Przepis na germknödel krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
laska wanilii
To będzie niezbędne
naczynie do gotowania na parze

W misce rozpuść drożdże i cukier w ciepłym mleku.

Po 15 minutach dodać do drożdży mąkę, roztopione masło, jajko i zagnieć gładkie ciasto.

Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2 godziny.

Po tym czasie podziel ciasto na równe części, formuj placek, na środek którego wyłóż łyżkę konfitury, zwiń brzegi i uformuj kulistą bułkę.

W naczyniu do gotowania na parze gotuj bułeczki przez 15-20 minut.

W misce ubij żółtka z cukrem.

W rondlu zagotuj mleko i śmietankę oraz laskę wanilii.

Zmniejsz ogień i wlej żółtka do mleka, gotuj na wolnym ogniu cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje.

Bułeczkę podawaj w głębokim talerzu polaną sosem waniliowym.

Germknödel polane sosem podane na białym talerzyku. Obok bułeczki leżą świeże śliwki.
Germknödel
Koszt przygotowania dania
13.77 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
386 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
65

Germknödel - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o germknödel

Germknödel to doskonała propozycja na tradycyjny austriacki deser. Przygotowuje się na bazie ciasta drożdżowego gotowanego na parze z dodatkiem konfitury śliwkowej. Przepis na germknödel jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia drożdżowego deseru potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, drożdże, mleko, masło, konfitura śliwkowa, żółtka jajka, śmietanka kremówka, laska wanilii.

Jak zrobić germknödel? Na początek przygotuj ciasto drożdżowe. W misce rozpuść drożdże i cukier w ciepłym mleku. Nie może być ono gorące, inaczej drożdże zostaną dezaktywowane. Po 15 minutach dodać do drożdży mąkę, roztopione masło, jajko i zagnieć gładkie ciasto. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2 godziny. Po tym czasie podziel ciasto na równe części, formuj placek, na którego środek wyłóż łyżkę konfitury, zwiń brzegi i uformuj kulistą bułkę. W naczyniu do gotowania na parze gotuj bułeczki przez 15-20 minut. W międzyczasie przygotuj sos waniliowy. W misce ubij żółtka z cukrem. W rondlu zagotuj mleko i śmietankę oraz laskę wanilii. Zmniejsz ogień i wlej żółtka do mleka, gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Bułeczkę podawaj w głębokim talerzu polaną sosem waniliowym. Można ją spożywać na zimno i na ciepło.

Ciasto drożdżowe jest bogate w witaminy z grupy B. Jest też źródłem mikroelementów takich jak magnez, potas, fosfor czy żelazo. Jest ciastem niskokalorycznym. Witaminy z grupy B biorą udział w przemianach pożywienia w energię, pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, biorą udział w syntezie krwinek czerwonych, pomagają wzmacniać nasz układ odpornościowy, odpowiadają za dobry stan naszych włosów, paznokci oraz skóry. Witaminy z grupy B są bardzo ważne dla funkcjonowania naszego organizmu, dlatego powinniśmy dbać o spożywanie ich w odpowiedniej ilości.

Podsumowując pyszne bułeczki zwane germknödel świetnie komponują się z kawą i herbatą. Tradycyjny Austriacki deser możesz przygotować jako świąteczny deser dla całej rodziny. Drożdżowe bułeczki nie wymagają dużo pracy, jedyny wkład to zrobienia drożdżowego ciasta. Możesz je także przygotować z inną domową konfiturą. Zamiast nadziewać bułeczki, konfiturę możesz podać także obok deseru.

Wartości odżywcze germknödel

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
193.48 kcal
386.97 kcal
Brak danych dla: konfitura śliwkowa.
czytaj dalej
Białko
6.23 g
12.46 g
Brak danych dla: konfitura śliwkowa.
czytaj dalej

Węglowodany w germknödel

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
30.39 g
60.78 g
Brak danych dla: konfitura śliwkowa.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
30.39 g
60.78 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
5.39 g
10.78 g
Brak danych dla: konfitura śliwkowa.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
3.92 g
7.83 g
Tłuszcze nienasycone
1.48 g
2.95 g

Witaminy w przepisie na germknödel

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina B6
0.07 mg
0.14 mg
Brak danych dla: konfitura śliwkowa, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.26 mg
0.52 mg
Brak danych dla: konfitura śliwkowa, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.21 mg
0.42 mg
Brak danych dla: konfitura śliwkowa, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
1.61 mg
3.22 mg
Brak danych dla: konfitura śliwkowa, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
45.55 µg (mcg)
91.09 µg (mcg)
Brak danych dla: konfitura śliwkowa, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na germknödel

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
23.79 mg
47.57 mg
Brak danych dla: konfitura śliwkowa.
czytaj dalej
Potas
94.36 mg
188.73 mg
Brak danych dla: konfitura śliwkowa, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
56.21 mg
112.41 mg
Brak danych dla: konfitura śliwkowa, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
96.31 mg
192.61 mg
Brak danych dla: konfitura śliwkowa, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
13.53 mg
27.05 mg
Brak danych dla: konfitura śliwkowa, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
1.58 mg
3.16 mg
Brak danych dla: konfitura śliwkowa, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.59 mg
1.18 mg
Brak danych dla: konfitura śliwkowa, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.11 mg
Brak danych dla: konfitura śliwkowa, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny germknödel 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w germknödel

Lista alergenów dla germknödel przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Śmietanka kremowa 30%

W przepisie na germknödel nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • konfitura śliwkowa
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania germknödel

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
2,5 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Cukier
230 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 230 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Żółtko jajka
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Mleko 3,2%
700 ml
3 niepełne szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 700 ml
Konfitura śliwkowa
300 g
Śmietanka kremowa 30%
130 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.95
Za 130 g
Jak oceniasz przepis na germknödel
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób