Przepis na germknödel krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 500 g 2,5 szklanki
- Cukier 230 g
- Jajko 2 szt.
- Żółtko jajka 6 szt.
- Mleko 3,2% 700 ml 3 niepełne szklanki
- Konfitura śliwkowa 300 g
- Śmietanka kremowa 30% 130 g
W misce rozpuść drożdże i cukier w ciepłym mleku.
Po 15 minutach dodać do drożdży mąkę, roztopione masło, jajko i zagnieć gładkie ciasto.
Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2 godziny.
Po tym czasie podziel ciasto na równe części, formuj placek, na środek którego wyłóż łyżkę konfitury, zwiń brzegi i uformuj kulistą bułkę.
W naczyniu do gotowania na parze gotuj bułeczki przez 15-20 minut.
W misce ubij żółtka z cukrem.
W rondlu zagotuj mleko i śmietankę oraz laskę wanilii.
Zmniejsz ogień i wlej żółtka do mleka, gotuj na wolnym ogniu cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje.
Bułeczkę podawaj w głębokim talerzu polaną sosem waniliowym.
-
Ciasto drożdżowe
-
Racuchy drożdżowe
-
Chanuka
-
Rogaliki drożdżowe
-
Kulebiaki
-
Ciasto drożdżowe z kruszonką
-
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
-
Lahmacun na drożdżach
-
Strucel makowy
-
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania
-
Ciasto drożdżowe z owocami
-
Ciasto drożdżowe z serem
-
Chałka drożdżowa
-
Knedliki
-
Drożdżówki z kruszonką
-
Drożdżówki z rabarbarem
-
Bułki z jagodami
-
Babka drożdżowa
-
Ciasta drożdżowe

(liczba kalorii)
Germknödel - cechy przepisu
Więcej o germknödel
Germknödel to doskonała propozycja na tradycyjny austriacki deser. Przygotowuje się na bazie ciasta drożdżowego gotowanego na parze z dodatkiem konfitury śliwkowej. Przepis na germknödel jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia drożdżowego deseru potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, drożdże, mleko, masło, konfitura śliwkowa, żółtka jajka, śmietanka kremówka, laska wanilii.
Jak zrobić germknödel? Na początek przygotuj ciasto drożdżowe. W misce rozpuść drożdże i cukier w ciepłym mleku. Nie może być ono gorące, inaczej drożdże zostaną dezaktywowane. Po 15 minutach dodać do drożdży mąkę, roztopione masło, jajko i zagnieć gładkie ciasto. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2 godziny. Po tym czasie podziel ciasto na równe części, formuj placek, na którego środek wyłóż łyżkę konfitury, zwiń brzegi i uformuj kulistą bułkę. W naczyniu do gotowania na parze gotuj bułeczki przez 15-20 minut. W międzyczasie przygotuj sos waniliowy. W misce ubij żółtka z cukrem. W rondlu zagotuj mleko i śmietankę oraz laskę wanilii. Zmniejsz ogień i wlej żółtka do mleka, gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Bułeczkę podawaj w głębokim talerzu polaną sosem waniliowym. Można ją spożywać na zimno i na ciepło.
Ciasto drożdżowe jest bogate w witaminy z grupy B. Jest też źródłem mikroelementów takich jak magnez, potas, fosfor czy żelazo. Jest ciastem niskokalorycznym. Witaminy z grupy B biorą udział w przemianach pożywienia w energię, pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, biorą udział w syntezie krwinek czerwonych, pomagają wzmacniać nasz układ odpornościowy, odpowiadają za dobry stan naszych włosów, paznokci oraz skóry. Witaminy z grupy B są bardzo ważne dla funkcjonowania naszego organizmu, dlatego powinniśmy dbać o spożywanie ich w odpowiedniej ilości.
Podsumowując pyszne bułeczki zwane germknödel świetnie komponują się z kawą i herbatą. Tradycyjny Austriacki deser możesz przygotować jako świąteczny deser dla całej rodziny. Drożdżowe bułeczki nie wymagają dużo pracy, jedyny wkład to zrobienia drożdżowego ciasta. Możesz je także przygotować z inną domową konfiturą. Zamiast nadziewać bułeczki, konfiturę możesz podać także obok deseru.
Wartości odżywcze germknödel
Energia i białka
(200g)
Węglowodany w germknödel
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy w przepisie na germknödel
(200g)
Składniki mineralne w przepisie na germknödel
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w germknödel
Lista alergenów dla germknödel przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Śmietanka kremowa 30%