka do mleka, gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Bułeczkę podawaj w głębokim talerzu polaną sosem waniliowym. Można ją spożywać na zimno i na ciepło.

Ciasto drożdżowe jest bogate w witaminy z grupy B. Jest też źródłem mikroelementów takich jak magnez, potas, fosfor czy żelazo. Jest ciastem niskokalorycznym. Witaminy z grupy B biorą udział w przemianach pożywienia w energię, pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, biorą udział w syntezie krwinek czerwonych, pomagają wzmacniać nasz układ odpornościowy, odpowiadają za dobry stan naszych włosów, paznokci oraz skóry. Witaminy z grupy B są bardzo ważne dla funkcjonowania naszego organizmu, dlatego powinniśmy dbać o spożywanie ich w odpowiedniej ilości.

Podsumowując pyszne bułeczki zwane germknödel świetnie komponują się z kawą i herbatą. Tradycyjny Austriacki deser możesz przygotować jako świąteczny deser dla całej rodziny. Drożdżowe bułeczki nie wymagają dużo pracy, jedyny wkład to zrobienia drożdżowego ciasta. Możesz je także przygotować z inną domową konfiturą. Zamiast nadziewać bułeczki, konfiturę możesz podać także obok deseru.

Alergeny w germknödel

Lista alergenów dla germknödel przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze germknödel

na 100g gotowej potrawy

Germknödel to doskonały deser zawierający mniej kalorii niż inne słodkie wyroby. Ciasto drożdżowe zawiera witaminy z grupy B. Mąka pszenna jest bogata w gluten, dlatego deser nie jest odpowiedni dla osób chorujących na celiakię.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
229.37
458.74
Białko (g)
6.23
12.46

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
40.44
80.88
Węglowodany przyswajalne (g)
40.44
80.88
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
5.39
10.78
Tłuszcze nasycone (g)
3.92
7.83
Tłuszcze nienasycone (g)
1.48
2.95

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.14
Brak danych dla: konfitura śliwkowa, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.26
0.52
Brak danych dla: konfitura śliwkowa, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.21
0.42
Brak danych dla: konfitura śliwkowa, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.61
3.22
Brak danych dla: konfitura śliwkowa, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
45.55
91.09
Brak danych dla: konfitura śliwkowa, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
23.79
47.57
Potas (mg)
94.36
188.73
Brak danych dla: konfitura śliwkowa, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
56.21
112.41
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
96.31
192.61
Brak danych dla: konfitura śliwkowa, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.53
27.05
Brak danych dla: konfitura śliwkowa, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.58
3.16
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.59
1.18
Brak danych dla: konfitura śliwkowa, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.11
Brak danych dla: konfitura śliwkowa, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny germknödel 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania germknödel

Koszt składników
32.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
2,5 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Cukier
230 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 230 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Żółtko jajka
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Mleko 3,2%
700 ml
3 niepełne szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 700 ml
Konfitura śliwkowa
300 g
4.50
Za 280,0 g
Liczba opakowań 2
4.82
Za 300 g
Śmietanka kremowa 30%
130 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.95
Za 130 g
Koszt składników
32.00