Germknödel
- Mąka pszenna typ 500 - 2,5 szklanki (500 g)
- Cukier (230 g)
- Jajko (2 szt.)
- Żółtko jajka (6 szt.)
- Mleko 3,2% - 3 niepełne szklanki (700 ml)
- Konfitura śliwkowa (300 g)
- Śmietanka kremowa 30% (130 g)
Przepis na germknödel krok po kroku
W misce rozpuść drożdże i cukier w ciepłym mleku.
Po 15 minutach dodać do drożdży mąkę, roztopione masło, jajko i zagnieć gładkie ciasto.
Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2 godziny.
Po tym czasie podziel ciasto na równe części, formuj placek, na środek którego wyłóż łyżkę konfitury, zwiń brzegi i uformuj kulistą bułkę.
W naczyniu do gotowania na parze gotuj bułeczki przez 15-20 minut.
W misce ubij żółtka z cukrem.
W rondlu zagotuj mleko i śmietankę oraz laskę wanilii.
Zmniejsz ogień i wlej żółtka do mleka, gotuj na wolnym ogniu cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje.
Bułeczkę podawaj w głębokim talerzu polaną sosem waniliowym.
-
Bułki cynamonowe
-
Jagodzianki
-
Bułeczki bao
-
Drożdżówki z rabarbarem
-
Bułki z jagodami
-
Drożdżówki z serem
-
Drożdżówki z makiem
-
Bułki śniadaniowe
-
Bułki drożdżowe z dżemem
-
Ślimaczki cynamonowe
-
Cynamonki
-
Parowańce
-
Domowe bułki
-
Ślimaki cynamonowe
-
Drożdżówka ze śliwkami
-
Bułeczki drożdżowe z kruszonką
-
Domowe bułeczki
-
Bułki z budyniem
-
Bułki drożdżowe
Więcej informacji na temat germknödel
Germknödel to doskonała propozycja na tradycyjny austriacki deser. Przygotowuje się na bazie ciasta drożdżowego gotowanego na parze z dodatkiem konfitury śliwkowej. Przepis na germknödel jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia drożdżowego deseru potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, drożdże, mleko, masło, konfitura śliwkowa, żółtka jajka, śmietanka kremówka, laska wanilii.
Jak zrobić germknödel? Na początek przygotuj ciasto drożdżowe. W misce rozpuść drożdże i cukier w ciepłym mleku. Nie może być ono gorące, inaczej drożdże zostaną dezaktywowane. Po 15 minutach dodać do drożdży mąkę, roztopione masło, jajko i zagnieć gładkie ciasto. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2 godziny. Po tym czasie podziel ciasto na równe części, formuj placek, na którego środek wyłóż łyżkę konfitury, zwiń brzegi i uformuj kulistą bułkę. W naczyniu do gotowania na parze gotuj bułeczki przez 15-20 minut. W międzyczasie przygotuj sos waniliowy. W misce ubij żółtka z cukrem. W rondlu zagotuj mleko i śmietankę oraz laskę wanilii. Zmniejsz ogień i wlej żółtka do mleka, gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Bułeczkę podawaj w głębokim talerzu polaną sosem waniliowym. Można ją spożywać na zimno i na ciepło.
Ciasto drożdżowe jest bogate w witaminy z grupy B. Jest też źródłem mikroelementów takich jak magnez, potas, fosfor czy żelazo. Jest ciastem niskokalorycznym. Witaminy z grupy B biorą udział w przemianach pożywienia w energię, pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, biorą udział w syntezie krwinek czerwonych, pomagają wzmacniać nasz układ odpornościowy, odpowiadają za dobry stan naszych włosów, paznokci oraz skóry. Witaminy z grupy B są bardzo ważne dla funkcjonowania naszego organizmu, dlatego powinniśmy dbać o spożywanie ich w odpowiedniej ilości.
Podsumowując pyszne bułeczki zwane germknödel świetnie komponują się z kawą i herbatą. Tradycyjny Austriacki deser możesz przygotować jako świąteczny deser dla całej rodziny. Drożdżowe bułeczki nie wymagają dużo pracy, jedyny wkład to zrobienia drożdżowego ciasta. Możesz je także przygotować z inną domową konfiturą. Zamiast nadziewać bułeczki, konfiturę możesz podać także obok deseru.
Alergeny w germknödel
Lista alergenów dla germknödel przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze germknödel
Germknödel to doskonały deser zawierający mniej kalorii niż inne słodkie wyroby. Ciasto drożdżowe zawiera witaminy z grupy B. Mąka pszenna jest bogata w gluten, dlatego deser nie jest odpowiedni dla osób chorujących na celiakię.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.